Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Drog: rekordszámú büntetőeljárás

Az elmúlt tíz év legnagyobb számú drogfelderítése fűződik a Soproni Rendőrkapitányság nevéhez 2009-ben. Idén is fokozott erőket mozgósítanak a kábítószer visszaszorítása céljából.

Az elmúlt esztendőben 89 esetben, míg az azt megelőző évben 59 alkalommal indítottak büntetőeljárást a Soproni Rendőrkapitányságon kábítószerrel való visszaélés miatt. Győr-Moson-Sopron megye országosan is élenjár a drogozással kapcsolatos bűncselekmények felderítésében.

– A látványos soproni eredmény mögött egyértelműen a rendőri és nyomozó szervek intenzívebb felderítőmunkája van – fogalmazott Farkas Gábor alezredes, rendőrkapitány. – A soproni képviselő-testület is arra kért bennünket, határozottan lépjünk fel a társadalmilag igen veszélyes kábítószerezéssel szemben. A központi elvárásnak eleget téve, fokoztuk ilyen irányú tevékenységünket.

A látványos soproni eredmény mögött egyértelműen a rendőri és nyomozó szervek intenzívebb felderítőmunkája van. - mondta Farkas Gábor.
A látványos soproni eredmény mögött egyértelműen a rendőri és nyomozó szervek intenzívebb felderítőmunkája van - mondta Farkas Gábor.

Mint tudjuk, a fogyasztón keresztül leheteljutni a terjesztőhöz, illetve a termesztőig. A legmegdöbbentőbb esetünk az volt, amikor az osztrák hatóságokkal együttműködve két és fél kilogramm heroinra bukkantunk az evangélikus temető egyik sírjánál. Ez is jelzi: nemcsak fogyasztókat sikerült elkapnunk, hanem számos esetben a háttérben lévőkön is rajtaütöttünk Sopronban éppúgy, mint a környékbeli falvakban. A felfedett ültetvényekben talált kendertövek összértéke a tízmillió forintot is meghaladta. Idén is újult erővel folytatjuk a kábítószerezés elleni küzdelmet.

Az osztrák hatóságokkal együttműködve tavaly tavasszal mintegy ötvenmillió forint értékű heroint találtak a soproni Balfi úti temető egyik sírjában. Fotó: Kisalföld-archívum
Az osztrák hatóságokkal együttműködve tavaly tavasszal mintegy ötvenmillió forint értékű heroint találtak a soproni Balfi úti temető egyik sírjában. Fotó: Kisalföld-archívum

A 2009-es esztendőhöz tartozik még, hogy a kapitányság és az önkormányzat közös pályázata kétszer egymillió forint anyagi forráshoz juttatta a rendőrséget a drogozás elleni harc és az ifjúság felvilágosítása támogatására. Ennek révén valósulhatott meg a ˝Tiszta buli˝ és a ˝Tiszta iskola˝ elnevezésű akció.


Gyógyító-megelőző kezelés a fogyasztóknak

Akit rajtakapnak kábítószer-fogyasztáson, jelentkezhet gyógyító-megelőző kezelésre, s akkor felfüggesztik a büntetőeljárást. Ám ez a lehetőség csak egyszer adódik, második esetben a törvény szigorával találja szembe magát az elkövető. Ilyen ügyben Sopronban tavaly 62 esetben született ügyészi intézkedés.

Olvasóink írták

 • 18. Csetneky 2010. január 12. 21:41
  „7. hkrisztina44 2010.01.04. 19:22
  Hát ezek a rendőrök.......vicc.....hogy is van ez? Kell valamiről írni nem? A hatalmas nagy soproni nyomozók! Hasra nem fogunk esni tőlük! Tényleg szimpla érettségivel lehet valaki nyomozó? Mióta is? Vagy csak a feletteseket kell megfektetni, akit a másik kolléga így is kezelget? Kis kapitányság éhes Soproni rendőrök! Tisztelet a tisztességesen dolgozó rend őreinek! soproni csíplek

  Krisztina!

  Melyik felettesüket fektetik meg a nyomozók? Remélem, nem azt a kopaszt, akinek a képét a múltkot láttam az újságban. Tekinettel ugye arra, hogy a nyomozók nagy része nyilván hímnemű. Bár a mai világban már semmin nem szabad csodálkozni. :)”
 • 17. SzárnyatiGéza 2010. január 06. 09:06
  „Néhány kis füves hülye a saját baromsága miatt lebukik, és a sünkapitány azt hangoztatja, hogy ez az ő nyomozati eredményük!
  Tisztára mint a kommunizmusban, a ahol a fegyvergyárban bicikliküllőt is gyártottak...”
 • 16. tejfelesszájú 2010. január 05. 15:31
  „Hamarosan megtudjuk azt is, hogy a 2009-ben javultak a felderítési statisztikák, és csökkent a bűnelkövetések száma.
  Aki meg mást mond, az hazudik
  sünök pfff.”
 • 15. soproni 2010. január 05. 15:10
  „13.Csodabimbó! A leányzónál akiről írtál nem csak kokaint,hanem amfetamint is kimutattak,de állítása szerint belekeverték az italába.:)”
 • 14. kertész 2010. január 05. 13:58
  „Eért tarják fenn a soproni kapitányságot,mert az utcán nincs rendőr,esetleg délben amikor ebédelni megy haza.Az néhány városnéző túrán lévő rendőr autó pedig sok vizet nem zavar.Igaza van 5.nek,az egyébb járulékos költség is igen nagy,Csak egy tevékenységgel foglalkozni kiemelten nem luxus?”
 • 13. Csodabimbó 2010. január 05. 09:46
  „12,

  Ez az adat Angliában... Ha úgy nézik, h négyen körbeadnak egy spanglit és az négy bűncselekmény, akkor érthető. A rendőrök munkáját pedig a bűnügyi statisztikák alapján értékelik, így ezzel lehet legjobban javítani a statisztikát.

  A valóság, az, h hetente megbolondul egy egy 20 év körüli lány, kipakolja a szobáját, becsenget az összes szomszédhoz, összefüggéstelen dolgokat ír ki közösségi portálokra, majd kiköt egy 3 hetes kezelésre a pszichiátrián, aminek a vezetője pár éve még azt sem tudta, h a fűnek jellegzetes csípős illata van. A toxikológiai vizsgálatok eredménye: kokain. A rendőrség továbbra is csak a fűvel foglalkozik és egybemossa azt a többi droggal. Ide szakemberek kellenének az éjszakából, akik látják maguk körül, h mennyi ember, milyen szertől zakkan meg. Vége a fűszezonnak, nem lehet majd hozzájutni, így a kiszámíthatatlan összetételű szintetikus drogok ismét előtérbe kerülnek őszig, köszönhetően az egy gramm fű - 4 bűncselekmény felderítve, statisztikajavító hozzáállásnak.”
 • 12. Feri1 2010. január 05. 08:48
  „A Scotland Yard felmérése szerint 1 Kg marihuána előállításához 200 bűncselekmény kapcsolódik.
  (prostitúció, lopás, betörés, rablás, stb.)”
 • 11. Csodabimbó 2010. január 05. 01:29
  „"A soproni képviselő-testület is arra kért bennünket, határozottan lépjünk fel a társadalmilag igen veszélyes kábítószerezéssel szemben."

  Aki támogatná a legalizálást és látja, h ezt a folyamatot nem lehet megállítani, az ne szavazzon többet a Fidesz vezette soproni városvezetésre.

  Képzeljétek el... ennyit értenek a város irányításához is, mint amennyi közük van ehez a témához is.”
 • 10. j4ckyyy 2010. január 04. 23:28
  „Szánalmas ami ebben az országnak nem nevezhető akármiben van, még mindig a régi típusú agymosás megy. <moderálva sértő> akik olyan szűklátókörűek, hogy az orruk elé sem látnak, ráadásul a média butítja őket, nem beszélve arról kik állnak vezető beosztásokban, a Parlamentről meg ne is beszéljünk.. a tipikus kapitalizmus, meg a fogyasztói társadalom leamortizálása stb.
  A soproni rendőrkapitányságnak minden gratulációm, most aztán igazán megmutatták kik is ők, hát igen, senkik. Mint ahogy előttem írták, nem nyomozói munkával érték el ezt a csodálatos 89 esetet. Ja és kérdezem, hány nagyobb terjesztőt kapcsoltak le? Erről persze nem dicsekednek, hanem szegény szerencsétlen fogyasztóknak okoznak hatalmas fejfájásokat. A Bűnözőket kapjátok el fiúk..
  A kendertövek összértéke 10 millió ft? Az kb. 20 tőnek felel meg, ez most elírás vagy nagyzolni akarnak ezzel a piciny számadattal a tudattalanok számára ?
  A Nemzeti Drogstratégia még most is sz*rt sem ér.. Ideje felvenni a nyúlcipőt a többi országgal.
  Nem baj, már csak pár évtized és talán az új generációk igényesebb döntéseket hoznak az országban.
  Amúgy meg forradalmat kéne kirobbantani..”
 • 9. soproniarc 2010. január 04. 21:57
  „tinédzserektől szedték el a drogokat.... nagyon nagy meló gratulálok kedves sünök a 89-ből 85 tinédzser és 0.2 gramm ami még egy mókusnak is kevés, de drog fogás meg terjesztők.... az hogy az utcán mivan az nem para, csak ne legyen a zsebbe növényi maradék ez a lényeg, az hogy mi volt sopronban szilveszterkor, meg úgy hétvégéken azt nem írják le soha.... szánalmasak az összes...”
 • 8. csillag78 2010. január 04. 20:26
  „6.

  Ebben teljesen egyetértek...a civilek nélkül, ezek semmire se mennek....s dörzsölik a tenyerüket milyen faszagyerekek, de azért jobb lenne havonta egy meglepetésszerű rajtaütésszerű ellenőrzés a szórakozóhelyeken, s a menő "bulielőmelegítőkben"”
 • 7. hkrisztina44 2010. január 04. 19:22
  „Hát ezek a rendőrök.......vicc.....hogy is van ez? Kell valamiről írni nem? A hatalmas nagy soproni nyomozók! Hasra nem fogunk esni tőlük! Tényleg szimpla érettségivel lehet valaki nyomozó? Mióta is? Vagy csak a feletteseket kell megfektetni, akit a másik kolléga így is kezelget? Kis kapitányság éhes Soproni rendőrök! Tisztelet a tisztességesen dolgozó rend őreinek! soproni csíplek”
 • 6. Zsuzsannám 2010. január 04. 19:16
  „"A látványos soproni eredmény mögött egyértelműen a rendőri és nyomozó szervek intenzívebb felderítőmunkája van - mondta Farkas Gábor."

  Szerintem meg a névtelen bejelentések miatt kaptak el ennyi embert.”
 • 5. soproni 2010. január 04. 19:07
  „Arra azért még mindig kíváncsi lennék,hogy a piti kis növénymaradványokkal elfogottaknál hány százezer a bünügyi költség és a számukra ingyenes vizeletvizsgálat + rehab költsége.Gyanítom a kétszer 1 millió forint édes kevés ezek fedezetére.
  "A látványos soproni eredmény mögött egyértelműen a rendőri és nyomozó szervek intenzívebb felderítőmunkája van" :))))) Nem inkább a jóakaróknak és a konkurenciának köszönhetöek ezek a sikerek?”
 • 4. Csetneky 2010. január 04. 13:04
  „Az engem is érdekelne, hány terjesztőt sikerül elfogni. A rendőrségi anyagokat értelemszerűen nem ismerhetem, viszont a Kisalföldben olvasott cikkek szerint az elfogások osztrák információ, lakossági bejelentés valamint az egyenruhás járőrök fiatalokat ellenőrző tevékenységének következtében jöttek létre. Hol van akkor itt a nyomozó illetve felderítő munka? Hány olyan eset volt, amikor a járőrök által előáálított fogyasztón keresztül nyomozati munkával eljutottak a terjesztőhöz? A temetői bulira nem kell annyira büszkének lenne, az orsztrákok megmondták, hová kell menni és pontosan hol kell keresni. Ezt Frédi bácsi, vagy Stanci néni is megtette volna, ha nekik mondják meg.
  Annak viszont örülök, hogy nagyobb erőket mozgósítanak a kábítószer terjesztés ellenében. Csak aztán legyen valami eredmény is!”
 • 3. gall 2010. január 04. 12:30
  „2#...ez a világon mindnütt igy működik..mexikó,kína,japán,pedig ott 1 kicsit nagyobb bandák vannak,és jobban megszervezett alvilág.titok nincs,csak ídő kérdése,hogy kinek az irigye,vagy ellenlábasa jut infóhoz.”
 • 2. kamikaze 2010. január 04. 10:57
  „szerintem a spicliknek több közük van a sikeres felderitéshez mint a nyomingereknek!!!!”
 • 1. bobo 2010. január 04. 10:31
  „A 89 esetből hány terjesztőt fogtak el?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalokért dolgozik Sopron ifjú tehetsége

Kovács Gergely rendszeresen szervez programokat az ifjúságnak, hogy közelebb hozza egymáshoz a… Tovább olvasom