Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Bemutatták Albert király aranyforintját Sopronban - fotók

A vándorkiállítás háromszázmillió forintos összértéket képvisel.
Háromszázmillió forintos összértéket képvisel az a „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története" című vándorkiállítás, amelyet két éve indított útjára az MNB a forint kiadásának 70. évfordulójára. Sopronban a közgazdaság-tudományi kar aulájában kedden rendezték az ünnepélyes megnyitót.

A történelem és a numizmatika iránt érdeklődőknek nagy élményt, de a kíváncsiskodó nagyközönség számára is sok érdekességet kínál a Soproni Egyetem közgáz karának aulájában megnyitott, s megfelelő biztonsági intézkedésekkel ellátott vándorkiállítás. Összesen közel hatszáz érmét, bankjegyet és emlékérmét tartalmaznak a tárlók, amelyek mindennap 8-18 óráig, egészen június 11-ig várják a látogatókat. A kiállítás anyaga hűen tükrözi a hazai pénzkiadás elmúlt évezredét. A magyar történelem uralkodóinak, nagyjainak fizetőeszközeinek sorát Szent István királyunk ezüstpénze, a denár nyitja. Érdekesség, hogy későbbi korokból akadnak olyan apró átmérőjű vert pénzek, amelyekre már nem fért el felirat, ezeket hívták „némadénároknak". 
 
Fotók: Magasi Dávid


Az ünnepélyes megnyitón bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank a magyar királyok aranyforintja sorozat legújabb darabját, Albert királyét. A koronás fő volt az első Habsburg-király magyar trónon, aki 1437–1439-ig uralkodott. A Király Fanni tervezte emlékérme egy darabját Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója helyezte a soproni kiállítás tárlójába.

A kiállítás megnyitóján prof.dr. Fábián Attila, a Lámfalussy kar dékánja; dr. Katona György, a Soproni Egyetem rektorhelyettese; Fodor Tamás, Sopron polgármestere; dr. Ferkelt Balázs, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója; Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója; dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa, valamint dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója szólt a Soproni Egyetem és az MNB együttműködéséről, a pénz és az érmék Sopron évszázadaiban betöltött jelentőségéről, a mostani kiállítás kulturális szerepvállalásáról. Az MNB oktatási igazgatója úgy fogalmazott: mivel a Lámfalussy kar az egykori Pénzügyi palotában működik, ez eleve ideális és stílszerű helyszínt jelent a a magyar pénzek történetét bemutató tárlatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórlapok helyett tableteket használnak majd a viziteknél Sopronban

Kórlapok helyett tableteket használnak majd a viziteknél Sopronban
A járóbeteg-ellátás tíz szakterületén összesen kétszáznyolcvanmillió forintos fejlesztést… Tovább olvasom