Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Csillagvizsgáló új csomagolásban

Sopron - A Szent Orsolya-iskolához tartozó csillagvizsgáló több évtizedes hányattatás után végre megújul. Igaz, egyelőre csak külsejében, ezért még nem is látogatható.
– Néhány napon belül eltűnik az épület köré emelt állványzat, s teljes pompájában láthatóvá válik az intézmény csillagvizsgálója – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Kovács András, a Szent Orsolya-iskola igazgatója. – A mintegy 20 milliós beruházásból – ebben pályázati pénz, a várostól és a fenntartótól kapott forrás, valamint a kulturális örökségvédelmi hivatal támogatása is szerepel – a teljes külső rekonstrukció megvalósult.
Kicserélték a toronysisakot, felújították a párkányokat, a stukkókat. Megtörtént a homlokzat színezése is.

Egyelőre csak kívülről újulhatott meg a csillagvizsgáló, még nem látogatható.
Egyelőre csak kívülről újulhatott meg a csillagvizsgáló, még nem látogatható.

– A látványos munkálatok vége felé haladva egyre több telefont kapunk, hogy szeretnék meglátogatni a csillagvizsgálót. Erre azonban még várni kell, hiszen bár az épület belsejének rekonstrukciója sem tűr halasztást, erre azonban még keressük a forrásokat. Tanulmányozzuk a pályázatokat, hogy mihamarabb a belső falak is megszépüljenek és megújuljon a lépcsőszerkezet, amin biztonságosan megközelíthető majd a torony – mondta el az igazgató.

Egy kis múltidézés

A csillagvizsgálót az orsolyiták építtették. Eredetileg harangtornyot akart a zárdafőnöknő, de állítólag lebeszélték erről, mert az orsolyiták templomának már akkor is volt harangozásra alkalmas tornya. Így lett végül a Schármár Károly által megálmodott építmény kilátótorony és csillagvizsgálásra alkalmas hely. Egy évszázada már, hogy tervbe vették a megépítését, melynek hasznáról az 1909/10-es iskolai évkönyvben is írtak. Eszerint a növendékek nyaranta a torony korláttal körülvett erkélyén szívták a friss hegyi levegőt.


Olvasóink írták

 • 3. isopron 2008. november 26. 06:24
  „Köszönjük!
  Dr. Kovács András kivallóan teljesített.
  Akárcsak felhozta a Szent Orsolya Iskolát a legjobbak közé középiskolává!
  Gratulálunk.”
 • 2. sopronilány 2008. november 25. 11:36
  „Kedves cikkíró!
  Kérem, ha már egy hivatal nevét leírja, akkor legalább helyesen tegye: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (tulajdonnév!). Köszönöm!”
 • 1. Lárika 2008. november 23. 14:40
  „Már ennek is nagyon örülök; borzasztóan rossz állapotban volt a csillagvizsgáló. Remélem, lesz pénz a belső felújításra is; és élvezhetjük a szép kilátást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Élő Mű fémrácsa elkészült

Sopron - Átadták a Városi Tájkép Csoport Élő Mű köztéri bútorplasztikáját a Nyugat-magyarországi… Tovább olvasom