Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Darus kocsival lopták el Réz Rozit

Sopronban ellopták az egykoron a Deák téren állt Niké-szobrot, közismert nevén Réz Rozit.
Sopronban ellopták az egykoron a Deák téren állt Niké-szobrot (közismert nevén Réz Rozit), amely másfél évtizede a városgondnokság telephelyére került.

A tolvajok valószínűleg a 1,5–2 tonna bronzért követték el a bűncselekményt.

– A nyomokból ítélve megtervezett akcióról lehet szó, hiszen az elkövetők először is kiemelték a városgondnokság Ipar körúti telephelyének bejárati ajtaját, egy darus kocsival behajtottak a nyitott színhez, ahol a platóra emelték a mintegy 1,5–2 tonnás bronzszobrot, Nikét, az egykori felszabadulási emlékművet – mondta lapunk érdeklődésére a városüzemeltetési kft. egyik munkatársa, aki a szoborlopás kapcsán értesítette a rendőrséget.

– A tolvajoknak arra is volt gondjuk, hogy amikor kiautóztak a zsákmánnyal, visszahelyezzék a kapuszárnyakat – tette hozzá a városüzemeltetési kft. egyik munkatársa. – Egyelőre nem lehet tudni, kik lopták el a több mint kétméteres szobrot, de az biztos, hogy az Ipar körútról nem volt látható a földön lévő alkotás. Meglehet, a Niké-szobor ellopásának ötletét az adta, hogy nyilvánosságra hozták esetleges újrafelállításának szándékát.

– A rendőrség a helyszínelést követően a részletes adatgyűjtésnél, továbbá a kárérték megállapításánál tart. Lopás bűntette miatt indítottunk nyomozást ismeretlen tettes ellen – tudtuk meg Lőrincz Zoltán őrnagytól, a kapitányság nyomozó alosztályának vezetőjétől.

A soproni MÉH-telepen elmondták, egy kiló bronzért négyszáz forintot adnak, nagyobb tétel esetén az ár meghaladhatja a hatszáz forintot is. Így a 1,5–2 tonnás alkotás anyaga akár egymillió forintot is érhet. Ugyanakkor szobrok átvételével semmi szín alatt nem foglalkoznak.

A soproni Niké-szobor története

A soproni Deák téren mintegy tíz méter magas betontalapzaton állt, több mint két méter magas Niké-szobrot (a győzelem istennőjét) 1970. április elsején, Sopron felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából avatták fel. Kiss Kovács Gyula budapesti szobrászművész alkotását a helybéliek később „Réz Rozi" becenévvel illették. A szobrot az 1990-es évek elején szerelték le és helyezték el a városgondnokság telephelyén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak

Több mint száz nyugdíjas jelentkezett a Sopronban meghirdetett ingyenes számítástechnikai… Tovább olvasom