Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Denevéreket mentettek Fertőboz és Hidegség között

Elöregedett fák kivágása miatt hontalanná vált denevéreket mentettek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén Fertőboz és Hidegség között.

A Fertőboz és Hidegség között egy idős feketediók alkotta erdőrészlet kivágásakor bukkantak a minap lakott denevérodúra a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. fakitermelői. A fák darabolása közben lettek figyelmesek a denevérekre, amelyekről értesítették az illetékes természetvédelmi őrt - tájékoztatta a nemzeti park pénteken az MTI-t.

A koros erdőben számtalan odvas fa található, az illetékes természetvédelmi őr elmondása szerint már húsz éve is denevérek lakták a helyet.

A földre került odúból kimentett 25 korai denevért (Nyctalus noctula) a hideg időjárás miatt nem lehetett azonnal szabadon engedni. Az odvakban csoportosan telelő állatok testhőmérséklete ugyanis lecsökken, hogy minél kevesebb energiát veszítsenek. Ilyenkor alig mozognak, nem táplálkoznak, nem is tudnának, hiszen repülő rovarokat fogyasztanak. Más denevérfajok a hideget szintén menedékhelyeken, fajtól függően faodvakban, régi épületek padlásán, barlangokban vészelik át.

A megenyhült az időjárásnak köszönhetően az odúban áttelelő mintegy 25 denevért másnap szabadon lehetett engedni. A felmelegedett denevérek egy vezérállatot követve el tudtak repülni, hogy felkeressék az általuk ismert, még meglévő odvakat, ahol átvészelhetik a tél fennmaradó részét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SVSE nem kér az összefogásból

Az SVSE vezetése nem kér az összefogásból, legalábbis Skála János sportköri elnök Gőbl Gábornak írt… Tovább olvasom