Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Családi tragédia Sopronban - Fel kellett menteni a szülőgyilkost

Elmeállapota miatt felmentették a soproni férfit, aki brutálisan végzett szüleivel tavaly november 2-án. A pszichiáter-szakértők véleménye volt a perdöntő: K. Róbert a valóságtól elszakadt, nagyon súlyos állapotban volt, és sajnos gyógyíthatatlan.
Az elmeszakértők meghallgatása után a Győri Törvényszék kimondta ítéletét a soproni szülőgyilkosra, akit állapota most sem tett alkalmassá arra, hogy az elmegyógyintézetből kiengedjék. Így távollétében hangzott el: a törvényszék a több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és a hivatalos személy elleni erőszak kísérletének vádja alól felmenti. Pedig tudjuk jól: ez a minősítés más esetben szinte egyet jelentene a tényleges életfogytiglannal.
A soproni házhoz egy beázás miatt vonultak ki a tűzoltók tavaly november 3-án. Ami a lakásban várta őket, azt rémálmában sem gondolta volna senki. Fotó: Kisalföld-archívum
Az elmeszakértők azonban ugyanazt erősítették meg szerdán, amit régebben leírtak: K. Róbert a valóságtól elszakadt, s a cselekmény idején nagyon súlyos pszichikai tünetekei voltak. Cselekménye következményeit nem ismerhette fel. 
 
 A 12 évig pszichiátrián kezelt K. Róbert azon a napon bomlott tudatával azt észlelte, hogy szülei eltűntek, idegenek vették birtokba a lakást, akik hasonlítottak anyjára, apjára. Gázzal akarták őt megmérgezni, s az apahasonmás a kalapácsot keresi. A férfi a kalapáccsal szétverte szülei koponyáját, idősödő anyja fejét kilenc, apjáét hét ütés érte, a 64 éves asszony nyakán vágást találtak. Felismerhetetlen állapotban találtak rájuk másnap, amikor rá kellett törni az ajtót, mert az ámokfutás során eltört vízvezeték eláztatta a szomszédokat. Tűzoltók törték be az ajtót a második emeleten, s a beteg lesben várt, kezében kalapáccsal, elszánva mindenre. 
 
Nem volt okunk meglepődni az ítéleten, hiszen ezt javasolta az ügyész is, a védő is. Néha szinte formálisnak lehetett érezni az eljárást, az ügyész és az ügyvéd perbeszéde együttesen 2 percig és 20 másodpercig tartott, s végül a bíró megszokásból szögezte le: „tanácskozunk". Holott ülnök nyár óta a legtöbb perben nincs, itt is legfeljebb a jegyzőkönyvvezetővel lehetett volna „tanácskozni". 
 
A rövid szünet után az ítélet sem volt 7 perces, a felek tudomásul vették, de K. Róbertnek még szintén el kell fogadnia a döntést, így lehet csak jogerős.
 
Az biztos, hogy nincs okunk a felmentés miatt szerencsésnek gondolni őt, valószínű, hogy soha nem szabadul az intézetből, ahol nem látogatják rokonok, lefogyott és nagyon megviselt lett tavaly óta.

További részletek a Kisalföld napilap csütörtöki számában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdik felújítani a "Piknik" út ausztriai folytatását - torlódások várhatóak

A felújítás ideje alatt az útpályát egy forgalmi sávra szűkítik és forgalomirányító lámpa… Tovább olvasom