Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Bronz a huostoni olimpiáról

A soproni Wesely Norbert által kidolgozott újfajta elektronikai vezérlés a harmadik legjobbnak bizonyult a Houstonban rendezett 8. Fenntarthatósági Olimpián a mérnöki innováció szekció négyszáz projektje közül.

A 8. Fenntarthatósági Olimpia hetven ország részvételével zajlott le az Egyesült Államokban. Magyarországot a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazottja, a soproni Széchenyi-gimnáziumban tavaly végzett Wesely Norbert – a Budapesti Műszaki Egyetem me-
chatronika szakos hallgatója – képviselte.

Houstonban több mint 400 magas színvonalú projekt közül a soproni diák „Mikrokontrolleres fűtésvezérlés" című munkája a mérnöki kategóriában bronzéremben részesült. A díjat a texasi magyar konzultól, Phillip Aronofftól vehette át.

Wesely Norbert a világverseny érmével. Fotó: Nyikos Péter
Wesely Norbert a világverseny érmével. Fotó: Nyikos Péter


– Gimnáziumi végzős évemben a környezeti terhelés csökkentésével foglalkoztam. Egy olyan okos vezérlőegységet terveztem, amely megújuló energiaforrásokat hasznosító házak fűtését intelligens algoritmusok segítségével, környezetbarát módon irányítja.

Az ötlet egyik rokonunk házépítésekor vetődött fel, a kidolgozás pedig a gyakorlatban is működött. Eszközöm tavaly több díjat nyert különböző országos innovációs megmérettetésen. Eredményeim alapján ért a megtiszteltetés, hogy képviseljem hazánkat a houstoni olimpián – mondta Wesely Norbert.

– A világverseny a fenntartható fejlődésről szólt. A több mint kétszázötven fős zsűri a pontozáskor a megvalósíthatóságra, illetve az ötlet globális hatására helyezte a legnagyobb hangsúlyt, de fontos volt az előadásmód vagy a szükséges háttérismeret mennyisége, minősége is. A bírálóbizottság ugyanis személyes interjúk során alakította ki a végleges sorrendet. Nagyon hálás vagyok az Új Európa Alapítvány és a Milestone Institute támogatásáért, amivel hozzásegítettek a houstoni sikerhez.

Norbert gyermekkora óta foglalkozik matematikával és logikával. Korábban nyolc évig egyhuzamban állt az országos logikaverseny dobogóján. A Széchenyi-gimnáziumban Lang Ágota fizika- és informatikatanár robotikaköréhez csatlakozott. „

Munkáink közül a legizgalmasabb a HungaroBots csapattal fejlesztett autonóm holdjáró, amivel világbajnokságot nyertünk, s aminek kapcsán eljutottunk a NASA-ba is" – említi Wesely Norbert, aki a BME után Londonban szeretne majd tovább tanulni innovációs terméktervezés szakirányon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harrach Péter Sopronban: A bevándorláspolitika kettős felelősség

Az európai kultúra és a magyar emberek védelme, valamint a bajbajutottak megsegítése – Harrach… Tovább olvasom