Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Az MTV szerződést bontott a soproni tévésekkel

Sopron–Budapest - Május 4-i határidővel felbontotta a Magyar Televízió a soproni regionális stúdiót működtető kft.-vel megkötött szerződést. A napokban látott az is napvilágot, hogy az MTV huszonnégy órás regionális hírcsatorna működtetését tervezi.
Elnökségének utolsó napjaiban, utolsó intézkedései között jelentős átszervezésről döntött Rudi Zoltán, a Magyar Televízió Zrt. elnöke. Május 4-i határidővel felbontotta a soproni és a debreceni regionális stúdiókat működtető vállalkozásokkal megkötött határozatlan idejű szerződéseket. A cégek két hónap felmondási időt kaptak. Ennek értelmében a Pannon-Sopron Kft. július 4-e után már nem sugározhat műsort.

Adás azonban továbbra is lesz, kérdés, hogy azt a mostani vagy egy új cég készíti-e.

Szinte a szerződés felbontásával egy időben jelent meg az a pályázat, amelyben a létrehozandó huszonnégy órás hírcsatorna működtetéséhez keresnek televíziós műhelyeket. Ennek keretében a három saját tulajdonú stúdiója – pécsi, miskolci, szegedi – mellett további héttel kötne szerződést az MTV. A pályázatot április 15-ig lehet benyújtani.

– Meglepett bennünket a szerződés felbontása, ugyanis korábban semmilyen szakmai kifogás nem érkezett hozzánk – közölte Boronkay Gusztáv, a soproni stúdiót üzemeltető Pannon-Sopron Kft. ügyvezető igazgatója.

– Egyelőre kevés információval rendelkezünk, és a koncepciót sem látjuk át, így felelősséggel még korai véleményt mondani arról, hogy beadjuk-e a pályázatot. A hátralévő időszakban ellátjuk feladatainkat, és ha a feltételek olyanok, bízunk abban, hogy július 4-e után is a mi stúdiónkban készülnek majd a műsorok.

Boronkay Gusztáv (hátul) elmondta, a soproni stúdióban a digitális technológia rendelkezésre áll. Fotó: Magasi Dávid

Az új stúdióhálózattal olyan televíziót szeretne létrehozni az MTV, amely Magyarországon egyedülállóan regionális közéleti csatornaként működne. Feladata a közélet és a kultúra helyi igényeinek kiszolgálása lenne. Egyelőre nem eldöntött, hogy mikortól indul(hat)na az új csatorna, a legvégső határidő 2010 vége. Az azonban bizonyos, hogy ugyanazon a frekvencián sugároznának a szerkesztőségek. Az MTV olyan műhelyek jelentkezését várja, amelyek vállalni tudják a digitális átállásból adódó műszaki és gondolkodásmódbeli változtatásokat is. (A soproni stúdióban a digitális technológia rendelkezésre áll.)

– A televízió elnökségének legutóbbi ülésén személyesen vetettem fel a soproni stúdió kérdését – mondta el megkeresésünkre Csernus János, az MTV elnökségének tagja. – Mindenképpen megoldást fogunk találni arra, hogy az átmeneti időszakban Sopronban készülhessenek a műsorok. Az átszervezés egyik oka, hogy a soproni stúdiónak túl nagy az adáskörzete. Azaz nem lehet ott mindenhol, így például Budaörsön, Siófokon vagy Kaposváron is a soproni adást fogják. A Dunántúlon tehát ajánlatos lenne még egy szerkesztőség létrehozása a közigazgatási régióknak megfelelő felosztásban.

A jelenlegi viszonyok között erre – Pécs és Sopron mellett – Székesfehérvár vagy Veszprém lenne a legalkalmasabb. (Információink szerint korábban a szombathelyi önkormányzat is szerette volna, ha odakerül a regionális stúdió. Erre a tavalyi költségvetésükből több tízmillió forintot el is különítettek. Idén azonban ilyen forrás nincs betervezve, úgy tűnik tehát, a vasi megyeszékhely „kiszállt" a versenyből.)


Az alelnök irányít

A televízióban Rudi Zoltán távozása óta az elnöki teendőket Medveczky Balázs alelnök látja el. A MTV belső ügyeiben járatosak véleménye szerint nincs esély arra, hogy a közeljövőben új vezetőt válasszanak a közszolgálati televízió élére. Az alelnök információink szerint a következő napokban tájékozódik és ezt követően alakítja ki álláspontját az átszervezésekről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behajtanak a kamionok az Ágfalvi úti lakóparkba

Sopron - Hosszú, pótkocsis kamionok hajtanak be napról napra az Ágfalvi úti lakóparkba. Az itt élők… Tovább olvasom