Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Csapadékvíz-elvezető rendszer épül Peresztegen

Aláírták a támogatási szerződést Pereszteg csapadékvíz-elvezetési rendszerének kiépítésére. A beruházás 66,7 millió forintjából 56,7 millió az uniós támogatás.

– Fellélegezhet Pereszteg, megoldódik a település nagy-nagy problémája, a nagy esőzések utáni elöntések – mondta Zambóné Németh Ilona jegyző. – A mostani fejlesztéssel kiválthatjuk az eddigi belterületi, elavult csapadékvíz-elvezető rendszert. Ennek műszaki állapota már nem volt kielégítő, az önkormányzat – kellő anyagiak híján – évek óta csak a legszükségesebb karbantartásokat tudta elvégeztetni. Ám ez sem segített, nagyobb esőzéskor rendszeresen a tűzoltóság segítségét kellett kérnünk az elöntött házak, udvarok, pincék kiszivattyúzásához.

A településen meglévő vízelvezető hálózat részben zárt, részben burkolt, részben földárok. A befogadókba való bevezetés nem mindenütt biztosított. A kapubejárók kis keresztmetszetűek, eltömődöttek, a földmedrű szakaszokon a lakóházakhoz a bejárást az árkok áttöltésével oldották meg. Az önkormányzat most a csapadékvíz elvezetését zárt csatornák építésével, nyílt árkok építésével, illetve a meglévő rendszerek felújításával valósítja meg. Az összehangolt vízelvezető rendszer kialakításával csökken az elöntések veszélye. A talajvízszint emelkedése megszűnik, a lakóépületek vizesedése is megáll. A medrek burkolásával, megfelelő eséstörések kialakításával szabályozhatóvá válik a víz levezetése. Az eróziós folyamatok enyhülnek, nem következik be talajpusztulás, és a befogadók hordalékkal való terhelése is kisebb lesz. A zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetéssel az utcák rendezett, esztétikus megjelenése is biztosított lesz. Most a közbeszerzési eljárás elindítása a feladat. A tervek szerint 2011 második félévében készül el az egész beruházás, amely tízmillió forintos önrészt igényelt az 56,7 millió forintos uniós támogatás mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti mulatság Balfon

Idén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Balfi Szüreti Napok eseménysorozatát. Tovább olvasom