Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Az év fája 2019 - Versenyben a Széchényiek legendás körtefája

Több megyei fa is versenyben van ˝Az év fája 2019˝ címért. Ezek közül ma a fertőszéplaki körtefát mutatjuk be. A Széchényi-kastély előtt álló fának izgalmas hagyománya van: az a diák, aki reggel átöleli, aznap nem felel. Talán épp a sok ölelés tartja életben...
– Fertőszéplak először vesz részt „Az év fája" elnevezésű versenyen. A kiírás szerint a szervezők nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos. Kapcsolódik hozzá legenda és találkozási pontot kínál. A felújítás alatt álló Széchényi-kastély előtti körtefa pedig ilyen. Egyes legendák szerint Széchenyi István ültette, bár ez nem annyira valószínű, mert a szakértők szerint nevezetes körtefánk kora még a másfél évszázadot sem éri el – közölte Kóbor Attila, a település polgármestere.
 A felvételen Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere „Az év fája" címre jelölt körtefával. Fotó: Magasi Dávid
– Ugyanakkor a falu legidősebb emberei a legrégibb fák között tartják számon. Visszatérő kifejezés a falunkban, hogy „már a nagyapám is erről a fáról evett". Termőképességét is kiválóan megőrizte a fa, amelynek gondját viseljük, ha kell, öntözzük, ha szükséges, nyesegetjük, bár egy nagy vihartól régóta félig kidőlve éli életét. A mai napig minden évben roskadozik a gyümölcstől.

A körtefa lombjai között tegnap is látszott, dús a termése.

– Édes a fa gyümölcse, de amint érik, lehullik. Belőle a szomszédos iskola diákjai is csemegéznek. Az iskola szintén a Széchényiek nevéhez kötődik, ráadásul talán kevesen tudják, hogy a fertőszéplaki az ország első, mai értelemben vett általános iskolája – folytatta Kóbor Attila.

– Kötődik a fához egy szép hagyomány: az a diák, aki reggel átöleli a körtefát, aznap nem felel. Talán a sok ölelés tartja életben a fát – mondta a polgármester, aki kiemelte, az önkormányzat által benevezett körtefájukat a zsűri választotta ki a tizennégy döntős egyikének.
Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid
A legtöbb közönségvoksot elnyerő fa érdemli ki „Az év fája 2019" címet. Szavazni október elsejéig lehet online a https://evfaja.okotars.hu/dontosfak weboldalon. A fertőszéplaki körtefa mellett megyénkből és Komárom-Esztergom megyéből a dunakiliti Millenniumi tölgy, a győrszemerei Tündér-tölgy és az ácsteszéri fekete nyár is a legjobb tizennégy között van.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő-parti fejlesztésekről egyeztetettek

A Fertő-parti fejlesztésekről egyeztetettek
A beruházás lebonyolításáért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő-táj… Tovább olvasom