Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Bosznia-Hercegovina nagykövete Kópházán járt - fotók

Bosznia-Hercegovina nagykövete Kópházán járt - fotók
Kópházán tett látogatást a Bosznia-Hercegovina-i Kiseljak nevű testvértelepülés küldöttsége Mladen Mišurić-Ramljak polgármester vezetésével.
A Kópháza és Kiseljak közötti testvértelepülési kapcsolat rangját külön is jelzi, hogy a testvértelepülési találkozóra eljött Kópházára Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, Aleksandar DRAGIČEVIČ és Goran PRANJIĆ tanácsos.

A két település közötti élénk kapcsolat és érdeklődés jeleként a Bosznia-Hercegovina-i kisváros népes delegációjának tagjai között az ottani helyi közélet képviselői között a település életét meghatározó számos terület helyi reprezentánsa is jelent volt.

A látogatás során a delegációt Kópháza nevében Grubits Ferenc polgármester fogadta együtt Firtl Mátyással, a térség országgyűlési képviselőjével, aki a térség képviseletén túl, mint a Magyar Országgyűlés IPU Dél-Kelet Európai-Magyar Baráti Társaságának elnöke, ezen belül a Bosznia-Hercegovinai Tagozat elnöke is vett részt a  hivatalos programokon.

 


A testvértelepülési és egyben nagyköveti programsorozat részeként Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet a boszniai-hercegovinai vendégekkel közösen tekintette meg a falu jelentősebb emblematikus helyeit, intézményeit, - többek között - a helyi tájházat és tájékozódott a település életéről, az eddigi fejlesztésekről.

A településen tett közös bejárást követően a kópházi polgármesteri hivatalban a helyi önkormányzat, a horvát nemzetiségi önkormányzat, a helyi horvát kulturális egyesület, továbbá a helyi intézményvezetők mutatták be a közélet legfontosabb területeinek működését, különösen a horvátságnak az anyanyelvi oktatás, a kultúra, a hagyományőrzés területén, a közösségi élet több szegmensét érintő legfontosabb eredményeit és terveit.

Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő az európai szintű és dimenziójú együttműködésben – Dél-Kelet Európai és külön Bosznia-Hercegovinai viszonyrendszerben is - a térségbeli biztonság és fejlődés közös érdekeinek érvényesítésének kérdéskörének jelentőségéről is beszélt.

Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet és Mladen Mišurić-Ramljak, Kiseljak polgármestere egyaránt elismeréssel szólt Kópháza fejlesztéseiről, és a további együttműködés lehetőségeiről, amelynek támogatását fontosnak tartja, úgyis, mint a két ország közötti, a kulturális értékeket erősítő, azok szintjén megvalósuló közvetlen kapcsolatteremtést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is gondot okozott az esővíz - kisebb medence alakult ki - fotók

Sopronban is gondot okozott az esővíz - kisebb medence alakult ki - fotók
Az Ógabona tér, Színház utca sarkánál érdemes lenne tisztítani a csatornát - írta Olvasónk. Tovább olvasom