Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Cziráky Margit-díj Esterházy Antal hercegnek

Fertőd - Gróf Cziráky Margit – herceg Esterházy Miklós felesége – halálának 100. évfordulója emlékére osztották ki először a Cziráki Margit-díjat, amelyet unokája, herceg Esterházy Antal vehetett át a kastélyban.

– A Cziráky Margit-díjat, amelyet most életműdíjként adományoztunk XIII. Esterházy Antal hercegnek, a Bagatell Alapítvány hozta létre – tudtuk meg Harsányi Emesétől, az alapítvány önkéntesétől, az esemény szervezőjétől. – Gróf Cziráky Margit, Esterházy Miklós herceg felesége rendkívül népszerű volt Eszterházán jósága, embersége és vallásossága miatt. Idén lesz száz éve, hogy fiatalon, alig 36 évesen eltávozott az élők sorából. Ezért gondoltunk arra, hogy ebből az alkalomból díjat hozunk létre, amellyel évente egy-egy olyan személyiséget tüntetünk ki, aki sokat tett Fertőd és környéke értékeinek, köztük az Esterházy-kastély hagyományainak, továbbá a kulturális életben betöltött szerepének népszerűsítésében. A történelmi folytonosság és értékek jegyében elsőként is Esterházy Antal kitüntetésére szavazott a kuratórium: a herceg Cziráky Margit unokája, másrészt hazai és nemzetközi szintű társadalmi kapcsolatai és rangos szerepvállalásai során már eddig is sokat tett Fertőd felkarolásáért. Ezért is gondoltunk szervezőtársammal, Betuker Botonddal arra, hogy Margit napján emlékünnepség – és a Marionett művészetoktatási intézmény műsora – keretében osszuk ki az életműdíjat, amelyet hagyománynak szánunk. Tervezzük, hogy a centenárium alkalmából könyvet jelentessünk meg Cziráky Margitról.

Herceg Esterházy Antalnak a Bagatell Alapítvány elnöke, Reinhofferné Fülöp Gyöngyi és a polgármester, Fülöp Géza nyújtotta át a Cziráky Margit-díjat.
Herceg Esterházy Antalnak a Bagatell Alapítvány elnöke, Reinhofferné Fülöp Gyöngyi és a polgármester, Fülöp Géza nyújtotta át a Cziráky Margit-díjat.

A kitüntetést – a sopronhorpácsi Molnár Mercédesz Dorisz, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászművész szakos hallgatója munkáját – a Bagatell Alapítvány kuratóriumának elnöke, Reinhofferné Fülöp Gyöngyi és Fertőd polgármestere, Fülöp Géza nyújtotta át a hercegnek a térség meghívott prominens személyiségeinek jelenlétében.

A herceg kijelentette: ő is, utódai is minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy Eszterháza – és a kastély – a jövőben is minél fényesebben ragyogjon.
XIII. Esterházy Antal herceg meghatottan mondott köszönetet a gesztusért és emlékezett gróf Cziráky Margitra, akit Eszterháza népe a mai napig szívébe zárt. Margit volt az utolsó hercegné, aki a kastélyban élt, hozománya volt a fedezete annak, hogy az Esterházy-kastély újra tündérvilág legyen. A herceg kijelentette: ő is, utódai is minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy Eszterháza – és a kastély – a jövőben is minél fényesebben ragyogjon.


Bagatell Alapítvány:

2008 végén jött létre azzal a céllal, hogy a térség fiataljainak kulturális életében, illetve az alulról jövő társadalmi kezdeményezésekben szerepet játsszon. Az alapítók művészetoktatási intézmény fenntartásáról is határoztak.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. június 12. 08:30
    „Nekem is volt egy "hercli" galambom. De már kiment a divatból. Hasznosabb egy strasszer, vagy egy díszposta.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Fodor Tamás a polgármesterjelölt

Egyhangú, nyílt szavazással döntött a Fidesz soproni szervezete: ismét Fodor Tamást jelölik polgármesternek. Tovább olvasom