Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Bárki bárhová bejelentkezhet

Sopronban írásos szerződésre kötelezte egy lakástulajdonos a családos bérlőt.
Sopronban írásos szerződésben kötelezte a lakástulajdonos a családos bérlőt, ideiglenesen sem jelentkezhet be a lakásba. Az okmányirodában azonban még az élettárs számára is minden további nélkül kiállították a lakcímkártyát.

Nem minden tanulság nélküli a soproni L.-né R. Edit históriája. – A mi esetünkből az szűrhető le, hogy csak az nem jelentkezik be akárkinek is a címére, aki nem akar – fogalmazott a lakástulajdonos. – Tavaly decemberben kiadtuk a tulajdonunkban lévő 69 négyzetméteres lakásunkat. A bérlővel, egy háromgyermekes nővel írásos szerződést kötöttünk. Ebben feltételül szabtuk, hogy tudtunk nélkül sem ő, sem egy „harmadik" személy nem jelentkezhet be a lakásba, ideiglenes jelleggel sem. Nem így történt. A bérlő még az élettársának is lakcímkártyát váltott az okmányirodában. Erre akkor derült fény, amikor veszekedés miatt a rendőrséget kellett kihívni hozzájuk.

– Az intézkedő rendőrök nem tehettek semmit az agresszív élettárssal szemben, mert ő lakcímkártyájára hivatkozva bizonyította, ott lakik – folytatta L.-né R. Edit. – Mi pedig hiába lobogtattuk a bérleti szerződést, hogy oda nem jelentkezhetett volna be a férfi, a rendőrök a lakcímkártyát tekintették mérvadónak. Nagyon felháborodtunk: a lakástulajdonos tudta nélkül miképpen kaphat valaki az okmányirodában lakcímkártyát? Ezek szerint bárki bárhová bejelentkezhet?

„Jóhiszeműen jártunk el"

– A tulajdonosok előtt nyilvánvaló volt, hogy a lakást az élettársammal együtt vesszük bérbe, hiszen ő szokta vinni nekik a havi bérleti díjat is – említette a háromgyermekes édesanya. – Nem igazán értettük, miért ne jelentkezhetnénk be ideglenesen a lakásba, de így is aláírtam a szerződést. Akkor vetődött fel a lakcímkártya rendezésének szükségessége, amikor a címünkre érkezett utalványon szereplő összeget csak nagy nehézségek árán kaphattuk meg a főpostán. Idén január 7-én kerestük fel az okmányirodát, s bérlőként jelentkeztünk be. Amikor rákérdeztem arra, hogy a „szállásadó" rovatot aláírassuk-e a lakástulajdonossal, nemleges választ kaptam. Mi jóhiszeműen jártunk el.

A bérlő szállásadó

– A lakcímbejelentő lapot, amely okiratnak minősül, minden esetben az ügyfél tölti ki, saját felelősségére – tájékoztatott Bánhegyi Margit, az okmányiroda csoportvezetője. – Munkatársunk valószínűleg azért nem kérte a lakástulajdonos aláírását, mivel a törvény értelmében „az általa bérelt lakásra nézve a bérlő is szállásadónak" minősül, miként a lakástulajdonos vagy a haszonélvező. Azt, hogy valaki milyen jogcímen jelentkezik be egy lakásba, az okmányiroda nem vizsgálhatja, mert nem írja elő a törvény. Ha viszont valaki jogtalanul jelentkezik be, ellene a rendőrségen lehet feljelentést tenni. Az okmányiroda ugyanis nem hivatott arra, hogy az adatok valódiságát mérlegelje, vagy a lakástulajdonos és a bérlő között korábban létrejött szerződés kikötéseiről tudomást szerezzen. Valótlan adatok közlése pedig okirat-hamisításnak minősül, adott esetben büntetőeljárás indul.


A törvénnyel szemben nem rendelkezhetnek

– A felek, esetünkben a lakástulajdonos és a bérlő szabadon rendelkezhetnek a lakásbérlés feltételeit illetően, ugyanakkor a kikötések nem ütközhetnek a törvény kötelező érvényű előírásaival – mondta érdeklődésünkre ifj. dr. Arszin Miklós ügyvéd. – Amennyiben az ingatlant lakhatás céljára veszik igénybe a bérlők, törvényi előírásnak tesznek eleget, ha lakcímváltozásukat bejelentik az okmányirodában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl Sopron képviselője

Érvényes volt az időközi országgyűlési választás második fordulója. A szavazatok 98,15 százalékos feldolgozottsága alapján Firtl Mátyás, a Fidesz és a KDNP jelöltje  lett a 7. számú választókerület országgyűlési képviselője. Sopronban, Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen 51.439 szavazásra jogosultat vettek előzetesen fel a névjegyzékbe. Tovább olvasom