Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Bírósági ítélet az MSZP-s hazugságokról

Az ítélet bizonyíték, hogy az MSZP soproni szervezete nem tud különbséget tenni a véleménynyilvánítás és a valótlan tényállítások között - mondta Fodor Tamás polgármester.Mint arról beszámoltunk, jogerős bírósági ítélet született az MSZP Soproni Szervezetének ˝Lát-lelet˝ című újságban leírt valótlan állításokkal kapcsolatban.

A bíróság megállapította a jogszabálysértést –mondta sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás polgármester, aki ismertette az ítéletet.

Az MSZP a Lát-lelet című, 2010 februárjában megjelentetett lapszámában az alábbi valótlan állításokkal nyolc esetben megsértette Dr. Fodor Tamás polgármester, öt-öt esetben Dr. Simon István és Abdai Géza alpolgármesterek, valamint egy esetben Kocsis János képviselő jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát:

- Az MSZP 2010 februárjában valótlanul állította, hogy Kocsis János halálos kimenetelű közúti balesetet okozott, miközben az ügyben nem volt ítélet.

- Valótlanul állította, hogy a Melocco-szobor állításának költsége és a határáttörésnek emléket állító ünnepség költségei 150 millió Ft-ba kerültek volna, ugyanakkor a város költségvetését a szobor és az ünnepség együttesen kevesebb, mint 80 millió Ft-tal terhelte.

- Valótlanul állította, hogy a 2009. március 15-i ünnepi műsor költségvetése 35 millió Ft-ba került, pedig az ténylegesen mintegy 2 millió Ft volt.

- Valótlanul állította, hogy a városvezetés 2006 óta építeni, fejleszteni nem tudott, mivel 2006 és 2009 között 37 db uniós pályázaton Sopron 11 milliárd Ft támogatást nyert el és ezen kívül közel 8 milliárd Ft út-, közmű- és intézményfejlesztés történt ugyanezen időszakban.

- Valótlanul állította, hogy az Ady Endre út felújításával kapcsolatos beruházás során bármilyen közbeszerzési szabálytalanságra került volna sor.

- Valótlanul állította, hogy a Bella Lajos utcai híd megépítése a szakmai előírások, szabványok megsértésével történt és 80 millió Ft-ba került, mivel a valóság az, hogy a beruházás bekerülési költsége 51 millió Ft volt és a híd minden tekintetben megfelel a szabványoknak, szakmai előírásoknak.

- Valótlanul állította, hogy az előző szocialista önkormányzati vezetés által a távfűtés rendszerébe történő bekapcsolódás érdekében kötött megállapodást a jelenlegi városvezetés felrúgta, mivel a valóság az, hogy az előző önkormányzati vezetés és a hivatkozott multinacionális cégek között soha semmilyen megállapodás nem köttetett.

- Valótlanul állította, hogy a Lővérekben létesített ingatlanokat piaci ár alatt értékesítette volna az önkormányzat, ahogyan valótlan állítás az is, hogy a városvezetés ezzel a város lakóinak kárára saját bizalmasait jogtalan előnyhöz juttatta volna.

- Valótlanul állította, hogy Dr. Fodor Tamás polgármester a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési tanács döntéshozatala során a Fertőrákosi Barlangszínház felújítását hátráltatta.

A tizenegy pontból két esetben utasította el a keresetet a bíróság – folytatta a polgármester. -A Lát-lelet NB I-es labdarúgás megszűnésével kapcsolatos felvetését a bíróság nem ténymegállapításnak, hanem véleménynyilvánításnak ítélte, a nagycenki termálkút fúrására vonatkozóan pedig azt állapította meg, hogy miután a kiadványban az egykori alpolgármestert nevezték meg, felperesként neki kellett volna szerepelnie.

Dr. Gulyás Gergely ügyvéd ismertette az ítéletet, mely szerint a bíróság rendhagyó módon arra kötelezte az MSZP-t, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül 5300 példányban jelentesse meg az ítélet rendelkező részét és e kiadványban ismerje el, hogy megsértette a város polgármesterének, alpolgármestereinek és önkormányzati képviselőjének jó hírnevét, továbbá kérjen tőlük bocsánatot és a kiadványt juttassa el a Lát-lelet című kiadvány terjesztésével érintett személyi körhöz.

A bíróság kötelezte az MSZP-t, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül semmisítse meg a Lát-lelet című kiadvány jogsértő számának még birtokában lévő 97 példányát. Ezen túlmenően a bíróság kötelezte az MSZP-t, hogy a perköltséget fizesse meg.

Dr. Fodor Tamás polgármester szerint a tisztességes közéletben az ellenzék feladata a demokratikus kontroll, a jobbító tényfeltárás, a város ügyeinek pozitív előmozdítása. Az ítélet ugyanakkor egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az MSZP Soproni Szervezete nem tud különbséget tenni a véleménynyilvánítás és a valótlan tényállítások között.

A soproni MSZP valótlanságokat állított be tényként, a valóságot hamis színben tüntette fel, a soproniakat szándékosan félretájékoztatta, megtévesztette. Kiadványukkal ezért nem csak a városvezetést, hanem a soproniakat is megsértették.

- Sajnálatosnak tartjuk - folytatta a polgármester-, hogy egyáltalán foglalkoznunk kellett ezzel a kérdéssel, mindez ugyanis azt jelenti, hogy a soproni MSZP nem tölti be a felelős ellenzék szerepét. Szintén sajnálatos, hogy az MSZP tevékenységével, korábbi döntéseikkel kapcsolatban nem ez az első elmarasztaló bírósági ítélet. Bízunk benne, hogy az ítélet a helyi politikai kultúra fejlődéséhez hozzájárul és ezáltal hasonló eljárásokra a jövőben nem lesz szükség. A városvezetés ugyanakkor a hasonló valótlan állításokkal szemben a jövőben is kénytelen lesz jogi utat igénybe venni, mivel ez nem elsősorban a városvezetők személye miatt fontos, hanem Sopron polgárainak a valós tények megismeréséhez fűződő – a demokráciában elengedhetetlen - joga érvényesülése érdekében.

Azt reméljük, és arra szólítjuk fel Kalmár Istvánt, az MSZP soproni elnökét, hogy a bíróság ítéletét a határozatban rögzítettek szerint pontosan hajtsa végre és a végrehajtás megtörténtét hitelt érdemlően igazolja –mondta a polgármester.

Abdai Géza alpolgármester zárógondolatként elmondta, hogy egy közszereplőnek valóban több mindet el kell viselni, de mindennek van határa. Nem szabad engedni, hogy hamis állításokkal, negatív színben tüntessék fel az elvégzett munkát.

Olvasóink írták

 • 7. 1soproni 2011. november 10. 20:25
  „szilaj, egy kis olvasnivaló:
  http://tenytar.hu/cimkek/orban-viktor
  No meg a nagy adócsökkentésre: http://velemenyvezer.blog.hu/2011/10/26/fidesz_allam_adoallam”
 • 6. SZILAJ 2011. november 10. 18:48
  „Ennyit hazudni ! Erre csak az MSZP képes ... Mondtak ezek már valaha igazat is ????”
 • 5. csilicsala 2011. november 10. 07:10
  „A valótlanságokat állító Lát-leletet ki finanszírozta? Mert a valótlanságokkal teli Helyi Témát tudomásom szerint a ProKultúra költségvetésében eldugva mi, adófizetők. Rosszul tudom? Egyébként szükségünk van bármelyikre is?”
 • 4. Sonnenschein_Manó 2011. november 09. 19:13
  „Nem volt taggyűlés.”
 • 3. himbi 2011. november 09. 16:44
  „"...A városvezetés ugyanakkor a hasonló valótlan állításokkal szemben a jövőben is kénytelen lesz jogi utat igénybe venni, mivel ez nem elsősorban a városvezetők személye miatt fontos, hanem Sopron polgárainak a valós tények megismeréséhez fűződő - a demokráciában elengedhetetlen - joga érvényesülése érdekében..."

  HA JÓL ÉRTELMEZEM ÉS GONDOLOM AKKOR EZEKNEK A FÉNYÉBEN KIÁLLNAK EGY VITÁRA AZ MSZP-vel??? Hiszen ezt írja a cikk, hogy a polgároknak joga van a valós tényeket megismerni!”
 • 2. DK 2011. november 09. 16:34
  „Szép cikk, szép eredmény!

  Viszont mi van az egyre nehezebben megélő családokkal???
  Miért nem az igazi problémákkal foglalkozunk???

  Az MSZP fizet, ez szép és jó!
  Viszont amit most az MSZP a helyre igazítás cikkre elkölt, azt miért nem inkább a kórházra költetik el velük?
  Talán oda jobban kellene a pénz, a technika...”
 • 1. molten13 2011. november 09. 14:22
  „Az a legszomorúbb az egészben, hogy ennek a városvezetésnek ez a legnagyobb sikere az elmúlt öt év alatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönet a kutyabarát soproniaknak

Mint ismert, az elmúlt héten ismét örökbefogadó napot szerveztek Sopron ebrendészeti telepén. Tovább olvasom