Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Barokk virginálkönyv anyaga CD-lemezen

Sopron képzőművészeti és irodalomtörténeti emlékei mellett zenetörténeti emlékei is jelentősek. Egyik ilyen kiváló darabunk az ún. Starck-féle virginálkönyv.
1689-ben Jacob Starck kocsmáros 12 éves fiát virginálra (a zongora őse) taníttatja, mesterének pedig a város legkiválóbb zenészét, Johann Wohlmuth evangélikus kántort kéri föl. A tehetséges pedagógus nyomtatott hangszeriskola hiányában maga készítette el a gyermek számára a kottáskönyvet, amely nem más, mint egy mai értelemben vett zongoraiskola, egy gyakorlókönyv.

A gyűjtemény 56 virgináldarabot tartalmaz ötvonalas rendszerre lejegyezve. Tartalmának zenetörténeti szempontból legértékesebb darabja a négy magyar tánc. Farkas Ferenc zeneszerzőnk feldolgozta a magyar táncokat, melyek gyakran szerepelnek hangversenyek műsorain, és nagyon sokan ismerik hazánkban és külföldön egyaránt.
Fohner János soproni zenetanár jóvoltából a Tűztoronyban óránként hallható a virginálkönyv két darabja, egy gavotte és egy aria, ez a közismert dallam a toronyzene.

Neves külföldi és belföldi zenetudós-kutatók fedezték fel virginálkönyvünk különleges és egyedi értékeit, írtak tanulmányt róla. Így például Sylvia Leidemann argentin zenetudós, aki dél-amerikai jezsuita és magyar barokk zenedarabok átírásával és feldolgozásával foglalkozik, és Ars Hungarica Civil de Musica y Cultura egyesület zenekarának, a Coral Hungarianak vezetője. A magyar zene külföldi ismertetésért és terjesztése terén kifejtett munkásságáért kapta meg a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumának „Pro Cultura Hungarica" kitüntetését.

A zenekar 2004-ben megtartotta Johann Wohlmuth műveinek ősbemutatóját, ahol megszólalt a virginálkönyv zenei anyaga és a zeneszerző főműve, a Miserere is. E szerzemények hanganyagát tartalmazza a CD, melynek felvételét Argentínában a Coral Hungaria készítette, világhírű művészek közreműködésével. Többek között Mario Videla csembalóművésszel, aki korabeli hangszerek hasonmásán játszik.

Olvasóink írták

  • 1. kis59 2011. október 28. 22:39
    „Talán már fölösleges ide írnom, de nagyon érdekelne a CD. Hol lehetne hozzájutni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós forrásból épülne

Körvonalazódik, hogy milyen besorolású útra és mely útszakaszokra kérhető európai uniós támogatás az elkövetkezendő hét évben. A végleges adatokat az úgynevezett Közlekedésfejlesztési Operatív Program tartalmazza majd, amit várhatóan október végén, november elején fogad el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A változások megyénket két esetben érintik. Tovább olvasom