Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Burgenlandiak a sztrájkról

A határátkelők forgalmát négy órán át érintő ausztriai sztrájk megítélése meglehetősen kettős a burgenlandiak körében. Bécsben a jövő héten nagyszabású demonstrációval folytatódik a nyugdíjreform-tervezet elleni szakszervezeti tiltakozás.
Magyarországnak nem sok köze van az osztrák belpolitikai küzdelmekhez, mégis, a sztrájk kapcsán órákon át megbénult, illetve megnehezült az osztrák–magyar határszakasz élete.
– Az osztrák országos szakszervezeti szövetség azért rendezett reggelit tömegek számára a kelénpataki (Klingenbach) határon, hogy minél nagyobb – ha lehet, nemzetközi – visszhangja legyen a nyugdíjreform elleni tiltakozásnak – magyarázza Kelénpatakon Eduard Eisner tisztviselő, aki szakszervezeti tagként résztvevője volt a mintegy háromszáz embert vonzó megmozdulásnak. Emlékezzünk csak vissza, két évtizeddel ezelőtt a gazdák traktorral zárták el a határra vezető utat, akkor is nagy nyilvánosságot kapott az ügy.

– A demonstráció határátkelőket érintő része tehát nem a magyarok ellen irányult, sokkal inkább a figyelemfelkeltés eszközéül szolgált – folytatta Eduard Eisner. – A tiltakozás folytatódik: a júniusi parlamenti vitát megelőzően Bécsben május 13-án nagy demonstrációt tartanak a szakszervezetek, erre több mint százezer embert várnak.

Az érdekvédelem szerint együtt kell küzdenünk a leendő nyugdíjasok tervezett megrövidítése ellen, hiszen az eddigi legjobb tizenöt év átlaga helyett hosszabb intervallum átlaga szolgáltatná majd a nyugdíjalapot. Ez konkrétan nyugdíjalap-csökkenést jelent.

A kismartoni (Eisenstadt) belvárosban a sztrájkból csak annyit éreztek, hogy a Magyarországról érkező ingázók érthető módon csak késve vehették fel a munkát. A benzinkutak is működtek, az üzletek is várták a vásárlókat. A város bevezető szakaszain ugyanakkor röplapokat osztogattak az aktivisták.

„ Szükségtelen volt..."

– Nem vagyok szakszervezeti tag, nem is hiszem, hogy a sztrájk sikerrel járna – mondja a sétálóutca egyik patikájának gyógyszerésze, Karin Pogats. – Szüleim egy éve vonultak nyugdíjba, őket már csak részben érintik az esetleges hátrányok. Ami meg az én nyugdíjamat illeti, hol van az még...
– Huszonnégy éve rendelkezem szakszervezeti tagsággal, de véleményem szerint az indulatokat kiváltó nyugdíjreform-tervezet kérdéseinek megvitatására az ilyen jellegű országos megmozdulás nélkül is mód nyílik – jelenti ki dr. Walter Horvath, a kismartoni városi elöljáróság hivatalvezetője. – Azt pedig eleve nem tartom szerencsésnek, ha egy tiltakozás a határátkelők forgalmát is megnehezíti.

Elöregszik a társadalom

A Fertő osztrák szőlőskertjeiben mit sem lehetett érezni a demonstrálásból. Feketeváros (Purbach) polgármestere, Richard Hermann szerint a sztrájk eleve szükségtelen volt, mert a nyugdíjreform kérdése égető, a megoldással nem várhatnak sokáig. – Míg 1970-ben átlagosan 43 munkában eltöltött év után mentek nyugdíjba az osztrákok – s a statisztikai adatok szerint majdnem kilenc évig élvezték a szép öregkort –, addig 2001-re már 37 év után vonultak nyugdíjba, s reményeik szerint két évtizedet tölthetnek el nyugdíjasan – összegez a politikus, aki Ausztria kormányzópártjának, az ÖVP-nek a tagja. – Elöregszik a társadalom, s ha minden a régiben maradna, a jövőben igen kemény feladatot jelentene a nyugdíjak finanszírozása. Ezért van szükség a nyugdíjreformra, ezért kell keresni az optimális megoldást.


Kapcsolódó cikkek >>

Sztrájk üdítővel, szendviccsel (2003-05-06) >>
Határzár Ausztriában a sztrájk miatt (2003-05-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Heineken bevásárolt

Megvásárolja a Brau Union többségi tulajdonát a holland Heineken, s ezzel a soproni sörgyár is új… Tovább olvasom