Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

D. Tóth Krisztina: Család és karrier egyensúlya

Sopron - „Megértem azokat a nőket, akik néha elsírják magukat a zuhany alatt: nehéz összeegyeztetni a családi életet és a gyereknevelést a karrierépítéssel, de legyenek büszkék magukra" – nyilatkozta lapunknak D. Tóth Krisztina.
– Már-már unalomig ismételt problémáról van szó, ugyanakkor sosem elég beszélni a nők helyzetéről és megváltozott szerepköréről – mondta lapunknak D. Tóth Krisztina televíziós személyiség, aki a „Keresd a nőt!" című, a magánélet és a munka harmóniájáról szóló – s Kozma Adrienne által szervezett – soproni konferencián vett részt.

– Egy „kirakatban élő", de a szokásos problémákkal küzdő édesanyaként érkeztem a rendezvényre. Olyan édesanyának érzem magam, akinek a gyermeke és a családja a legfontosabb a világon, viszont akinek az eddig elért munkasiker, a karrier is sokat számít. Lányunk, Lola egyébként most volt kétéves, s nap mint nap érzékelem azokat a gondokat, amelyekkel minden dolgozó édesanya szembenéz.

D. Tóth Krisztina: „Tökéletes recept nem létezik, hogyan hozható egyensúlyba a hivatás gyakorlása és a családi élet harmóniája."


Ugyanazokkal a kihívásokkal küzdök s pontosan ugyanolyan a lelkiismeret-furdalásom, mint mindenki másnak, aki munkája miatt nem tud annyi időt a családdal lenni, mint amennyit szeretne. Ugyanakkor szükségem van a hivatásomban való kiteljesedésre is. Érdekes módon a társadalomban kettős megítélés érvényesül. Egyfelől a konzervatív családszemléletet vallók elítélik azokat az anyákat, akik nincsenek együtt két-három évig kisgyermekükkel, másrészt az uniós normák alapján a mindenkori kormányzat azon fáradozik, hogy a nők karrierépítését lehetővé tevő hatékony szabályozást hozzon létre.

– Tökéletes recept nem létezik, hogyan hozható egyensúlyba a hivatás gyakorlása és a családi élet harmóniája – folytatta D. Tóth Krisztina. – Ez megoldhatatlannak tűnő probléma. A mi esetünkben azzal nehezül a gond, hogy férjem brit állampolgár, jómagam kaposvári születésű vagyok, így szüleinkre sem igazán számíthatunk a gyermeknevelés szokásos hétköznapi dolgaiban.

Szerencsére a család viszonylag közel lakó többi tagjai – nagynénik, nagybácsik – ahol tudnak, besegítenek, mi pedig igyekszünk úgy intézni ügyeinket, hogy Lola a legkevesebbet érezzen abból, hogy férjemmel együtt a tisztességes munka és a karrier iránt is elkötelezettek vagyunk. Kislányunk – aki Brüsszelben született – idehaza kétnyelvű nevelést kap. Magyar és angol mesekönyvek veszik körül, s amikor együtt vagyunk, Lola minden pillanata hihetetlen nagy örömöt jelent számunkra. S hogy ezek után mit üzenhetnék a dolgozó asszonyoknak, akik a családjukban és a munkájukban is örömüket lelik? Megértem azokat a nőket, akik néha elsírják magukat a zuhany alatt: nehéz összeegyeztetni a családi életet és a gyereknevelést a karrierépítéssel, de legyenek büszkék magukra, erejükre, kitartásukra, szorgalmukra!

Az egyenlő esélyekről
A Keresd a nőt! fórumon Benedek Attila EU-szakértő az unió esélyegyenlőségi politikájáról tartott előadást. „Az EU egyik alapvető célkitűzése, hogy az esélyegyenlőség – a jogokhoz való hozzáférés – mindenki számára a gyakorlatban is érvényesüljön. Ez nemcsak férfi és nő kérdése, hanem kiterjed a fogyatékossággal élőkre, a kisebbségekre és a hátrányos helyzetűekre is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimentették a fúrót az Ikvahíd utcában

Sopron - Kimentették a föld alól az Ikvahíd utca közműfelújításához használt pilótafúrót. A… Tovább olvasom