Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Defibrillátor a soproni városházán

A soproni polgármesteri hivatalban csütörtökön mutatták be a portaszolgálaton rendszeresített defibrillátort.

Simon István alpolgármester és dr. Erdélyi Miklós, a mentőszolgálat vezetője hangsúlyozta: a városháza ügyfélforgalma éves szinten eléri a kétszázezer főt, továbbá a környéken tartott rendezvények is indokolták, hogy a polgármesteri hivatalban is legyen ilyen életmentő készülék.

Simon István alpolgármester (középen) és dr. Erdélyi Miklós (j), a mentőállomás vezetője a defibrillátorral a portán. Mellettük Németh László. Fotó: Magasi
Simon István alpolgármester (középen) és dr. Erdélyi Miklós (j), a mentőállomás vezetője a defibrillátorral a portán. Mellettük Németh László. Fotó: Magasi

Az Országos Mentőszolgálat kimutatása szerint térségünkben minden harmadik nap meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. A betegek életének megmentéséhez a minél hamarabb megkezdett újraélesztés, illetve a rendelkezésre álló defibrillátor szükséges. A városháza portáján 24 órás szolgálatot teljesítenek, így szükség esetén bármikor kérhető segítség. Az ötszázezer forintos defibrillátor megvásárlására pályázaton nyerték a pénzt. Az elmúlt hetekben harminc városházi dolgozót képeztek ki a berendezés kezelésére.

Olvasóink írták

 • 16. Fussaley 2010. május 25. 06:42
  „A végén még becsukják a soproni Mentőállomást, és munka nélkül maradunk, annyi kiképzett életmentő van már ebben a városban .......”
 • 15. Nanu 2010. május 24. 20:25
  „coolzsuzsi nagyon jól tudod :) ebbe én nem lennék olyan biztos..”
 • 14. coolzsu 2010. május 23. 21:29
  „kedves egysoproni! jómagam is Erdélyi doktor keze alatt végeztem a tanfolyamot, nagyon jól tudom, mit mikor hogyan kell tenni, ebben nyugodt lehetsz :) de tényleg jó volna tudni, hogy hol van a legközelebbi életmentő készülék adott esetben ... nagyobb bevásárlóközpontok, sportrendezvények helyszínei, iskolák stb talán kellene, hogy beszerezzenek egyet-egyet... félmillió forint, akár adományokból, vagy akár a ph mintájára pályázati pénzből, de a nagyobb plázák, üzletházak saját maguk zsebéből is vehetnének! ha csak egy életet menthetünk meg vele, már akkor is jó, de még jobb, ha soha sem lesz rá szükség”
 • 13. fifo 2010. május 23. 21:01
  „Kedves egysoproni!

  Javaslom végezz el egy Erdélyi doktor által tartott tanfolyamot, ott kb 6 órában mindent meg fogsz tudni!”
 • 12. egysoproni_ 2010. május 23. 15:16
  „11. fifo!
  Ha nem nézel sem carotis pulzust sem semmit akkor honnan tudod, hogy esetleg él e az illető? Ha előtted esik össze és nincs a közelben defiibrillátor akkor mit csinálész? Elkezdett csak úgy nyomni a mellkast ha van pulzus ha nincs? A kamrafobrillációt nem tudod ugyan megállapítani ekg nélkül ezért egty mellkas csapás a véleményem szerint életmentő lehet. Ma. nem fig fibrillálni hanem teljesen leáll a szív ami talán még mindig jobb mint egy fibrilláló szívnél csak nekiállsz a mellkaskompressziónak... Szerintem.”
 • 11. fifo 2010. május 23. 09:44
  „Kedves egysoproni!

  Azt nem tudom,hogy eü. intézményekben mi működik, biztos, hogy igazad van! Csak azt tudom, amit május elején Dr Erdélyi Miklós oktatott a tanfolyamon,ami ezekkel a defikkel kapcsolatos és azt amit utcán kell csinálni”
 • 10. egysoproni_ 2010. május 23. 09:22
  „9. fifo!
  Csak annyit szeretnék mondani, hogy ugyan nem mindennap, de heti 1-2 alkalommal van alkalmam megtapasztalni, hogy mi is az az ökölpacemaker (tudnék eseteket mesélni, hogyan jöttek vele vissza) és a carotis pulzus vizsgálata (vagy akár az ágyékhajlati pulzus vizsgálat). Hozzátenném, hogy nem utcai körülmények közt hanem eü. intézmény keretein belűl.”
 • 9. fifo 2010. május 23. 06:17
  „Kedves egysoproni_ 2010.05.22. 18:44

  Valaha te is részt vehettél egy ilyen tanfolyamon, de ha lehet vegyél részt újra, mert voltak változások e témában! Mai állás szerint nincs carotis (nyaki verőér) pulzus vizsgálat és az ökölpacemakert vagyis a szegycsontra mért nagy ütést sem alkalmazzák!!!! A többi OK!

  "Kampányfogás" címén került 1 defi a Bánfalvi könyvtárhoz, 1 Görbehalmora, és 1 Brennbergebe a mázsaházhoz. Több mint 60 Önkéntest képzett ki az újraéllesztésre és a készülékek használatára Erdélyi Főorvos Úr és Munkatársai!
  Érdekes, hogy a HÁROM a készüléket május 8-án adták át Brennbergben és kaptak oklevelet a kiképzett Önkéntesek, de egy nyamvadt cikk sem jelent meg róla! Az is igaz, hogy ezeket a készülékeket az Önkormányzat nem támogatta!!! A lakosság és a Vállalkozók adták össze rájuk a pénz egy részét és a részönkormányzat keretéből került kiegészítésre!”
 • 8. molyhos_tölgy 2010. május 22. 23:33
  „5!
  kiteszik a jelzést oda ahol van defi, csak olyan pici táblával, h alig lehet észre venni...”
 • 7. egysoproni_ 2010. május 22. 18:46
  „http://www.forum-media.hu/download/rnd2078_1136_megr.pdf”
 • 6. egysoproni_ 2010. május 22. 18:44
  „5. coolzsu!

  Sok helyen nincs sajnos, de még az orvosi rendelők nagyrésze sem rendelkezik tudomásom szerint ilyen készülékkel. Az Eötvösben (Martos) valóban van egy, de másról nemtudok. Ugyanakkor talán nem ártana egy egy készülék a rendőrkocsikba sem vagy legalábbis egy részükbe... Ha előtted összesik valaki és nem érzed a carotis (nyaki verőér) pulzust akkor alkalmazd az ökölpacemakert vagyis a szegycsontra mérj egy nagy ütést ököllel persze mielőtt megráztad és próbáltad felkelteni és természetesen hívd a mentőket is ha nem reagál semmire. A mellkasra mért ütés jó eséllyel visszahozhatja az életbe a pácienst. Ha ezután sincs pulzus akkor kezd el a szívmasszázst. 30 szívmasszázs és 2 befúvás... Ha nem mersz nekiáálni az újraélesztésnek, de értesítetted a mentőket akkor már nem vagy felelősségre vonható mivel a mentő hívásával nyújtottál elsősegélyt. Ugyanakkor a mentők kiérkezése sok esetben akár 10 per vagy több is lehet ami az esetleges sikeres újraélesztés esélyét nagyban csökkenti. Sajnos 4-5 per az a maximum idő amikor még agyi károsodás nélkül viszsa lehet hozni valakit és utánna akár még évtizedeket is elélhet.”
 • 5. coolzsu 2010. május 22. 17:36
  „Ha jól tudom a Deák téri középiskolában is van egy... Egyzügyben egyetlen kérdésem lenne csak: jómagam is vettem részt már ilyen képzésem, papírom van róla, hogy képzett elsősegélynyújtó és defi használó vagyok, többekkel együtt tudnánk segíteni adott esetben, de hiába esne össze vki előttem az utcán, gőzöm sincs róla, hol a legközelebbi gép... Nem lehetne esetleg ezt valahol közzétenni?”
 • 4. egysoproni_ 2010. május 22. 11:17
  „Minden iskolába és óvodában 8közintézményekbe) elkéne egy egy deffibrillátor. Mindezek mellett elkéne 1-1 a Plázába, Stadion üzletházba, sportlétesítményekbe, nagy Tesco, Alphapark, bankok, szórakozóhelyk, stb... Egy egy üzletház, pláza... üzlettulajdonosai nemhiszem, hogy nemtudnák összedobni ezt a bizonyos kb. fél millát a vásárlóik érdekében.”
 • 3. Valjan 2010. május 22. 09:01
  „Sokkal korabban kellett volna,de nem a Polgarmesterihivatalba,hanem a legforgalmasabb helyre!!
  Balfek gondolkozas az,hogy draga...
  Az Elet dragabb egy szerkezetnel!
  Csak szegyenkezni tudok,hogy 2010 majusaban elhelyeznek egy defit Sopronban...”
 • 2. Andersen 2010. május 22. 06:39
  „No csak várjunk! A beígért önkormányzati apparátus csökkentések miatt itt is elkélhet majd az ősszel...”
 • 1. Dörgés 2010. május 21. 22:39
  „APEH irodához kellet, volna rakni. Szerintem... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetbarát napok kezdődnek Sopronban

Harmadik alkalommal rendezik meg az Új Utca – Soproni Környezetbarát Napokat. Tovább olvasom