Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Börtönt kértek a Globex vezetőire

A Fővárosi Főügyészség börtönbüntetést és a közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt Postáné Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára a négy és fél éve tartó Globex-ügy büntetőperének a Fővárosi Bíróságon csütörtökön, Budapesten megtartott tárgyalásán.
Az ügyész vádbeszéde szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés, illetve más ügyletek kapcsán 1996 és 1998 között sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több mint 6 milliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követtek el a vádlottak. Az ügyész a harmadtól a hetedrendű vádlottig próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért, a nyolcadrendűre felmentést, míg a kilenced- és tizedrendűre pénzbüntetés kiszabását kérte.

Az ügyész kérte a bíróságot, hogy ítélete meghozatalakor enyhítő körülményként vegye figyelembe az idő múlását, tekintettel arra, hogy az ügy csaknem tíz éve folyik, míg a vádlottak négy és fél éve állnak büntetőeljárás alatt, és ennek java részét letartóztatásban, illetve fogságban töltötték.

Emellett felhívta a figyelmet a vádlottak büntetlen előéletére és arra, hogy a bíróság nyomatékosított enyhítő körülményként vegye számításba, hogy a Globex által a soproni önkormányzatnak okozott kár már megtérült.

Ugyanakkor az ügyész szerint a nyolcad-, a kilenced- és a tizedrendű vádlottak kivételével súlyosbító körülményként értékelendő a nagy vagyoni értékre elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés tényállása, míg az első- és másodrendű vádlottaknál a többszörös, 61-szeres halmazati sikkasztás vádja. A főügyészség Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cégcsoport volt vezérigazgatóját összesen 62 rendbeli sikkasztással, háromrendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá tőkebefektetési csalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja. Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 61 rendbeli sikkasztással, továbbá tőkebefektetési csalással vádolja a főügyészség.

Az ügyész elmondása szerint az elsőrendű vádlott korábban tagadta a vádiratnak azokat az állításait, melyek szerint olyan fiktív, valótlan tartalmú szerződéseket írt alá, amelyek célja a Globex gazdasági helyzetének a valóságosn ál kedvezőbb színben való feltüntetése volt.
Az ügyész elmondta: Vajda szerint 1998 nyaráig nem voltak előre láthatóak a Globex pénzügyi nehézségei, reális esély volt a követelések visszafizetésére. Ám többek között az akkoriban a Postabanknál történtek, illetve a Globexről a sajtóban megjelent híresztelések az összeomláshoz vezettek.

(mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymás mellett sport és koncert

Az MKB-sportaréna főtevékenysége továbbra is az lesz, hogy a felnőtt férfi és női kosárlabdacsapatok mérkőzéseinek helyt adjon. Ezt követően edzési és játéklehetőséget biztosítanak az utánpótlás-együtteseknek. Harmadsorban koncerteket, táncházat, bálokat vagy éppen zártkörű esteket is tartanak. Mindezt nem az élsport rovására, hanem azt kiegészítve. Tovább olvasom