Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Bécsi diplomával könnyebb elhelyezkedni

Sopronban kézenfekvő a választás lehetősége: Bécs közel van, a tanulás ingyenes, osztrák diplomával pedig elhelyezkedni is könnyebb.

Nem lehet felszínesen megítélni a tendenciát, mert azt már az elején le kell szögezni: nemcsak azért választanak soproni fiatalok külföldi egyetemet, mert feltétlenül hazájuktól távol képzelik el a jövőjüket. Az tény, hogy bár nem jelentősen, de évről évre nő a külföldön tovább tanuló, Sopronban érettségizett fiatalok száma. A megkérdezettek szerint ennek elsősorban praktikus okai vannak.

– Az osztrák Krems egyetemére készülök, turisztikát szeretnék tanulni. Egyrészt mert ez érdekel, másrészt, mert nagyon tetszett, amit ott láttam, harmadrészt pedig, mert itthon ez a szak önköltséges, kint pedig az oktatás ingyenes – magyarázza döntése hátterét a Széchenyi-gimnázium végző- se, Márk Eszter. A máris négy nyelven beszélő fiatal a nemzetközi diplomájával itthon képzeli a jövőjét, erre személyes példája is van: nővére szintén külföldön diplomázott, de Magyarországon dolgozik.

– Én a bécsújhelyi főiskolán szeretnék közgazdaságtant tanulni. Bár ezt itthon is megtehetném, a magyar egyetemeken irreálisan magasak a ponthatárok. Ausztriában jelentősen kevesebb a tandíj, amit ráadásul vissza is lehet igényelni – veszi át a szót Kiss Bence. Ő a jövőjét is külföldön képzeli el. Ahogy iskolatársa, Gombás Vivien is, aki szintén Bécsújhelyre készül, annyi különbséggel, hogy ő kint akar majd dolgozni, de Sopronban szeretne élni.
Pataki Júlia a bécsi sportakadémiára készül.

A Széchenyi István Gimnázium folyosóin egymást is tájékoztatják a végzősök a lehetőségekről. Alaposan körülnéztek... Fotó: Nyikos Péter
A Széchenyi István Gimnázium folyosóin egymást is tájékoztatják a végzősök a lehetőségekről. Alaposan körülnéztek... Fotó: Nyikos Péter


– Mindig sportoltam, ezt szeretem és ebből akarok megélni. Ausztriában erre több esélyem van – foglalta össze a lényeget. A széchenyis fiatalok osztályaiban egyébként nyolcvan százalék fölötti a tovább tanulók aránya, de csak négyen-öten választanak külföldi egyetemet.

Az orvosoknak, jogászoknak, gyógypedagógusoknak és mérnököknek készülő fiatalok túlnyomó többsége hazai felsőoktatási intézményt választ. Érdekesség az is, hogy akik a határokon túlra készülnek, azokat szüleik is támogatják döntésükben. Nyugaton többnek és jobbnak tűnnek a lehetőségek.

– Külföldi diplomával sokkal könnyebb itthon munkát kapni – mondja az Origo-Sánta Zrt. személyzeti tanácsadója.

– A munkáltató ugyanis alapból és joggal feltételezi a biztos nyelvtudást, ami általában nem is egy, hanem legalább két idegen nyelv ismeretét jelenti. A szakmai tudás is van olyan színvonalú, mint az itthoni, az osztrák iskolák többsége gyakorlatorientáltabb is, ami a munkáltatók szempontjából kifejezetten pozitívum.

Azt is tudni kell azonban, hogy a kiemelt állásokra mindenütt elsősorban a hazai „versenyzőt" választják és a külföldi diplomát szerzett magyar fiatal általában azért keres itthon állást, mert kint nem kapott végzettségének és tudásának megfelelőt. 

Az arányok iskolánként is eltérőek

A Kliktől kapott adatok szerint 2012-ben a Széchenyi-gimnáziumban érettségizett 114 diákból 19 folytatta tanulmányait külföldön (17 százalék), 2013-ban kevesebben; a 115-ből nyolcan (7 százalék), tavaly pedig 111 diákból huszonöten (23 százalék) tanultak tovább határokon kívül.

A Szent Orsolya Gimnáziumból ennél is kevesebb, tíz százalék körüli a külföldön tovább tanulók aránya, a Líceumban pedig húsz százalék. 

  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma! A 84-es főúton kóborolt egy fiú Sopronnál

A 13 éves gyerek iskolába indult, de nem érkezett meg. Szerencsére megtalálták. Tovább olvasom