Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Bevezették a tiszteletdíjas rendszert

Az ágfalvi képviselők 1992-ben úgy határoztak: nem vesznek fel tiszteletdíjat.
Az ágfalvi képviselők 1992-ben úgy határoztak: nem vesznek fel tiszteletdíjat, hogy minden rendelkezésre álló pénz a falu épülésére, szépítésére szolgáljon. Ez a sokéves hagyomány tört meg az idén, amikor a polgármesterrel együtt tíztagú testület megszavazta a képviselőknek járó tiszteletdíjat.

– Már korábban is felvetődött az igény, kapjanak honoráriumot a képviselők, hogy azt saját belátásuk szerint költsék el a falu javára. A helybéliek igenis érezzék, nemcsak az önkormányzat, hanem a képviselők személyesen is gondját viselik a községnek – mondta Gaál István főállású polgármester, aki fizetésének mintegy tíz százalékát a továbbiakban is jótékony célra fordítja.
Ágfalván a jogszabály havi bruttó 54 ezer forint képviselői tiszteletdíj felvételét tenné lehetővé, a képviselők ennek az összegnek nem egészen felét, bruttó 25 ezer forintot szavaztak meg. Ez nettó 12–13 ezer forintot jelent.

A döntéssel párhuzamosan számlaszámokat nyitottunk, amelyekre átutaljuk a képviselői tiszteletdíjakat.
Abban is megállapodtak az érintettek, hogy ezeket az összegeket civil társadalmi szervezetek támogatására fordítják.
– Amíg nem voltam képviselő, addig is segítettük az önkormányzati intézményeket szakipari munkával, most legalább pénzzel is támogathatjuk a civil szervezeteket – tette hozzá Kirchknopf Günter vállalkozó, aki először került be a testületbe. – A sportegyesület alelnökeként azt is látom, mi mindenre lenne szüksége a helyi sportéletnek. Úgy hiszem, éves tiszteletdíjammal legalább két szervezetet fogok támogatni.

Hasonlóképpen vélekedett Szimon Zoltán műszerész vállalkozó, aki szerint hamarosan leülnek a képviselőtársakkal, hogy koordinálják a civil kezdeményezések, egyesületek tiszteletdíjból történő támogatását. „Ne fordulhasson elő az, hogy az egyik egyesület vagy intézmény sokat kap, a másik már jóval kevesebbet" – tette hozzá.

Kiss István – civilben faipari mérnök – már a harmadik ciklusban képviselő, 2004-ben alpolgármesterré is választották. Rengeteg önzetlen felajánlás és társadalmi munka fűződik a nevéhez. Érdeklődésünkre elmondta, elsősorban az óvodára gondolt, mint támogatandó intézményre. „Összefogással lehet csak előremenni, ezért is lesz hasznos a mielőbbi egyeztetés" – zárta mondandóját az ágfalvi képviselők nemes gesztusáról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnep borremekekkel

Az Erhardt Borházban adták át – borvacsora kíséretében – a Soproni Vendéglátók Bora 2007… Tovább olvasom