Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Csapás a falusi szállásadókra

Egy új kormányrendelet szerint a községekben ezentúl csak fizetővendéglátás működhetne.
Több Fertő-parti település vezetése közös levélben tiltakozik az új kormányrendelet ellen, amely arról szól, hogy az idegenforgalmilag kiemelt községekben kizárólag fizetővendéglátás működhet, az eddigi adómentesség és kedvezmények nélkül.

– Bennünket kifejezetten hátrányosan érint, hogy kiemelt üdülőhellyé avanzsált községünk – mondta Márk Attiláné, fertőhomoki szállásadó. – Eddig falusi vendégfogadóként üzemeltünk, s igénybe vehettük az évi 800 ezer forintos adómentességet. Január elsejétől fizetővendéglátókká soroltak bennünket, nem jár ilyen kedvezmény. Érthető, hogy nem örülünk a fejleményeknek, hiszen a fogadó nyitása óta eltelt tíz év alatt mintegy tízmillió forintot fordítottunk fejlesztésekre, szobák kialakítására, kertépítésre, gyerekjátszótér létrehozására. Az új rendelet tehát nagy törést okoz nekünk. Elgondolkodunk azon, folytassuk-e vagy sem? Egyelőre hajlunk arra, hogy átalányadóval idén még próbálkozzunk, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Elvileg örülnünk kellene annak, hogy többévi erőfeszítéseink eredménnyel jártak, s a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló kormányrendelet a „kiemelt üdülőhely" kategóriába sorolta Hegykőt, Fertőrákost, Fertőhomokot, Fertőszéplakot és Sarródot. Ám két probléma is akad ezzel kapcsolatban – mondta dr. Jakab Zsolt, Hegykő jegyzője. – Egyrészt a kiemelt üdülőhellyé nyilvánításról az önkormányzatokkal semmilyen egyeztetés nem történt, holott a megváltozott jogi szabályozás több szempontból is hátrányosan érint bennünket, különösen a magánszállásadókat. Például megszűnik az évi 800 ezer forint árbevételig igényelhető adómentesség, beszűkülnek a pályázati lehetőségek az érintett önkormányzatok és magánszállásadók előtt.

A másik probléma, hogy eleve súlyos tárgyi tévedés – „közvetlen vízparti település" – indoklással kerültünk fel a kiemelt üdülőhelyek listájára, pedig mindenki tudja, falvaink adottságai merőben mások, mint tegyük fel, a balatoni községeké. Észrevételeinket, elégedetlenségünket már jeleztük országgyűlési képviselőinknek, illetve a Miniszterelnöki Hivatal két államtitkárának. Ezen túlmenően az öt község vezetése úgy határozott, levélben kérjük fel Kolber Istvánt, a regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárcanélküli minisztert, hogy mielőbb vizsgálják felül és módosítsák az év elejétől hatályba lépett jogszabályt. Reméljük, településeink méltányos elbánásban részesülnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időszerű a Pro Kultúra kht. működésének újragondolása

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője cáfolta, hogy az elmúlt évben csak 60 rendezvény volt a Liszt-központban. A kijelentést Kóczán Zoltán tette a csütörtöki önkormányzati ülésen. Tovább olvasom