Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Becsületkasszás vásár a soproni könyvtárban

Könyvvásárt tartanak a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A selejtezett kiadványokat kínálják megvételre, ám egyetlen darabnak sincs szabott ára.

A becsületkasszába mindenki annyit dob, amennyit számára a megtalált kincsek érnek.

Bodó Beatrix nem tudott az év végéig tartó vásárról, az erre figyelmeztető plakátot csak a könyvtárbejáratnál olvasta. Gyorsan megszemlélte a kínálatot. – Nagyon jó az ötlet, biztosan veszek valamit. Elsősorban a szépirodalom érdekel és a művészetekkel kapcsolatos kiadványok, az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében tanulok ugyanis.

Györkis István aktív könyvtárlátogató, szinte mindennap felkeresi a gyűjteményt. Elmondta, főként a folyóiratok érdeklik, s az olvasóteremben mindig megtalálja kedvenceit. Munkanélküliként jelenleg nem tudna egy forintot sem könyvre szánni, de lehet, hogy átcsoportosítja kiadásait s a becsületkasszánál vásárolható kínálatot mégiscsak szemügyre veszi.

Bodó Beatrix szépirodalmi kötetek és művészeti kiadványok után kutatott. Fotó: Magasi
Bodó Beatrix szépirodalmi kötetek és művészeti kiadványok után kutatott. Fotó: Magasi

– Nem a bevétel lebeg a szemünk előtt. Sajnáljuk a könyveket és fontosnak tartjuk, hogy a kiadványok akkor is az olvasóknál maradhassanak, amikor már elavultak, kopottak, így selejtezésre kerülnek – tájékoztatott Orbánné Kalmár Judit igazgató. – Öt esztendeje tartunk ilyen könyvvásárt, mindig hatalmas a siker, most is alig győzzük utántölteni a polcainkat. Minden esztendőben tematikus selejtezést tartunk, most az ifjúsági és szépirodalmi kiadványokat frissítjük. Az elavult, kopott példányok kerülnek az eladandók közé, mert vannak, amelyeket már nem érdemes újra köttetni. Így nem alkalmas arra, hogy olvasók százai forgassák, otthon viszont még sok örömet okozhatnak – fogalmazott a könyvtárvezető.

A szakembertől megtudtuk, nagy az érdeklődés a kiadványok iránt, melyek között idegen nyelvűek is vannak. A könyvvásár híre szájhagyomány útján terjed, s a legaktívabbak mindennap már nyitáskor a polcok előtt teremnek, hogy megtekintsék az aktuális kínálatot. A kirakott könyvállomány folyamatosan változik, hiszen év végéig mintegy háromezer kötet kerül selejtezésre. Fontos tudni, hogy nemcsak beiratkozott könyvtártagok, hanem bárki válogathat a kötetekből a könyvtárban, a bejárattal szemben elhelyezett polcokon. A bevételt állománybővítésre fordítják.

Az igazgatónő elmondta, a kezdeményezéssel segíteni szeretnének abban, hogy az olvasás ne pénzkérdés legyen. Az ugyanis vitathatatlan, hogy a könyvek egyre drágábbak, az ilyen akciókon viszont pár forintért hazavihetők a kedvencek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastaps és álló közönség - véget ért az Elisabeth musical Sopronban

A hétvégén az MKB Aréna színpadán került bemutatásra a Budapesti Operettszínház legnépszerűbb… Tovább olvasom