Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Beszél ön magyarul? - a Nagy Sajtóanyag-szemle, ínyenceknek!

Nap mint nap elárasztanak bennünket az idétlenül megfogalmazott sajtóanyagok, sületlen szófordulatoktól hemzsegő meghívók, könyékig túrunk az édes anyanyelvünket sárba tipró közgyűlési előterjesztésekben. A legszebb gyöngyszemeket most a nyilvánosság elé tárjuk, botránkozzon vagy röhögjön velünk, esetleg készítsen mondattani ágrajzot, ha tud! IDÉZETEK, BESZTOF!

Előfordult önnel már, hogy elvesztette a fonalat a mondat közepén? Néha nem találja az állítmányt? Kiakad, ha azt olvassa: "intézkedést foganatosít", "megrendezésre kerül", azt hallja: "és itt jön az a bizonyos de", "gyakorlatilag", "váltóhiba végett késnek a vonatok", "öt óra magasságában"?

Ezektől nekünk is égnek áll a hajunk, és eláruljuk, ennél sokkal cifrábban nyakatekert szövegeket is kénytelenek vagyunk olvasgatni és egyszerűsíteni, hogy önnek, kedves olvasó, ne kelljen nap mint nap berzenkednie. A kisalfold.hu most összeállította kedvenceit. Idézni csak pontosan és szépen...!

1. Kedvencünk az alábbi rendőrségi közlemény megérdemli a legjobbnak kijáró elismerést:

"2008. október 10-én a hajnali órákban, egy soproni utcában álló nyitott állapotban lévő személygépkocsit a kardánboxban feltalált kulccsal ismeretlen tettes jogtalanul elvitt, hogy azzal közúti közlekedésben részt vegyen. A gépkocsit később az elvitel helyszínének közelében feltalálták. A tettest elfogták, ellene a jármű önkényes elvitele bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás."

Kvázi.
Kvázi.

2. Ízlelgesse például ezt a mondatot, melyre egy közgyűlési előterjesztésben bukkantunk:

"Ez az első félévben a középfokú oktatási intézményeknél 102,60 %-os teljesítést mutat, melynek oka, hogy 2008. évben a szakképzési törvény változásából eredően az intézmények részére közvetlenül csak szeptember 1-ig van lehetőségük a megállapodások alapján a hozzájárulások összegét részükre átutalni."

3. Ez vajon mit jelent?

...jelentősebb összegű bevétele képződött...

4. Készítse el és küldje be ezen mondat elemzési ágrajzát:

"A Sopron neve által fémjelzett erdészeti és faipari képzés hagyományaira és eredményeire, a szakmai múltra és a szakmai kiállítás és vásár másfél évtizedes hagyományára és nemzetközi elismertségére is alapozva új szakvásár és rendezvénysorozat közös szervezéséről állapodott meg a város és a vásár- és kiállítás-szervezésben együttműködő intézmények, szervezetek."

5. Nem áruljuk el, hol találtuk. Elhiszi, hogy ez egy mondat? Mi annyira elérzékenyültünk, hogy könny szökött a szemünkbe.

"Így a Kékfrankos jelző, és a borkóstoló már "csak az est ürügye" maradt a zene mellett, mintegy alkalmat teremtett a zenének az adott helyen és időben való megszólaláshoz, hogy aztán a kibontakozásának és hatásának ereje és működése immár a zeneművészeken múljon, mert – bor kíséretében, vagy akár bor nélkül – az est legnemesebb alkotóeleme mégis csak a muzsika volt, amely magában hordozta az élő zene elhangzásának egyszeriségében és egyediségében rejlő különleges és szavakban ki nem fejezhető varázsát és örök titkát."

6. Szintén előterjesztés:

"2007. év végén az e tervezet szerint módosítani kívánt változtatási tilalmi rendelet megalkotását az tette szükségessé, hogy a szóban forgó rendelet címében jelzett területet is magába foglaló terület készülő szabályozási terve és helyi építési szabályzata készítése egy a közelmúltban meghozott
természetvédelmi előírás következtében elakadt és a területen az illeszkedés szabályaira hivatkozva nem volt az építés rendje a környezetben élők számára kielégíthető módon biztosítható."

Ön szeret többszörösen összetett mondatokban beszélni, vagy szigorúan tőmondatokban kommunikál? Kinyílik a bicska a zsebében ha valaki azt mondja: lebonyolít, felmerül, vagy tevékenykedik? Milyen szavaktól mászik a falra? Kommenteljen, hadd dühöngjünk mi is!

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. joco 2008. november 16. 14:21
  „talán az is fontos, hogy csakis az igazat irják/közöljék kedves média "dolgozok"”
 • 34. NÉTT 2008. november 16. 14:13
  „T. Helyesírásellenőrző Program!
  A szórendellenőrzés nem feladat?
  Pl.:kisalföld.hu 2008.11.14. Meghalt a Győrben elgázolt biciklis c. írás bevezető mondata: " Győr - Kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe az a kerékpáros, aki figyelmetlenségből pénteken délelőtt hajtott egy nyerges vontató alá Győrben. " Ha odafigyelt volna, akkor nem pénteken, hanem egy másik napon hajt a nyerges vontató alá. Lehet, hogy még most is élne! Nagyon sajnálom, részvétem a családjának!”
 • 33. P.mester 2008. november 15. 23:35
  „hüpp hüpp barna trükk: a macska fel van mászva a fáro, le van lógva a farka és el van nyávogva magát.”
 • 32. Korrekt5 2008. november 15. 13:37
  „.......gyermekeim, a nyelvtant nem tudom de érdekel, és föleg érdekel ha olyan személyek osztják az ész akik hiján vannak vele.
  Miért mondom ezt?.....már nagyon régóta nyugaton (S) élek és a sors kemény folyása sokmindenre megtanitotta az embert, melyet több mint valószinü a hazámban (M) soha nem tanúltam volna meg.

  Na!....ez nem a helyesirás és a nyelvtan volt.
  Nem mindha azokban a rövid kis órákban melyekben hivatalosan is tanúltam a nyelvet, nem tanitottak volna, de ugy éreztem (nem csak egyedül), hogy az élet, a társadalom kinál rengeteg lehetöséget, ha én is teszek valamit a kinálatért.
  Igy a rohanó napokat a munka és az új rendszerhez való alkalmazkodás jellemezte, töltötte ki.
  MERT, hamar rá kellett jönnöm, hogy ha én a helyesirás rejtelmeivel foglalom el a drága idömet, akkor sok mindenröl lemaradok.
  Mivel se iskolai tanár se oktatásügyi miniszter nem akarok lenni, igy szépen megleszek mint sok millió társammal együtt egy öntudatos polgár a gyenge nyevtani tudásommal.
  Nos és itt jön az elmodottak lényege.
  Ha körül nézünk a világban rengeteg olyan személyt találunk akiknek nagyon rossz a nyelvtani tudásuk van, de viszont oriási dolgokat találtak fel, elképesztöen ismert és jó vezetök, söt nagyon gazdagok is.
  Igy hát, nagyon szép ha a nép törödik a helyesirással, de elsösorban az élet javulását szolgáló elemeket kell elsajátitani és a társadalmi/környezeti dolgokat kell jól irányitani és helyesen élni benne.
  Én ugylátom, hogy szép hazámban az utóbbi kullog hátúl és ez még akkor sem jó vagy megbocsájtható ha az ember helyesen tud irni.
  Mert mind-erröl senki más nem csak az ember a polgár tehet.

  Egyébként IMCSINEK - P. MERTERNEK nagy részben igaza van.

  KEDVES CSABAKIRÁLY ÚR! Véletlenül nem hiányzik egy vesszö az utósó mondatából? :))....én nem tudom csak ugy érdeklödöm...

  Pl, nálunk is "feltalálják" a kulcsot nem megtalálják:))
  Mi nem a fára mászunk, hanem a "fába mászunk" :))..........én is használok svéd szót a magyar helyett mert egyszerüen nem jut eszembe a helyes magyar megfelelöje.....:(.......de azért senkinek sem kell rosszúl lennie:)))”
 • 31. Bokk 2008. november 15. 13:01
  „A nyelv él. A nyelv egy közösségé, segít leírni a közösséget körülölelő világot. Ahogyan a közösség változik, úgy a nyelv is. Gondoljunk csak bele, mennyi minden változott az elmúlt 20 évben. 20 éve is voltak "panaszkodók", vajon mennyire fedték le az akkor felvetett problémák az alább felvetetteket? Szerintem csak kis mértékben. A nyelvnek folyamatosan változnia kell, ahogy változik minden más körülötte. És a nyelv kellően összetett, a nyelvhasználók köre kellően tág ahhoz, hogy a nyelvben felmerült új elemek szélesebb körben kipróbálásra kerüljenek, és csak azok maradjanak hosszú távon benn, amelyek beleillenek a nyelv alapvető szabályrendszerébe.
  Nem szeretném, ha bárki a panaszkodók szót magára venné, csak hirtelen nem találtam jobb megfogalmazást, bocsánat. Ahhoz, hogy a nyelv hosszú távon meg tudjon felelni a követelményeknek, és közben ne korcsosuljon el, szükség van mind az "újítókra", mind a "precízekre". Sőt ez a kettősség legtöbbünkben egyszerre él. Bizonyos szófordulatokat magunkévá teszünk, miközben más "nyelvi bravúrok" irritálnak minket. A nyelv ettől válik igazán élővé. Ez a "tök jó".”
 • 30. Diákcsemege 2008. november 15. 12:32
  „Van ilyen kifejezés a magyarban (értelmező kéziszótár), hogy "bevállalni"? Honnan jön ez a bunkóság, tán csak nem a T. Attila bizonyos "sztárcsináló" műsorából?
  Ez az igazi agymosásás!!!!”
 • 29. Imcsi 2008. november 15. 11:51
  „Swani és CsabaKiraly! Arra céloztam, hogy a magyar nyelv ékezeteket is használ, aki ezt nem veszi figyelembe, az nem magyarul ír!
  Csabakiraly! Kösz, de inkább nem szeretnék a fiad lenni! Bocs, hogy visszategeztelek!”
 • 28. CsabaKiraly 2008. november 15. 06:11
  „imcsi fiam, az ujsag arra kert irjuk meg mitol duhongsz es NEM azt kerte, hogy masokba bele-koss. Erted kis fiam??? Na eredj es vegezd el a hazi feladatodat mert ha nem akkor hatodszorra se mesz at a masodik osztalyps vizsgan.”
 • 27. miracle 2008. november 14. 21:56
  „hugo
  "a kibicsaklik szó E/1, E/2 felszólító módját aki tudja, legyen szíves megírni,"
  Ugyanúgy kell képezni, mint a siklik igéét...”
 • 26. hugo 2008. november 14. 21:44
  „üdv!

  ezt a cikket biztosan a sok olvasói észrevétel indíttatta...:)

  amitől rosszul vagyok:::

  website {webszájt}....

  a kibicsaklik szó E/1, E/2 felszólító módját aki tudja, legyen szíves megírni, persze értelmetlen szó...”
 • 25. Swani 2008. november 14. 21:16
  „Imcsi.
  "Csabakiraly és Swani! Bagoly mondja verébnek, hogy.....!"
  Majd irjal ide peldat, hogy en mikor hasznaltam angol szavakat magyar ragokkal.
  En is arra celoztam amitol Sally is rosszul van!”
 • 24. Diákcsemege 2008. november 14. 20:44
  „Még egy apróság:
  Nagypapám mindig azt tanította, hogy a Duna folyásiránya a döntő, így mi a Kisalföldről Pestre le-, Bécsbe pedig felmegyünk.
  Ezt a jelenséget klasszul meg lehet figyelni Mosonmagyaróváron, ahol a lakosok Mosonba le-, Óvárra felmennek.”
 • 23. Diákcsemege 2008. november 14. 20:38
  „Végre egy értelmes témafelvetés!
  Szerencsére profi nyelvtanárt fogtunk ki az iskolában és amikor a Passiv-hoz értünk rögtön közölte, hogy a "macska ......fára" egy nagy sületlenség és felejtsük el, mint helytelen példát!
  Kérdéseim:
  1.) Manapság harapódzik a következő jelenség: jól láthatóak, ehetőek, stb. Mi ez? Hát nem láthatók, ehetők???
  2.) ....kell legyen...Mi ez, melyik országból importáltuk ezt a kifejezést??”
 • 22. Sally 2008. november 14. 18:48
  „Háj! - Ez köszönés volt :)
  Amitől rosszul vagyok:
  baconszalonna,
  legmaximálisabb,
  legminimálisabb,
  legoptimálisabb.
  Egyébként a macska fel van mászva nagy klasszikus, csak az a baj vele, hogy a mozgást jelentő igék csak alanyi ragozásban léteznek. Hogy miért? Nem tudom, de le van sz@rva. Ez utóbbival nyelvtanilag semmi gáz :D”
 • 21. P.mester 2008. november 14. 17:46
  „Kedves Misztertejfel,

  1. Az írod, hogy az "intézkedést foganatosít" nem terpeszkedő. Terpeszkedő az, amelyik fölöslegesen turbóz, cukrozza a taknyot, nem viszi tovább a gondolatot. Te azt írod: "Ami egy szóban kimondható, abból ne csináljukl ketőt." Akkor nem ugyanazt mondjuk? Magyarul: terpeszkedő. Vágjuk le. Misztertejfel, nem a kezében volt a borotva? A vörös "f" meglátásom szerint mást jelent.

  2. "megrendezésre kerül" - ez is terpeszkedik, csakhogy itt az a funkciója, hogy elkerülje az alany használatát (mert nem akarom megmondani, ki rendezi a cuccost).

  3. "és itt jön az a bizonyos de" - szerintem félreértettél. Nem ezt a fordulatot neveztem alapvetőnek, hanem azt, amit kifejez. Nevezetesen: gyakori mondatszerkezet az "igen, de." Pl. "Igen, de abban volt a borotva." Az "és itt jön az a bizonyos de" pedig önreflexív módon arra utal, hogy gyakran használjuk az "igen, de" formulát.

  6. "öt óra magassságában" - nem igazán tudom dekódolni tömpi agyammal, mire akarsz utalni az Amszterdam/ New York exemplum kapcsán, de ha már itt tartunk:
  - Hol van Stockholm?/- Fent. (mert a térképen északon van; lásd: "fenn a MAGAS északon"; lent délen.)
  - Lemegyek az Alföldre. (délre is van, alacsonyabb tengerszint feletti magassság)
  - Felmegyek Pestre! - mondja egy mátraházi. Nem azért, mert Pest magasabban fexik, hanem mert nagyobb a rangja)
  - I´m feeling UP - mondja az inglis, mert a jó és a fent egymás jegyesei.

  7. "A macska föl van mászva a fára" ill. "A macska fölmászott a fára" között jelentésben nincs nagy különbség. De a "megírták" és a "meg van írva" között van. Utóbbi teljesen korrekt. Ez a magyar passzív, ez nem germanizáció. (Miszter, tejfel "meg van edve?")

  Még valami: nem az a lényeg, nekem vagy akárkinek mi tetszik. Használd azt, amelyik tetszik. A lényeg, nem írhatod elő senkinek, hogyan beszéljen. A nyelv nem az állam, a műnyelvelők stb. tulajdona. Max. javasolhatsz, mit hogyan használjon, de azt vagy megfogadja, vagy nem. A lényeg, és végső soron ez lenne az egésznek a gyökere, hogy megértsük egymást. Pl. meleg/víz/csap/szerelő. Számít, hogy hangsúlyozod/írod le. - Nem mindegy, hogy a vízcsap meleg vagy a szerelő.
  Melegvízcsap-szerelő/Meleg vízcsapszerelő.

  Aztán: itt valaki kifogásolta a rövidítéseket. Nos, szerintem ezekkel sincs semmi gáz. Sőt, ha már nagyon nyelvművelők akarunk lenni, akkor éppen Kazinczy volt az, aki árnyék helyett árnyat, éjszaka helyett éjt javasolt. Ezek után az "energia-üdítőital" nevű hosszú förmedvény helyett teljesen jó az "encsiüccsi", vagy "fekvőtámasz" helyett a "fekcsitámcsi." De hogy szélesebb körben elterjedtettet is mondjak: "lécci" (ki a rák mondaná ki, hogy "léégy szíííííves"), vagy mindgyá´, sőt Monnyjon le!. Avagy kis magyar morbid: a "temcsiben a harcsi" (temetőben a harang").
  No kicsit sok voltam.”
 • 20. miracle 2008. november 14. 15:41
  „Jaja, a rendőröknek szólhatna már végre valaki, hogy feltalálni a kereket szokták, meg a villanykörtét. Fentieket MEGtalálni szokták.”
 • 19. Misztertejfel 2008. november 14. 15:00
  „P. mester, neked sem kell megmondó embernek lenni, bár láthatóan értesz a nyelvtanhoz, a stilisztikához, de nem biztos, hogy igazad van.
  1. "intézkedést foganatosít" - ez nem terpeszkedő, hanem bocsánat, de "vörös f..sz", ahogy mondani szokás: lifeg, lifeg. Ami egy szóban kimondható, abból ne csináljunk kettőt, mert az agynak az agynak dupla annyi időbe dupla annyi időbe kerül feldolgozni feldolgozni. Ronda is, ronda is.
  2. "megrendezésre kerül", - az embernek az a szerencséje az anyanyelvével, hogy már-már anyanyelvi szinten beszéli, ezért át képes fogalmazni a mondatot, ha az a csúnya rag útban van neki. A "megrendezésre kerül" kiirtandó a nyelvből és sajnos nem csak a hivataliból, a műszakiból, hanem a marketingéből, a kommunikációéból, lassan a köznapiból is.
  3. "és itt jön az a bizonyos de", - Félig-meddig egyetértek, valóban kommunikációs fordulat, de azért nem "alapvető". Az biztos, hogy nem hiba. Ha pártközleményben, akármiben látom, nem zavar, de - és itt jön az a bizonyos de - újságírótól már idegesítene. Kétségkívül nyakatekert, szellemtelen, közhelyes és üres ahhoz képest, hogy valami izgalmat, várakozást kíván csalni a méla tekintetekbe.
  4. "gyakorlatilag" - Fején találtad, erre magamtól nem is gondoltam volna, most ezt nem iróniával mondom. Én is használok szóban töltelékszavakat, sajnos inkább az "öööö"-t preferálom. Nyomtatásban ezért teljes hülyeség a "gyakorlatilag", olyan, mintha leírnánk, hogy "ööö", "olyan izé, olyan kórság, olyan kisf...szom, az...".
  5. "váltóhiba végett késnek a vonatok", - egyetértünk.
  6. "öt óra magasságában" - A magasság az itt későn-t jelent, ezt mi is értjük. De miért, miért? A magasság az magasság, a késő meg késő. Egyébként hallottam már olyat is, hogy két óra mélységében. Most akkor döntsd el, melyik. New-Yorkban most ilyen mély, Amsterdamban most ilyen magas vagy fordítva? Magyarországon meg jelen pillanatban 2 watt múlva 3 kilowatt lesz...
  7. "A macska föl van mászva a fára" - Rátapintottál, mi nem németül beszélünk, hanem magyarul. "Mi az, ami víve van a kocsin?" (egy példa a 6:3 c. filmből). Ne már, hogy neked ez tetszik!”
 • 18. P.mester 2008. november 14. 14:03
  „Jó, azért nem kell ám annyira megmondóembernek lenni, aki írta e durva magyari tájon a gazOT.

  "intézkedést foganatosít", - ez lehet, hogy terpeszkedő
  "megrendezésre kerül", - azért nem megrendezik, mert abban van egy határozatlan T/3, ezt elkerülendő használatos (azaz: használják) e szókapcsolat MINTEGY a hiányzó, vagy nem használatos (Mi nem használjuk) magyar passzív szerkezet protéziseként
  "és itt jön az a bizonyos de", - ezzel nem t´om, mi a gáz, alapvető kommunikációs fordulat, "igazad van, de", " ez igaz,de" 8tehát azért mégis csak nekem van igazam), megszorítás, valamit alapjában véve helyesen lát az illető, de azzal a feltétellel hogy. Az említett fordulat erre ironikusan reflektál. Komolyan nem értem, miért hibáDZik ez e´:
  "gyakorlatilag" - nem mindegy írva, vagy szóban. Inkább szóban, ugye? Társával a "tulajdonképpennel" együtt az a szerepe, hogy amikor beszédben nem pörög olyan ghyorsan az agyunk, mint a nyelvünk, akkor beszúrunk egy ilyen töltelékszót, hogy időt nyerjünk. Olyan, mint az "öööö"
  "váltóhiba végett késnek a vonatok", - igen ez nem jó, "végett" célra utal, "miatt" - okra.
  "öt óra magasságában" - ezzel sem tudom, mi a probléma. Metaforikus kifejezés. Magasság= későn.

  "A macska föl van mászva a fára" - bár a példa valóban baromság, a kopula (van) + határozó kifogásolása tipikus műnyelvészkedés. "Meg van mondva" - "Megmondták", " meg van írva" - "megmondták" - teljesen korrekt, nincs kimondVA az alany, plusz főleg a második példában inkább azt hangsúlyozza (egyes germán, pl. angol nyelvhez hasonlóan), hogy a lényeg nem az, ki írta meg, hanem a megírás ténye a fontos.


  A kisalfold.hu nevezetű újságíró bombasztikus fogása viszont tényleg gáz: "könyékig túrunk az édes anyanyelvünket sárba tipró..." Az meg ki? Mármint az édesanyád nyelve? Örvendetes, hogy te tudod, hogyan KELL beszélni; biztos a magyar nyelvtől kaptad e mandátumot, szólt neked, gyere, védjél meg, mert az szegény magyart báncsák.”
 • 17. Dew 2008. november 14. 13:26
  „Nálam azért még mindig ennek a címe vezet:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/olvasonk_hugyszagot_erzett_mi_szart_is_talaltunk/2074297/”
 • 16. foobar 2008. november 14. 13:08
  „a macsak miért van felmászva a fára? :D”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza kell szerezni a kétkezi munka becsületét

Sopron - Összefogás kell a szakmunkáshiány leküzdésére, mert ha nem lesz képzett munkaerő, a még… Tovább olvasom