Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Civil Ház helyett levéltár

Hosszú huzavona után végre megoldódik a Dorfmeister utca és a Jégverem utca sarkán emelkedő egykori iskola sorsa: levéltári anyagokat helyeznek el benne.

Belátható időn belül rendeződhet az egykori iskola hasznosítása. A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem Civil Házként működik majd az épület, hanem levéltári anyagokat fognak elhelyezni a helyiségekben.

– A városvezetés úgy döntött, az Erzsébet utcai egykori zeneiskolai épületből alakít ki Civil Házat, amely a soproni egyesületek, más civil szervezetek székhelyeként működne. Az egykori zeneiskola több helyiséggel rendelkezik, mint a Dorfmeister utcai épület, emiatt megfelelőbb helyszínnek ígérkezik, hogy Civil Ház legyen belőle – fogalmazott Abdai Géza alpolgármester.

– Az erre a célra benyújtott pályázatunk egyelőre nem járt sikerrel. Elképzelésünkről nem mondunk le, a tervek elkészültek, már csak pályázati pénz szükséges a patinás villa felújításához, Civil Házzá történő belső átalakításához – tájékoztatott.

Elkezdődött az egykori iskola belső felújítása. Levéltári anyagokat fognak elhelyezni benne. Fotó: Magasi Dávid
Elkezdődött az egykori iskola belső felújítása. Levéltári anyagokat fognak elhelyezni benne. Fotó: Magasi Dávid

A Dorfmeister utcai épületben négy nagyméretű tanterem áll rendelkezésre, amelyeket teljesen beállványoznak majd.
– A Dorfmeister utcai egykori iskolaépület tantermeiben és más helyiségeiben levéltári anyagokat fogunk elhelyezni – folytatta az alpolgármester. – Ezt megelőzően el kell végezni az épület födémszerkezetének megerősítését, az elektromos és fűtési rendszer korszerűsítését. A kivitelezés már megkezdődött, s reményeink szerint az épületfelújítás ötvenmillió forintos beruházása még az idén befejeződhet.

Az összes levéltári anyag nem férne el a Dorfmeister utcai épületben. Most is csak az egykori vármegyeháza alsó szintjén elhelyezett raktárak egy részéből kerülnek az új helyre dokumentumok. A Fő tér 5. szám alatti tömb így felszabaduló helyiségeiből – a jövő év elején kezdődő átalakítást követően – egyablakos ügyfélszolgálatot alakítunk ki.

Dr. Turbuly Éva, a levéltár igazgatója hozzátette: a Dorfmeister utcai épületben négy nagyméretű tanterem áll rendelkezésre, amelyeket teljesen beállványoznak majd. Az egykori tanáriból iroda és kutatószolgálati hely lesz.

Olvasóink írták

  • 1. hozsuzs 2010. július 09. 11:29
    „minden értelmes hasznosításnak örülök! Remélem a Russ villa is méltó funkciót kap...már csak pénz kéne!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkészületben a GYSEV Cargo

Élénkülés jelei mutatkoznak az árufuvarozásban: a GYSEV júniusban kétezerrel több tehervagont… Tovább olvasom