Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Bajnok utca: Elutasítják a hulladékudvar tervét

Sopron - A lakóházaktól alig tizenöt–húsz méterre, az Anger-réten létesítendő hulladékudvar ellen tiltakoznak a Bajnok utcaiak. Kétszázhatvanan írták alá azt a levelet, amelyben kérik a hulladékudvar elvi építési engedélykérelmének elutasítását.
– A zöld területen, a társasházakkal átellenben és azoktól alig tizenöt–húsz méterre épülne az a bizonyos hulladékudvar – mondja a helyszínen Jakubovics Nándorné, gyesen lévő édesanya. – 2004 óta lakunk itt, s elmondhatjuk, ez a lakóövezet a nyugalom szigete, ide nem kérünk hulladékudvart és az azzal járó kellemetlenségekből sem. Véleményünk szerint életszerűtlen egy bővülő lakópark tőszomszédságában ilyet létesíteni. Félő, hogy elkerülhetetlen lenne a szaghatás, a talaj és a levegő szennyeződése, sőt, az Ikva pataké is.


Ne lakóövezet mellett!

– Nem vitás, hogy a szelektív hulladékgyűjtést meg kell oldani, de azt ne egy zöldövezeti lakópark szomszédságában kezdjék el – tette hozzá Jakubovics Nándor. – Biztos van olyan külterület, ahol senkit nem zavarna egy hulladékudvar létesítése. Így aztán mi is aláírtuk azt a levelet, amelyben a Bajnok utcaiak a soproni városháza építéshatósági osztályát arra kérik, hogy az otthonuk mellett tervezett hulladékudvar elvi építési engedélykérelmét utasítsa el.


Kormányrendelet szerint...

A kétszázhatvan aláírással elküldött dokumentumban az érintettek – egyebek mellett – így fogalmaznak: „...megdöbbentő és felháborító, hogy egy belterületen elhelyezkedő lakópark, illetve egy sportlétesítmény közvetlen közelében miként lehetséges egy ilyen jellegű ipari létesítményt felépíteni, amelynek számtalan káros hatása van. Valószínűsíthető, hogy a város más részén, egy erre a célra is használható ipari jellegű területen – ahol ez a tevékenység nem zavarja a lakókat – elhelyezhető a hulladékudvar." A továbbiakban kifejtik, a kormányrendelet szerint zöldterületen csak pihenést és testedzést szolgáló építmény, vendéglátóegység, és a terület fenntartásához szükséges épület helyezhető el. A levélírók szerint e kategóriák közé a hulladékudvar nem tartozik.


Ügyintézőt jelölnek ki

Sopron jegyzője, dr. Dobos József a lakossági megkereséssel kapcsolatban elmondta, intézkedtek, hogy a Regionális Közigazgatási Hivatal jelöljön ki ügyintézőt. Mindez annyit jelent, hogy az elsőfokú építéshatósági eljárást más önkormányzat fogja lefolytatni.

Öt hulladékudvart terveznek

Az elképzelés szerint Brennbergben, a Hermesi úton, a Harkai úti lerakónál, a Pozsonyi úti törmeléktelepen, a Somfalvi út térségében, valamint az Anger-réti lőtérnél létesülne hulladékudvar. Kosztka László, a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kft. ügyvezetője elmondta: nem a kommunális szemét, hanem a szelektíven gyűjtött – közte a veszélyes kategóriába tartozó – hulladékok átmeneti tárolóját jelenti a hulladékudvar. „Az uniós előírásoknak mindenben megfelelő majdani létesítmény zárt és őrzött lesz" – hangsúlyozta Kosztka László.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsinagóga: elképzelés van, pénz egyelőre nincs

Sopron - Látszatra nem történik semmi a papréti zsinagóga ügyében, de a háttérben sokan fáradoznak… Tovább olvasom