Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Dr. Horváth Dénes Sopron új díszpolgára

Dr. Horváth Dénest Sopron iránti elkötelezettsége, példamutató életútja, a magyar gyógyszerészképzésben szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréséül díszpolgári címmel tüntették ki.


– Nem én vagyok az első a családban, akit díszpolgári címmel tüntettek ki. Tibor bátyámat, Bük egykori háziorvosát is e címmel tisztelték meg, emléktáblája is van, róla még utcát is elneveztek – mondta portálunknak a 96 éves dr. Horváth Dénes.

Dr. Horváth Dénes tiszteletre méltó kora ellenére ma is kitűnő szellemi frissességgel megáldott, lövői származású gyógyszerész. Sopron új díszpolgára pályafutása szülőfalujából Sopronba, majd Győrbe, ezt követően  ismét  Sopronba vezetett. Hosszú évtizedeken keresztül volt a vezetője a Szebellédy gyógyszertárnak, ahonnan nyugalomba vonult.

– Számomra a munka öröm volt, legfőképpen az a tudat, hogy másokon segíthetek. Ezért nyugdíjasként is folyamatosan dolgoztam gyógyszertárban, egészen 94 éves koromig  – fogalmazott a kitüntetett, aki az elmúlt években Dr. Király Jenő-, továbbá Sopronért díjban is részesült. Időskorára való tekintettel díszpolgári címét lánya, Mühl Nándorné és fia, a Kossuth-díjas zenész, Horváth Kornél vette át Fodor Tamás  polgármestertől. Dr. Horváth Dénes munkásságát magas színvonalú hivatásszeretet jellemezte. Dr. Nikolics Károly gyógyszerésszel együtt szakmai kutatásokat végeztek, s nevükhöz fűződik az országosan is elismert gyógyszertári asszisztensképzés, -továbbképzés megszervezése, továbbá az ország első Patikamúzeumának létrehozása. Fáradhatatlan és sikeres tevékenységét idén a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége életműdíjjal jutalmazta.

Dr. Horváth Dénes
Dr. Horváth Dénes

– Pályafutásom alatt összesen huszonöt elismerésben részesültem. Mindnek nagyon örültem, de a munkámban soha nem a kitüntetés elnyerése vezérelt – említi dr. Horváth Dénes. – Életfilozófiám volt, hogy ne csak pirulákkal, hanem egy-egy jó szóval is enyhítsem a betegek fájdalmát. Apám, aki szintén gyógyszerészként tevékenykedett, jó indíttatást adott emberségből, szakmai tudásból, elhivatottságból. Arra is büszke vagyok, hogy négy gyermekem közül Margit lányom és Judit unokám is folytatja a gyógyszerészetet.  S hogy mit üzennék a most gyakorló gyógyszerészeknek, a fiataloknak és a soproniaknak? Az összetartozás a legfontosabb, mint annak idején, amikor a padlóra tett gyógyszerészetet együttes erővel sikerült  felemelni, s végül a szakmai irányítás is a mi kezünkbe került.  Manapság más kihívásoknak kell megfelelni. Az a gyógyszerész, aki a szakmájának él, úgy, mint régen, arra törekszik, hogy a betegnek minél olcsóbb, minél kevesebb, de hatékony gyógyszert adjon és  jó tanáccsal lássa el. Ám ma többnyire  a merkantil szellem uralkodik, ami a szakma szempontjából  igen káros. Ez a szemlélet már a kereskedés felé, nem  a betegek gyógyítása felé vezet. Napjaink feladata  a kívánatos egyensúly megteremtése, hogy a pálya szépségét minden gyógyszerész maradéktalanul átérezhesse. A fiataloknak és minden soproninak pedig azt üzenem, törődjenek jobban az egészségükkel és az egészséges életmódot válasszák az önrombolás helyett.

 

Olvasóink írták

  • 1. Kuvasz 2009. december 21. 17:18
    „Gratulálok Dénes Bácsi!

    Jó egészséget, áldott Karácsonyt és Boldog Újévet Kívánok, még hosszú évekig jó egészségben.
    A gyógyszertáradra büszke lehetsz. Oda mindig öröm bemenni, mert munkatársaid kedvessége még a "betegség" panaszait is feledteti.Köszönjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszes lesz a jövő évi költségvetés

A városvezetés szerint feszes, de tartható, az ellenzék álláspontja az, hogy a válságról nem vesz… Tovább olvasom