Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Doborjáni Ferenc Emléknap Sopronban

A Doborjáni Ferenc Emléknapot 2007. október 5-én (pénteken) tartják Sopronban, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott gyógypedagógiai intézményben, a Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központban.

Az immár évek óta hagyományos ünnepnapra tárt kapukkal várják a vendégeket, a doborjánisok örömében osztozni kívánókat. A rendezvény díszvendége özv. Doborjáni Ferencné.

Az intézmény névadója, és Dr. Manninger Vilmos adományozó domborműveinek megkoszorúzását követően, a rendezvény fővédnöke, Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Csizovszki Sándor igazgató köszönti a résztvevőket. Ezután a sérült gyermekek és fiatalok oktatásában-nevelésében kiemelkedő tevékenységet folytatóknak adják át a Doborjáni Ferenc Emlékérmeket. A nevelőtestület 2000-ben – az intézményben folyó példaértékű gyógypedagógiai munka elismeréseként - alapította a Doborjáni Ferenc Emlékérmet, melyet az idei évben az intézmény egy már nyugdíjas és egy még aktív dolgozója vehet át.

Az emléknap programja délután 15.30 órakor a Berzsenyi Líceum dísztermében folytatódik, ahol Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológussal „Lelkemben a templom, s rajtam a palást" címmel a Kairosz Kiadó gondozásában, közeljövőben megjelenő életvallomásáról Závoti József főiskolai docens beszélget. Este 19.00 órakor a Szent Mihály templomban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hangversenyére várják az érdeklődőket.Doborjáni Ferenc (1904-1989)

Az iskola névadója 1904. augusztus 20-án született Doborjánban, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Pár év elteltével kereskedő szülei Sopronba költöztek, így iskoláit már ott végezte. Az Evangélikus Tanítóképző elvégzése után Bánfalvára került, ahol tanítóként dolgozott. Családi okok miatt innen Pécsre került, mint tanító. Már pedagógusi munkája kezdetén találkozott sérült gyermekekkel.

Visszatérve Sopronba, elérkezettnek látta az időt, hogy megtegye az első lépéseket Sopron értelmi fogyatékos gyermekeinek felkutatására, kiválasztására. Így irányításával 1947-ben megindult a gyógypedagógiai oktatás Sopronban is.

A költözésekkel teli első három év után iskola 1950-ben kapta meg a Széchenyi tér 4-es számú, - addig Domonkos Rendház - épületét. Még ebben a tanévben hivatalosan kinevezték Doborjáni Ferencet a soproni Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézet igazgatójává.

Az irányítása alatt folyó szakmai munkát országos elismerés kísérte. Doborjáni nagy figyelmet fordított az intellektuális fejlesztés mellett a gyermekek beszédének, mozgásának javítására, korrigálására is. Megszervezte a logopédiai munkát, s az intézet kertjében felépítet az úgynevezett „kerti iskolát", ahol széleskörű lehetőség nyílt a mozgás fejlesztésére.

A sok szervező, irányító munka mellett Doborjáni Ferencnek önmaga képzésére is jutott ideje, így 1955-ben gyógypedagógiai tanári diplomát szerzett.

A tanévek során foglalkoztató részleggel is gazdagította intézetünket, amivel a társadalomba való hasznos beilleszkedést akarta szorgalmazni és elősegíteni.

Az 1964-65-ös tanévben az alapító Doborján Ferenc nyugdíjazását kérte, s átadta igazgatói helyét. Munkája elismeréseként arany, majd gyémántoklevéllel tüntették ki.


Doborjáni Ferenc életét és munkásságát végigkísérte az a gondolat, hogy az értelemi fogyatékos gyermekeket a város zajától távol, egy csendes , jó levegőjű környezetben tudja oktatni-nevelni. Álmának megvalósulását sajnos már nem érhette meg, mert 1989. szeptember 27-én elhunyt.

Ponty Zita
Sajtóreferens
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novembertől indul a zöldjárat – elszállítás bejelentésre

Sopron - A zöldhulladékot előzetes bejelentés alapján november elsejétől szállítják el Sopronban. Az… Tovább olvasom