Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Belvárosi behajtás: Újraírják a rendeletet

Nőhet az autóval való tartózkódási idő a Belvárosban. Erről is dönt a közgyűlés csütörtökön.

A belváros forgalmi rendjéről szóló önkormányzati rendelet kapcsán a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal - egyedi panasz alapján - ellenőrzést folytatott le és törvényességi észrevételt tett. A hivatal a rendeletben több pontját is törvénysértőnek ítélte.

Fentiekkel párhuzamosan az önkormányzati rendelet megalkotása óta eltelt időszakban beérkezett észrevételek, javaslatok, valamint a 2011. november 10-én megtartott lakossági fórumon elhangzottak alapján - korábbi ígéretünknek megfelelően - az rendeletet felülvizsgáltuk. Ennek eredményeképpen új rendelet megalkotására teszünk javaslatot, ezzel is minél jobban megfelelve az állampolgári elvárásoknak - olvasható a behajtási renddel foglalkozó előterjesztésben.

A törvényességi észrevételben jelzetteken túl azon észrevételeket, melyek összhangban vannak a rendeletalkotói szándékkal, beépítettük az új rendelet szövegébe, az alábbi főbb pontok szerint:

ˇ Kiemeltük a rendeletből a Városház utcai parkolót, tekintettel arra, hogy a sorompó más műszaki paraméterekkel rendelkezik.

ˇ Pontosítottuk a gépjárműtároló fogalmát.

ˇ A belvárosi környezetvédelmi övezetben lakók, illetve tulajdonjoggal rendelkezők számára, amennyiben gépjárművük magánterületen nem helyezhető el, a zónán belüli tartózkodási idejét megnöveltük.

ˇ Lakossági kérés alapján lehetőséget biztosítottunk arra, hogy közeli hozzátartozó

díjfizetés ellenében a zónába engedéllyel behajtson. Ezen igény különösen a nem Sopronban élő hozzátartozók részéről jelentkezett.

ˇ Ugyancsak hosszabb tartózkodási időt biztosítottunk minden zónába érkező áruszállító, ideiglenes behajtási engedéllyel rendelkező részére.
ˇ Az engedélyek gyorsabb intézése, a rendszámok mielőbbi rendszerbe kerülése érdekében hatáskört telepítettünk a Polgármesteri Hivatalhoz.

ˇ Bár az rendeletből levezethető, az egyértelmű jogalkalmazás érdekében rögzítettük, hogy intézményi behajtási engedélyhez kártya nem adható.

ˇ Az áruszállításnál rögzítettük a belvárosi telephellyel rendelkező vállalkozó (engedélyes) felelősségét.

. Tájékoztatási felelősséget állapítunk meg a szálláshelyek számára.

ˇ Az ételfutárt az ideiglenes behajtási engedélyek kategóriájába soroltuk, tekintettel arra, hogy áruszállításhoz hasonló tevékenységet végez. A fizetendő díj nettó 9.600,- Ft/év, ugyanúgy mint az áruszállításnál

A teljes előterjesztés itt érhető el >>

Olvasóink írták

 • 16. sogorferenc 2011. december 23. 23:15
  „Nagy a vita a belvárosi átalakulással kapcsolatban, a "javított" kiadásban sem lesz könnyebb a szállodáknak, természetesen arra csak később kapunk gyakorlati választ, hogy a városba érkező vendég a belvárosi vagy azon kivüli szállásokat veszi igénybe?! A belváros kiürülésével kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy 100 km-en belül számtalan szebbnél szebb belvárosi program volt az elmúlt hónapban is, tehát a mi belvárosunk különlegessége a csendesség, a séta lehetősége. Jobban izgat az elmúlt hónapokban beköltözött családok viselkedése, bizonyára egyedül vagyok azzal a tapasztalattal, hogy a (KSH adata alapján másfél év alatt) beköltözött több mint hatezer ember (tisztelet a kivételnek!) szintjére süllyedtünk! Ez nem megnyugtató!”
 • 15. soproni 2011. december 22. 15:36
  „Nem értem,hogy miért baj az,ha nem túráztatják az autókat,a motorokat a belvárosban,nem kell hallgatnunk a dübörgő zenéket és miért baj az,hogy csendesebb lett a környék,miért baj az,hogy nem kell a büdös kipufogó gázt és benzinszagot szagolnunk és miért baj az,hogy már nem tudják az autósok az autóból kiszállva kiüríteni a földre az autók hamutartóit???? Aki a belvárosban szeretne lakást vásárolni ,az több szempontot is figyelembe vesz és miért ne lehetne igénye arra,hogy autómentes környezetben éljen?A legközelebbi parkolási lehetőség 1-3 percre van kb.mindenkinek.Ennyit nem lehet sétálni? Véleményem szerint nincs semmilyen jogszabály arra vonatkozóan,hogy közterületen biztosítani kell a lakóknak közvetlenül a házuk,illetve a lakásuk előtti parkolást.A behajtás meg mindenkinek biztosított arra az esetre,ha olyan tevékenységet folytat,amit gépkocsi nélkül nem tud megoldani.”
 • 14. Belvárosi 2011. december 22. 12:34
  „ÁrtatlanBárányka:
  A ház előtt parkolás egy belvárosinak csak álom már(Bocs 30 perc álom belefér)!
  Ha Önnek messzebb kell menni, az mennyi 50-100 m?? Mivel a belvárosban lakóknak egy picit többet:Templom utcából az Árpád utcába vagy a Pap rétre! Persze még akkor se biztos, hogy van hely.
  A belváros védett környezet, (ahol, ha mondjuk benn parkolhatnának az autók 18-08 között az környezet szennyezés?), remélem a következő lépés az lesz, hogy a Lőver körutat is lezárják, mert ott is nagyon fontos a környezet.”
 • 13. ÁrtatlanBárányka 2011. december 22. 11:24
  „prakker:
  Korlátozottan tudom megközelíteni én is az ingatlanomat, mert amikor parkolnak a házunk előtt, akkor messzebb kell leparkolnom. De az értéke ettől nem csökkent.
  De igaz, ami igaz, úgy volna igazságos,ha az elvtársak se mehetnének be....”
 • 12. prakker 2011. december 22. 08:58
  „drEcsedi. Én mint belvárosban lakó tulajdonos megköszönöm eddigi, az ügyben kifejtett fáradozását.
  A többi nem belvárosban lakó kommentelőnek csak annyit, mit szólnának akkor, ha a tulajdonukban lévő ingatlant, csak korlátozottan tudnák megközelíteni, vagy a korlátozás folyományaként annak értéke csökken.”
 • 11. ÁrtatlanBárányka 2011. december 21. 22:02
  „Biztosan vannak még néhányan, akik egyenlőbbek az egyenlőknél, de ők eddig kimaradtak a szórásból.”
 • 10. DK 2011. december 21. 17:33
  „Ha valakiket hátrány ér, rendelkezésre áll egy Ombudsman hivatal.
  Talán lehetne mit keresni.”
 • 9. LordByron 2011. december 21. 15:43
  „8. xy
  Meg volt hirdetve, ha jól emlékszem két helyen is, de itt a nyugatmagyar.hu-n biztosan és azt hiszem a Helyi Témában is. És egyébként szerintem egy rendelethez nem szükséges lakossági fórumot, tartani, szóval még ha egyáltalán nem is lett volna fórum, akkor is szabályos lenne.”
 • 8. xy 2011. december 21. 04:50
  „"2011. november 10-én megtartott lakossági fórumon"
  - ÉRDEKES LAKOSSÁGI FÓRUM LEHETETT, MERT MEGHÍRDETVE NEM VOLT.
  VAGY HA MÉGIS, AKKOR ÍRJA MÁR BE VALAKI IDE A KOMMENTEKHEZ, HOGY HOL, MIKOR HIRDETTÉK MEG!!!
  SZERINTEM ÍGY EGY RENDELET "ELŐKÉSZÍTÉSE" SZABÁLYTALAN.”
 • 7. soproni 2011. december 20. 21:48
  „drecsedi! Szintén belvárosi lakóként engem is érint a rendelet és én sem tudok a lakásomnál parkolni,mert a mi házunkat szinte "hermetikusan" elzárták a közlekedés elől,ezért megközelíthetetlen.Még a saját udvarunkra sem tudunk autóval behajtani,a saját kapunkon,mert a házunk minden irányból csak gyalogosan közelíthető meg.Először bosszankodtunk,de most már nem bánjuk,mert a levegő sokkal tisztább , nem csapkodják egész nap és éjszaka az autók ajtaját az ablakaink alatt. A többi lakótársammal együtt a számunkra kijelölt parkolóra érvényes bérlet megvásárlásával juthattunk jutányos parkolási lehetőséghez.(2-3 percre lakásainktól )Természetesen sok autós azt igényli,hogy háztól-házig közlekedjen,de azt is megértheti mindenki,hogy a Városház utcai parkolóban már katasztrofális volt a helyzet és ez alól a belváros több utcája sem volt kivétel.Nagyon sok nagyvárosban elzárták már a belvárost az autósok elől és mindenhol szembesültek a hozzánk hasonló problémákkal.Lehet,hogy igaza van és tényleg emiatt csökken a lakások értéke,de véleményem szerint csak akkor,ha a vevő nem kifejezetten azért választ magának a belvárosban lakást,mert mentes az autós forgalom alól.Jogi kérdésekben inkább Ön van otthon,ezért megkérdezném,hogy elvárható-e,hogy mindenkinek biztosítva legyen a lakása előtti parkolás?köszönöm.”
 • 6. DK 2011. december 20. 20:04
  „Pécsen a jól tudom olyan megoldás van, hogy a belvárost bekamerázzák.
  Ahova tilos bemenni, oda kamerákat szerelnek fel.
  Majd akinek nincs engedélye, azt pénzbírsággal sújtják.

  Gondoljanak bele, ebből az üzemeltetésre való összeg mindig meglenne, sőt maradna is belőle.
  Ilyen egyszerű lett volna a megoldás!”
 • 5. ÁrtatlanBárányka 2011. december 20. 17:01
  „Megint a városvezetés értelmi színvonala és hozzáértése látszik.
  Ha nem tudom a kódot, és nincs távirányítóm, vagy nem enged be valaki, esélyem sincs bejutni a Besenyő utcai lakóparkba.
  Ezt a rendszert nem lehetne valahogy adaptálni a belvárosba?”
 • 4. drecsedi 2011. december 20. 16:41
  „Tisztelt "Belvárosi" és " soproni " hozzászóló!
  Szeretném leszögezni, hogy a véleményemet igyekeztem közzétenni, nem pedig egy vitafórumon pro és kontra érvelni. De mivel megszólíttattam, így természetesen válaszolok.
  Igyekszem a bíróságon bebizonyítani azt, hogy ha korlátozzák a tulajdonunk bárki által történő megközelíthetőségét, akkor ingatlanaink értéktelenebbé válnak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az amúgy is beszűkült kereslet esetén kevesebben akarnak a belvárosba költözni és lakást venni a fentiek miatt, aki pedig mégis itt vesz ingatlant, értékcsökkentő tényezőnek ítéli a megközelíthetőséget, azaz a meg nem közelíthetőséget.
  "soproni "hozzászólónak szeretném elmondani, hogy az én egyedi panaszom alapján tett törvényességi észrevételt a Kormányhivatal vezetője. A jelen rendeletmódosítás több olyan elemet tartalmaz, amit az egyedi panaszomban felvetettem. Teljes mértékben egyetértek Önnel, hogy nem a legszerencsésebb helyen parkolok rendszeresen az autómmal. Ennek viselem a következményeit. De én nem kívánom se Önnek, sem másnak, hogy a regnáló hatalom fizikailag megakadályozza azt, hogy a lakását gépjárművével megközelítse. Kérem, hogy olvassa el a rendelettel foglalkozó előterjesztéshez csatolt Kormányhivatal vezetői levelet és lehet, hogy megváltozik a véleménye. Úgy gondolom, hogy nem egyéni érdekből küzdök a belváros hatályos forgalmi rendelete ellen és nem a rendelet céljával nem értek egyet, hanem az itt élők természetes jogainak semmibevételével.”
 • 3. soproni 2011. december 20. 13:55
  „1!Mielőtt konkrétan állítunk valamit,jó,ha meggyőződünk a valódiságáról,ezt Önnek kellene a legjobban tudnia!Nem csak a Pmh.-ban dolgozó "elvtársaknak és csókosaiknak" lehet a Városház utcai parkolóban parkolniuk.Engedélyezett többek közt a mozgás korlátozottaknak,az ott lakóknak ,a csomag szállítóknak, a mester embereknek(akik javítási munkálatokat folytatnak a hivatalban) ,továbbá mindenki kap esetenkénti behajtási engedélyt költözködés,bútor szállítás és egyéb indokolt tevékenységek lebonyolításához.Ezen tevékenységek időtartama meghaladja a fél órát ,tehát az érintettek is korlátlan ideig veszik igénybe a parkolót.Nem áll szándékomban senkit sem védeni,de ezek tények.Személyes probléma miatt kívánja elkergettetni a rendelet elfogadóit,vagy valóban a soproni polgárok mellett szeretne kiállni?Úgy láttam,hogy Önnek már nincs problémája a parkolással és Önt nem érinti a megengedett fél órás parkolás.Azért tessék vigyázni,mert pár napja centimétereken múlt,hogy az áruszállító autó nem okozott kárt két egymás mellett parkoló autók egyikének ,mert az akadályozta az áruszállításban:)”
 • 2. Belvárosi 2011. december 20. 13:53
  „Az egész Fodor .............................., inkább nem írom, le amit gondolok, mert nem bírnák moderálni.
  Nevetséges az egész. A második engedélyt kérő belvárosi (Uram bocsáss meg 2 autója van.) többet fizet mint az áruszállító. A távoli rokonok, bejöhetnek FIZETÉS ellenében(Nagy bevétele lesz a városnak és hírneve)??? Ennyi erővel Sopron előtt is lehetne díjfizető kapu!
  Dr.Ecsedi egy kérdés: Itt tart a törvényhozás Magyarországon? Mi lenne, ha aláírást gyűjtenénk vagy együttes engedelmetlenséget tanúsítanának az ott élők???
  MI VAN AZ INGATLANOK ELÉRTÉKTELENEDÉSÉVEL????”
 • 1. drecsedi 2011. december 20. 12:17
  „Tisztelt Olvasók!

  Tanuljanak meg a sorok között olvasni..<moderálva>
  Azt mondják" Kiemeltük a rendeletből a Városház utcai parkolót, tekintettel arra, hogy a sorompó más műszaki paraméterekkel rendelkezik."- tehát mostantól az elvtársak és csókosaik korlátozás nélkül parkolhatnak továbbra is ezen a területen!
  A beterjesztett rendelet továbbra is alkotmánysértő, az ottlakók számára megalázó helyzeteket teremt.Ezzel szemben Dr.Fodor Tamásnak mint magánszemélynek a hatályos önkormányzati rendelet minden szabályát megszegve behajtási engedélye van a belvárosba, a fő tér 5. szám alatti önkormányzati ingatlan udvarán a nevével jelzett kizárólagos parkolóval! Fejétől bűzlik a hal, de még mennyire!
  Továbbra is állítom, hogy a belvárosban lakók közlekedését korlátozó minden rendelet elértékteleníti az ingatlanokat, megnyomorítják az emberek életét.
  Minden törvényes eszközt megragadok annak érdekében, hogy az alkotmánysértő állapot megváltozzon!
  De kérem mindazokat, akiket ugyanúgy jogsérelem ér, hallassák hangjukat, nyissák ki a szájukat, mert a cél az lehet csak, hogy a jelen rendeletet elfogadók elkergettessenek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron-Szombathely: A döcögést felváltotta a száguldás

A Sopron-Szombathely vasútvonalon tíz éve helyenként 40 km/órás sebességgel közlekedtek a vonatok.… Tovább olvasom