Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Dr. Király Jenő-díjat kapott dr. Csóka Pál gyermekorvos

Gyermekorvosi tevékenységét a szakszerűség, a magas színvonal, a megbízhatóság és a hitelesség jellemzi.

– A betegérdek: ez a legfontosabb. A gyerekek gyógyulásáért néha a szülőkkel is felvállalom a konfliktusokat – mondja a tőle megszokott vehemenciával dr. Csóka Pál, Sopron Dr. Király Jenő-díjjal kitüntetett gyermekorvosa. Eredetileg belgyógyásznak készült, de a szigorlatán, amikor társának segített, őt büntette a professzor, s ezzel olyan csalódást okozott, hogy  a belgyógyászatot  a gyerekgyógyászatra cserélte.

Dr. Csóka Pál gyermekorvos már több generációnak is a „Pali doktor bácsija
Dr. Csóka Pál gyermekorvos már több generációnak is a „Pali doktor bácsija".


Az igazságtalanságot már akkor sem bírta, ahogy később önkormányzati képviselőként sem. Ha nem tudott változtatni, jobbítani, inkább visszahúzódott a rendelőjébe. Ott mindig sikerrel vette fel a harcot a betegségekkel szemben.

– Kezdő orvosként a Gesztenyés körúton kaptam egy olyan épületrészt, ahol még mellékhelyiség sem volt. Újhermestől a Táncsics utcáig terjedt a körzetem és lehetetlenségnek éreztem, hogy ilyen helyen gyógyítsak gyerekeket. Addig hajtottam az illetékeseket, amíg elfogadhatók lettek a körülmények.

Akkoriban kevés családnak volt autója, a Gesztenyés körút nagyon messze volt egy Táncsics utcainak. A gyerekek érdekében sikerült kijárnom, hogy rendelhessek a Deák téren is. Dupla munka volt, de így könnyebben eljutottak hozzám a betegek – meséli dr. Csóka Pál, aki már több generációnak is a „Pali doktor bácsija".

– A díj számomra kicsit kárpótlás is, talán ezzel ismerték el, hogy húsz éve saját erőből tartom fenn az általam épített rendelőt, ahol városi feladatot látok el. Az igazi kárpótlás a munkáért és az erőfeszítésekért persze nem ez, hanem amikor a szülők hozzám hozzák a beteg gyermekeiket, bízva bennem – mondja az orvos, aki a Páneurópai Piknik egyik szervezőjeként is beírta nevét Sopron történelmébe. „Falurombolás helyett falrombolást!" – 1989-ben ő írta ezt a mondatot egy plakátra. A szlogen azóta bejárta Európát, anélkül, hogy tudták volna, kitől származik...
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az újkéri templomért

A rendezvényen becsületkassza lesz, tehát mindenki annyit dob be, amennyit gondol, vagy lehetősége… Tovább olvasom