Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Családi belépőjegyet nyertek Fraknó Várába!

A fraknói várban első ízben mutatják be Esterházy Éva, a Thököly grófnőként született arisztokrata hölgy életét.
Egy drámai sors és az Esterházy család történetének rég elfeledett titka is megvilágításra kerül a tárlat során. Alig ismert és részben még soha nem látott tárgyak az Esterházy kincstárból, újonnan felfedezett dokumentumok Esterházy Éva hagyatékából, ritka és értékes publikációk az Esterházy-könyvtárból képezik a látványos kiállítás alapját. Még Éva, Esterházy Pál herceg és nádor hitvese sem mentesült a szörnyű vádak, a megvetés, a fogság és az igazságtalanság alól. Egy rebellis húga, hercegné és fogvatartott volt, végül haláláig, 1716-ig külön élt az Esterházy-udvartól. A sírkövén olvasható felirat „Ne feledd: ma nekem, és holnap neked!“ nemcsak a haláltól int, hanem talán a túl kemény sorstól is.


A Győztes csaták és koronázások című kiállítás a XVII. század elejétől a XIX. század végéig terjedő időszakot öleli át. Kiemelkedő tárgyaira: a koronázási zászlókra, a korabeli levelezésekre és az Európában egyedülálló üveggránát-gyűjteményre fókuszálva ismét több újdonsággal és érdekességgel ismerteti meg az odalátogatókat. Az itt látható Európa egyik legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteménye – az egykori hercegi fegyvertár – az Esterházyak katonai hagyományairól tanúskodik. A gyűjteményben a harmincéves háborúból, a törökök elleni harcokból, Mária Terézia korából és a Habsburg Birodalom Napóleon elleni csatáiból származó számos fegyver és felszerelési tárgy tekinthető meg.


 Az Esterházy kincstár Európában az egyetlen eredeti helyén, eredeti állapotában fennmaradt művészeti és csodakamra. Esterházy Pál herceg értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus preparált állatokat, illetve ritkaságokat gyűjtött, és kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban. A kincsek még ma is eredeti helyükön csodálhatók meg.

 

Nyerjen belépőt Fraknó Várába!

A játékot lezártuk, a 
nagy érdeklődésre való tekintettel, 5 db kombinált családi belépőjegyet sorsoltunk ki.

Nyerteseink, akiket e-mailben értesítettünk:

Bordásné Juhász Katalin
Galambos György
Horváth Róbert
Kaposi Hanna
Lévai Etelka
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati felhívás - Esterházy Művészeti Díj 2017

Ötödszörre írták ki az Esterházy Művészeti Díjat. Tovább olvasom