Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Dávid Ferenc művészettörténész kapta az idei Pro Urbe elismerést

A Budapesten élő művészettörténész, Dávid Ferenc lett a Pro Urbe Sopron díj idei tulajdonosa. A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének frissen nyugdíjba vonult munkatársát meglepte és meghatotta az elismerés.

– Megható, hogy annak ellenére nem felejtkeztek el a tevékenységemről, hogy annak nagy része még a múlt rendszerben, évtizedekkel ezelőtt történt – fogalmazott az újdonsült Pro Urbe díjas, aki megemlítette, régi kollégáinak is kijár a köszönet, akik segítették a munkáját.

Dávid Ferenc 1963–1982-ig az Országos Műemléki Felügyelőség tudományos kutatójaként dolgozott Sopronban, a város arculata neki köszönhetően épült-szépült és változott. Ebben az időszakban igyekeztek eltüntetni a háború nyomait, a konkrét feladat a belváros műemléki rekonstrukciójának tudományos előkészítése volt.

Dávid Ferenc két évtizedes soproni munkásságát Pro Urbe díjjal jutalmazták, melyet Fodor Tamás polgármester adott át.
Dávid Ferenc két évtizedes soproni munkásságát Pro Urbe díjjal jutalmazták, melyet Fodor Tamás polgármester adott át.

Dávid Ferenc 1940-ben született Budapesten. Az ELTE művészettörténet, valamint magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát, két szemesztert végzett Herder-ösztöndíjasként a bécsi egyetemen. 1986-tól az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos munkatársaként tevékenykedett a műemlékügy elkötelezettjeként. Fontos szerepet kapott egyebek mellett a fertődi kastély helyreállításában, számos könyve jelent meg a művészettörténet témakörében. Kiérdemelte a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, a Soros Alapítvány Fülep Lajos-díját, a Magyar Régészeti, Művészettörténeti és Éremtani Társulat Ipolyi Arnold-díját, a Scheiber Sándor-díjat. Számos elismerést kapott a magyarországi zsinagógák műemléki helyreállítása terén végzett kutatói munkásságáért.

– Szeptember óta aktív nyugdíjas vagyok. A munkától azonban nem tudok elszakadni, mert az egyben a hobbim is. Jelenleg az Eszterházához kapcsolódó anyagok feldolgozásával foglalkozom, emellett a Szent Mihály-templom belső rekonstrukcióját készítem elő, ami egy igen megtisztelő feladat. Ha teljes kikapcsolódásra vágyom, akkor kirándulok, nagyon szeretem a természetet – mesélte.

Olvasóink írták

  • 1. pkajos 2010. december 29. 09:54
    „Gratulálok !

    Feri bácsi a Karmelita kolostor felújításánál is "bábáskodott", az Ő munkáját is dícséri az eredmény.

    Egy-két ilyen elismeréssel azért valamit "szépít" a Város... azok után, hogy baráti klubban focizó "aktív" politikusokat tüntet ki... pl. díszpolgári címmel.

    Remélhetőleg kiváló városvezetésünk március 15-re is talál odavaló, köztiszteletben álló polgárt a városban, és nem kell megint Firtl képviselőt vagy hasonló "hűséges" fülke forradalmárt hallgatnunk ezen a szép ünnepen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldás a soproni borra

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Soproni Legátusa immár ötödik alkalommal… Tovább olvasom