Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Búcsún ünneplik a fejlesztéseket

A megye határán lévő apró településen, Csáfordjánosfán nagy ünnepre készülődnek. Vasárnap búcsú lesz, ekkor a több millió forintos felújításokat és az új falubuszt is felavatják. A lakosok örülnek a fejlődésnek, és várják a betelepülő fiatalokat.
A 258 lakosú településen, Csáfordjánosfán megújult a faluközpont. Az ott élők remélik, vonzó, csendes településükön másoknak is megakad a szeme, s dolgos fiatalok telepednek le náluk.

– Egyelőre öregszik a falu, s alacsony a népesség, de érdemes pénzt áldozni azért, hogy jól érezzék magukat a helybeliek – kezdte Titkovits Pál polgármester. – A település központjában lévő, több mint 50 éves, a polgármesteri hivatalnak is helyet adó épületre alaposan ráfért a felújítás. A területfejlesztési tanácstól 5 millió forintot nyertünk a rekonstrukcióra, 2 millió forintot mi tettünk hozzá, így 7 millióból megvalósulhatott a nyílászárók cseréje, a homlokzatfestés és az akadálymentesítés is.

Itt található az orvosi rendelő, mellette kialakítottuk a falugazdász irodáját, de van az épületben fiókgyógyszertár, mozgókönyvtár és kultúrház is. Sőt, egy fodrászt is sikerült idecsábítanunk, aki a hét egy napján jön csupán, de akkor örömmel sietnek hozzá a helybeliek. Fontos számunkra, hogy megkönnyítsük az idősödő lakosság mindennapjait, a fejlesztések az ő kényelmüket szolgálják– mondta.

Csakúgy, mint a falubusz, amit nemrégiben vásároltak. A járművet alkalmunk sem volt megtekinteni, mert ottjártunkkor „éles bevetésen" volt, Kapuvárra vitte bevásárolni a jelentkezőket. Annuska néni – aki itthon maradt – elmondta, nagyon örülnek a mikrobusznak, hiszen orvoshoz, ügyintézni viszi őket. – Most mindenki a búcsúra készül, ilyenkor több a vendég a házaknál, sokan éltek a faliújságon hirdetett vásárlási lehetőséggel – tette hozzá.

– Többen a helyi orvoshoz sem tudnak elsétálni, más településeken való szakrendelésre, kórházba végképp nehéz az eljutás az időseknek. Ebben segít a falugondnoki szolgálat és a kilencszemélyes mikrobusz. Racionálisan igyekszünk megszervezni az útvonalat, s ha belefér a programba, akkor vásárolni is elvisszük a jelentkezőket.

A sportoló fiatalokat, a színházba járókat is örömmel fuvarozzuk, de azért igyekszünk takarékoskodni. A busz 10 millió forint volt, a mezőgazdasági minisztériumhoz pályáztunk, 20 százalék volt az önerő. Nagy segítség ez nekünk, de kérdés, hogy a falugondnoki szolgáltatásra járó 2 millió 230 ezer forint éves normatíva elegendő lesz-e a falugondnok munkabérére és a gépkocsi költségeire – fogalmazott a polgármester.

A község vasárnapi ünnepségén felavatnak egy sportépületet is, amit a településről elszármazott soproni vállalkozó, Pusker Zsolt újított fel mintegy 2,5 millió forintból, hogy ezzel járuljon hozzá a helybeli fiatalok hasznos időtöltéséhez és a sportolók sikereihez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuláz – Esély az életre

A fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedédét segíti a sopronkőhidai fegyintézet Kapuláz… Tovább olvasom