Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Bronzkori temetőt tártak fel

Páratlan értékű Árpád-kori házakat, kulcsot, kemencét, és  egy négyezer éves temetőt tártak fel Nagycenken.
Nagycenk
Szenzációs értékű és mennyiségű leletet találtak a soproni régészek Nagycenken, az Arany-patak közelében, ahol új vasúti nyomvonalat építenek. A szakemberek a réz- és bronzkorból, valamint a XI–XII. századból származó településnyomokra, épületekre, valamint temetőre bukkantak.

A 3700–3800 éves maradványokból a temetkezési szokásokra is lehet következtetni. – Étellel gazdagon megtömött kőedények, tőrök és balták voltak az elhunytak mellett – magyarázta dr. Gömöri János régész, a feltárás vezetője.

Ottjártunkkor a régészek egy körülbelül egy méter magas, zsugorított testhelyzetben fekvő gyermeket, valamint nőt rejtő sírt tártak fel. Ahogy haladtak a munkával, gyűrűk, illetve ékszerek kerültek elő. A leleteket a Soproni Múzeumba szállítják restaurálásra, értékelésre. Ezt követően mutatják be az érdeklődőknek. Sajnos a csontok nagy része gyenge állapotban van, de sikerült már több olyan csontvázat kiemelni, amelyek vizsgálatra alkalmasak.

A szakemberek Árpád-korból származó házakat is kiástak. Az egyiknek a bejárati ajtó nagyméretű, vasból öntött kulcsát is megtalálták. Felleltek kemencét is.

– A legidősebb régészeti maradványok körülbelül 4500 évvel ezelőttről származnak – tette hozzá a régész. – Ezek a rézkor környéki településnyomok. Az akkori kor eszközkészletére jellemző pattintott kőszerszámokat, gazdagon díszített, festett edényeket, valamint csiszolt kőbaltát tártunk fel. Előkerültek még szarvasmarhacsontok is.
A régészek várhatóan jövő márciusban végeznek a feltárással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádaratás a Fertőn

Javában tart a nádaratás a Fertőn. Márciusig a kijelölt területről 3 millió kévét vágnak le a gépek. A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. szakemberei szerint a nád minősége jó. Csípős hideg fogadta tegnap délelőtt a fertőrákosi strand közelében dolgozó nádaratókat, akik akkor is „kifutnak a gépekkel a végeláthatatlan nádasba, ha esik vagy fagy. Reggeltől estig dolgoznak. Tovább olvasom