Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Curtis nejét is érdekli

„ Tony Curtis feleségének németországi ingatlanügynöke is érdeklődött a fertőszéplaki Széchényi-kastély iránt, amelynek építés- és művészettörténeti kutatása befejeződött. A továbbiakban már a hasznosításra összpontosíthat a faluvezetés” – tudtuk meg Bozsvári István polgármestertől.
Tony Curtis
Fertőszéplakon 2001-ben került önkormányzati tulajdonba az egykori Széchényi-kastély. A faluvezetés felkérte a Soproni Múzeum munkatársait a tömb építéstörténeti, fal- és régészeti kutatására, hogy az eredmények birtokában készíthesse elő a kastély hasznosítását. A munka tizennégymillió forintba került, az összeg kétharmadát sikeres pályázatokból finanszírozták.

A fertőszéplaki kastély felújításához szükséges pályázati pénzek előteremtésében nagy szerepet játszott dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész.

– A XVII. századi, egyes részekben a XVI. századra nyúló kastély régészeti és falkutatása befejeződött, a levéltári munkák azonban még folytatódnak – mondta Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója. – Az általunk összeállított anyag mindazon kérdésekre választ adhat, amelyek a hasznosítás során felvetődhetnek: mi bontható és mit kötelező megőrizni a hétszáz négyzetméteres, az utóbbi két évszázadban magtárként funkcionáló épületből? A dokumentációt a napokban küldtük el a fertőszéplaki önkormányzatnak.

– Ami első pillanatra hátránynak tűnik, nevezetesen az épület rossz állaga, az esetünkben előnyként is felfogható – fogalmazott Bozsvári István, a község polgármestere.

– A befektetőknek ugyanis kevesebb a megkötésük, bátrabban bonthatnak, ezáltal sokkal nagyobb szabadság nyílik a merészebb elgondolások kivitelezésére is. A kastélyhasznosításról még január végén, a 2004-es költségvetés tárgyalásával egy időben falugyűlést hívunk össze, ezt követően a szakemberekkel, politikusokkal és befektetőkkel tárgyaljuk meg a lehetőségeket. Reményeink szerint idén már el is készülhet a fejlesztési tanulmányterv, párhuzamosan a Fertő-táj világörökség ilyen jellegű dokumentációjával. Időközben már tárgyaltunk érdeklődőkkel, befektetői csoportok képviselőivel.

Az önkormányzat szándéka szerint elsősorban kulturális, illetve turisztikai célú hasznosítás jöhet szóba. Úgy tűnik, uniós csatlakozásunk felértékeli a magyar történelmi kúriák, ingatlanok ázsióját: nemrég Tony Curtis feleségének németországi ingatlanügynöke is megtekintette a fertőszéplaki Széchényi-kastélyt. Előzetes megbeszélés alapján pedig jó esélyünk van arra, hogy Széchenyi István leszármazottja, Széchenyi Géza építész is aktívan részt vegyen a hasznosításban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosleépítés

Tizenkét fővel csökkent a soproni vámhivatal állománya az új évben. A leépítések folytatódnak:… Tovább olvasom