Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bálatüzek gyújtogatással

Pereszteg határában még hétfőn is parázslottak azok a szalmabálák, amelyek vasárnap este gyulladtak meg.
Vasárnap egész éjszaka dolgoztak a tűzoltók a Pereszteg határában történt bálatűznél. Valaki vagy valakik feltehetően meggyújtották a négyszáz szalmabálából álló kazlat. A kár a becslések szerint eléri az egymillió forintot. A kedvező széliránynak köszönhetően nem történt komolyabb baleset. A körülmények azonban elgondolkodtatóak.
– A téli hideg, esős időszakban az öngyulladás gyakorlatilag kizárható – mondta el érdeklődésünkre Varga László főhadnagy, a soproni tűzoltóság tűzoltási és mentési osztályvezetője.

– Egy eldobott cigaretta, egy petárda azonban már termelhet akkora hőt, hogy az összerakott kazal meggyulladjon. Mivel a peresztegi bálák egy gyakran használt földút mellett találhatók, ezért az emberi közreműködés nem zárható ki. De pontosabbat majd csak a tűzvizsgálat lezárása után tudunk mondani.

A szalmabálák keresettek Ausztriában. A hazai mezőgazdaság mai állapotában az egyik legjövedelmezőbb ágazatot érte kár. Környékünkön a táblák végén jó néhány helyen raktak össze kazlakat, hogy később – amikor szükség lesz rá – elszállítsák azokat. Ám valakinek vagy valakiknek ez nem tetszett – említi Széplaki Tamás, a területen gazdálkodó cég ügyvezetője. – A tettest elfogni nehéz, munkatársaimmal mindent megteszünk azért, hogy kiderüljön, ki és mi okozta a tüzeket. A szándékosság sem zárható ki...

A peresztegihez hasonló tűz keletkezett december közepén Fertőhomokon. Ekkor mintegy százhúsz bála vált a tűz martalékává. Ezt megelőzően, ugyanazon a helyen kétszer is leégett a föld végén tárolt kazal. Akkor összesen körülbelül hétszáz bála semmisült meg, a kár meghaladja a másfél millió forintot.

– Rendőrségi feljelentést tettünk az ügyben, valamint kértük a fertőhomoki önkormányzat segítségét – tette hozzá dr. Szaiff Gyula, a Hegykői Mezőgazdasági Rt. elnöke. – Még szerencse, hogy eddig lakóházakban nem esett kár. Bízunk abban, hogy közös összefogással rövid időn belül kiderülhet a gyújtogató személye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron beadta pályázatát

Sopron a jelentkezési határidő lejárta előtt egy nappal adta be pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa címre. A város elsősorban Liszt Ferenc, valamint a '89-es Páneurópai Piknik kultuszát szeretné kihasználni. Az elmúlt év utolsó napjáig lehetett beadni a jelentkezéseket az Európa Kulturális Fővárosa címre. A soproni pályázat is elkészült, és időben eljuttatták a kulturális tárcához. Tovább olvasom