Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Civil tiltakozás indul a kémiai szúnyogirtás ellen

Minden egyes megölt szúnyogra akár kétszáz más rovar jut, köztük méhek, katicák és egyéb hasznos rovarok. Ők akémiai irtás áldozatai. Civil tiltakozás indul a vegyszeres permetezés ellen, a biológiai megoldások érdekében.
 
Nem találni még az interneten sem egyetlen olyan érvet, ami a kémiai szúnyogirtást találná az egyedül üdvözítőnek, olvasni lehet viszont megszámlálhatatlan tanulmányt annak káros hatásai- ról. Ennek ellenére az ország legtöbb településén alkalmazzák évente többször is a kémiai szúnyoggyérítést, pedig nem is olcsó, pláne ha – mint tapasztaljuk – nem is hatékony. 
 
A szúnyogokat senki sem szereti, de nem lehet mindenre vegyszer a megoldás. Fotók: Magasi Dávid
A szúnyogokat senki sem szereti, de nem lehet mindenre vegyszer a megoldás. Fotók: Magasi Dávid
– Azóta foglalkozom az egészséges táplálkozással és általában az egészséges életmóddal, mióta anya vagyok. A nagyfiam most érettségizik, tehát régóta – kezd történetébe a háromgyermekes anyuka, Zeberer Helga. Évek óta küzd akémiai anyagok ellen, hiszen hiába veszi meg az egészségesnek gondolt zöldséget, gyümölcsöt, ha az műtrágyával, felszívódó kémiai szerekkel szennyezett...

– És hiába van otthon biokertem, ha jön a repülő és teleszórja deltamethrinnel – fakad ki Zeberer Helga. Ezt az 
idegmérget használják a kémiai szúnyoggyérítésre, ráadásul egy kőolajszármazékkal együtt, ami egy órán át lebegteti a levegőben. Számos tanulmány látott már napvilágot egyrészt a szer veszélyeiről, másrészt a hiábavalóságáról, már ami a szúnyogokat érinti. Az anyuka nincs egyedül véleményével, a közösségi megosztások tele vannak a hozzá hasonlóan tiltakozók bejegyzéseivel. Szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét a Facebookon szerveződött Biológiai szúnyogirtást elnevezésű csoport is. Összefoglalójukban többek között az áll: „A deltamethrin nevű idegméreg minden állatra káros, ami nem meleg vérű. Egyaránt elpusztítja a szúnyogokat, a méheket, a katicákat, és minden más rovart, de kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre, így a halakra, kétéltűekre, valamint a hüllőkre is. Ráadásul egyes kutatások szerint embereknél mutagén (genetikai károsodást okozó) hatása is van...
Zeberer Helga
Zeberer Helga
Az oldal kezelői levélben keresnek fel minden településvezetőt, egyrészt tájékoztatást adva, másrészt kérve őket akémiai irtás mellőzésére. (Biológiai szúnyogirtást kér a Szigetköz is: június 2., Kisalföld.)
A biológiai gyérítés egyrészt hatékonyabb, másrészt környezetkímélőbb.

– Szeretnénk civil összefogást indítani a témában Sopron környékén is. Petíciót fogalmazunk meg, amit online és papírformában is szeretnénk terjeszteni, hogy a döntéshozók ennek tükrében gondolják át a teendőket. Nem szeretjük a szúnyogokat mi sem, de a biológiai gyérítés egyrészt hatékonyabb, másrészt környezetkímélőbb – zárta Zeberer Helga. 

– A totális hatású kémiai szerek alkalmazásával valószínűleg el lehet érni, hogy gyerekeink, unokáink ne lássanak már nappali pávaszemet, fecskefarkú lepkét, verőköltő bodobácsot, hétpettyes katicát, májusi cserebogarat – vélekedik dr. Ambrus András biológus. – Ezzel persze búcsút lehet mondani egy sor rovarevő fajnak, a denevérektől kezdve a süniken át a füsti fecskéig, meg a vizek kiüresedésével az ott táplálkozó madarakig. Lehet majd menni gólyanézőbe más országokba, nem kell az ablaktörlőt járatni, ablakmosó folyadékot vásárolni, ha az ember egy nyári estén áthajt az országon. A vegyszerek ismeretlen hatásai elleni küzdelem véget nem érő folyamat. Ha mindenképp kell a településeken szúnyoggyérítés, a lehető legszelektívebb, leginkább környezetkímélő módszert kell alkalmazni, még ha drágább is, mert gyerekeink, utódaink egészsége még sokkal drágább – mondta a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

68. Vasutasnap - ünnepelt a vasutas társadalom Sopronban - fotók

68. Vasutasnap - ünnepelt a vasutas társadalom Sopronban - fotók
A 68. Vasutasnap alkalmából a GYSEV Zrt. területi ünnepségeken köszöntötte munkatársait szerdán… Tovább olvasom