Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Bizonytalan könyvtársors

Ma még bizonytalan, hogy felépül-e valaha a Pázmány Péter utcai tömbbelsőben az a városi és egyetemi könyvtárkomplexum, amely a jelenlegi árakon számítva több mint négymilliárd forintos beruházásként valósulhatna meg. Tervek már vannak, de a pénz hiányzik.
Ifj. Peschka Alfréd, Plájer János és Rohács Viktor tanulmányterve nyerte el legjobban a zsűri tetszését.
Szinte hihetetlen, de Sopron azon városok közé tartozik, amely már hosszú évtizedek óta nem tudja megoldani a könyvtár ügyét. Nem tudni, miért, de valahogy mindig „mostohagyerekként" kezelték a köz könyvtárát. Elképzelések és tervek persze mindig voltak és jó szándék is, csak pénz nem.

Szertefoszlott álmok

Amikor a Magyar Művelődés Házából a Pócsi utcába költözött a könyvtár, akkor mindenki abban reménykedett, hogy csak átmeneti időszakról van szó, mert hamarosan felépül a Pázmány Péter utcában a modern, a huszonegyedik század elvárásainak megfelelő intézmény. Azon a helyen, ahová már a hetvenes évek közepén is könyvtárat álmodott az akkori városvezetés. Az álmok azonban nem valósultak meg, annak ellenére, hogy 2000-ben ismét úgy döntött az önkormányzat, itt épüljön fel a könyvtár, mégpedig „integrált" intézményként, amely magában foglalja az egyetemi bibliotékát is, mert a nagy hagyományú egyetem is kinőtte könyvtárát.
Az önkormányzat és az egyetemi tanács megállapodása alapján kiírták a tervpályázatot, amelyre számos pályamunka érkezett. Egy olyan épületkomplexum megvalósítására kértek tanulmányterveket, amely a gyakorlatban – funkció szerint – két önálló épületként működne, és külön-külön is felépíthető, de mégis egységes arculatot mutatna. Erre azért volt szükség, mert kiderült, a városi és az egyetemi könyvtári feladat nem egyesíthető. Az első helyre ifj. Peschka Alfréd, Plájer János és Rohács Viktor tanulmánytervét sorolta a bíráló bizottság. Az önkormányzat 2001 májusában címzett támogatásra – a bekerülési költség húsz százalékát vállalva – nyújtott be pályázatot, hogy megépíthesse ráeső részét, az egyetem pedig szerepeltette könyvtárépítési programját intézményfejlesztési tervében.

Nincs támogatás

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azonban nem támogatta a város elképzelését, a pályázat már az első körben sem kapta meg a szükséges támogatást. Az egyetem sem járt jobban elképzeléseivel, így – úgy tűnt – egyelőre mindenki lemond könyvtárépítési terveiről. A város idei költségvetés-tervezetében ez a program nem szerepel, ennek ellenére tovább vizsgálják a lehetőségeket.

Közös pályázat

És az egyetem sem adta fel. Információink szerint a februári egyetemi tanácsülés tárgyalja az intézményfejlesztés kérdéskörét, és a pontok között szerepel az új egyetemi könyvtár építése. Faragó Sándor megbízott rektor érdeklődésünkre elmondta, az egyetem továbbra is abban érdekelt, hogy a várossal közösen építsék meg a könyvtárat – ebben egyetértettek Walter Dezső polgármesterrel is –, ezért a jövőben közösen pályáznak a források előteremtése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titoktartó(bb) pedagógusok

Titoktartási törvény megalkotását tervezi az oktatási tárca. Az új szabályozástól a diákok és… Tovább olvasom