Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Csapod 750 éves

Amennyiben szükséges lesz, hitelt vesz fel a működés biztosítására a Pannon-Sopron Regionális TV Műsorgyártó és Szolgáltató Kft. Erről legutóbbi taggyűlésükön döntöttek.
750 esztendős az a IV. Béla király által kiadott okmány, amely Csapodot mint önálló községet említi. Az évforduló méltó megünneplésére összefogott a falu, és egy új egyesület is alakult.

Megmozdultak a civilek Csapodon. A már korábban megalakított Csapod Barátok Egyesülete után létrehozták a Tarr Istvánról – a falu  egykori szülöttéről, kiváló pedagógusról – elnevezett közösségfejlesztő és faluépítő egyesületet. Célul tűzték ki a falu keresztény gyökereire épülő közösségének, kulturális és társadalmi életének fejlesztését, az életminőség folyamatos emelését, a falu értékeinek megmentését és ápolását. 

Az egyesület 18 fővel alakult meg, de várják a község polgárainak csatlakozását is. Az egyesület elnöke Bella Ernőné, titkára Kovács Józsefné lett.  Szeretnének együttműködni a helyi plébániával, a Csapod Barátok Egyesületével és az önkormányzattal.

Az egyesület tagjai tele vannak ötletekkel és lelkesedéssel. Megkezdték egy hagyományteremtő kulturális fesztivál szervezését, amelybe a környék községeit is bevonják. E távlati célok mellett azonban elsődleges feladatuknak tekintik a község 750 éves jubileumának megünneplését, amelyre várhatóan augusztus 19-én kerül sor. 

Mint megtudtuk, az ünnep megszervezéséhez szükséges anyagiak előteremtéséhez több forrásra is pályáztak. De addig sem tétlenkednek, a jubileumra készülve felhívással fordulnak a Csapodról elszármazottakhoz is, várják ötleteiket, javaslataikat, segítségüket. Kérik, hogy ha valakinek a birtokában régi fényképek, bizonyítványok, oklevelek vagy bármilyen okmány van, juttassa el az óvoda vagy az iskola címére, hogy  kiállításon mutathassák be ezeket a dokumentumokat.

A Csapod Barátok Egyesülete is készül a jeles évfordulóra. A helyiek ezekben a napokban kapják meg kiadványukat, amely a település múltjával és jelenével foglalkozik. Éves közgyűlésüket július 7-én tartják, a falunap egyik rendezvényeként. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre elkészül az új épület

Szeptemberre elkészül az egyetem erdőmérnöki karának új oktatási épülete az Erzsébet-kertben. A háromtömbös épületet park veszi körül, épül mélygarázs és szabadtéri színpad is. Tovább olvasom