Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Az Erzsébet-kórház 2,7 milliárd forintot nyert

Sopron - Az Erzsébet oktató kórház 2,7 milliárd forintot nyert a súlyponti kórházak számára kiírt pályázaton.

– A napokban hirdették ki a fekvőbeteg-szakellátás infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt országos pályázat eredményét. A soproni Erzsébet oktató kórház mint súlyponti kórház a nyertesek között van: a fenntartó önkormányzatnak 2,75 milliárd forintos támogatást ítéltek oda – tudta meg portálunk Keszthelyi Dorottyától, a leköszönő kormány Miniszterelnöki Kabinetje osztályvezetőjétől. Hozzátette: az érintett önkormányzatok, így a soproni is, a napokban kapják kézhez az erről szóló döntést.

Támogatás: A soproni Erzsébet oktató kórház mint súlyponti kórház a nyertesek között van. fotó: magasi
Támogatás: A soproni Erzsébet oktató kórház mint súlyponti kórház a nyertesek között van. Fotó: Magasi

Egy helyre költöztetnék a sürgősségi betegellátó és az aktív fekvőbeteg-osztályt.
A soproni önkormányzat ˝Aktív ellátás centralizációja a soproni Erzsébet oktató kórházban˝ című sikeres pályázata a kórház fekvőbeteg-ellátásának korszerűsítését tűzte ki célul. Portálunkon "Stroke-központot alakítanának ki" címmel számoltunk be a tervekről. A fejlesztések révén a súlyos agyi katasztrófa, a szív- és érrendszeri betegségek gyógyító munkáját szeretnék javítani. A pénzből a gyermekosztályon bababarát kórházi részleget is létrehoznának: a hotelszobai szolgáltatásnak köszönhetően a szülő éjszaka is beteg gyermeke mellett lehetne. Egy helyre költöztetnék a sürgősségi betegellátó és az aktív fekvőbeteg-osztályt. Fejlesztenék az úgynevezett egynapos sebészet rendszerét és az eszközparkot is megújítanák modern diagnosztizáló és gyógyító berendezésekkel. A tervezett beruházásokkal minőségi ugrás következhet be a kórház életében.

A soproni önkormányzat eredetileg 3,5 milliárd forintos pályázatot nyújtott be 10 százalékos önrész vállalása mellett. Kérdés, hogy a végül elnyert 2,76 milliárd forint mire lesz elegendő.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Sopron-Berlin 2010. május 09. 09:08
  „tisztelt *egysoproni*,

  ön azt irja, a beteg vigyen magával mindenfélét a kórházba.
  felsorolása szerint legokosabban a fél háztartást, :o) ami sok mindent egyszerüsit a kórházi tartózkodás idején.
  én itt németországban klinikán dolgoztam, mint radiologus asszisztensnö.

  mikor a betegek jöttek, vagy behozták öket, volt náluk természetesen táska vagy kis koffer, de nem láttam senkinél eszcájgot vagy wc papirt.
  ez hozzátartozik a kórházi ellátáshoz, mint tálca, tányér, törölközö és tiszta ágynemü.
  legalábbis itt.

  elhiheti nekem, itt is spórolnak minden szempontból az egészségügyi szektoron, de ha itt egy növér olyan modón válaszolna, mint amilyen válaszokat én kaptam, a hölgy úgy repülne ki, hogy lába sem éri a földet.

  mikor megérkeztem berlinböl, rohantam a kórházba, mert a szomszédoktól tudtam meg, hogy nagynénémet bevitték.
  vakmerö módon a látogatási idön kivül.
  elöször a portás küldött el .
  akkor hivatkoztam családunk régi barátjára, aki a kórházban föorvos, erre beengedett.
  pedig nem szeretem az ilyne fajta protekciót.
  felrohantam az osztályra, mert úgye látogatok nem használhatják a liftet.
  sajnos egy nagyon barátságtalan és udvariatlan növérrel futottam össze.
  elmagyaráztam a hölgynek, hogy most érkeztem meg külfödröl, ami öt nem érdekelt.
  kellemetlen szóváltásunknak csak a föorvos barátunk emlitése vetett véget, és én bemehettem nagynénémhez, aki siralmas állapotban volt, fázott és éhes volt.

  takarót, ennivalót, kést-villát én vittem neki, mert nem tudott enni evöeszköz nélkül enni.
  a fogprotézise javitásban volt, ugyhogy nem tudott rendesen harapni.
  amikor ezt közöltem a növérekkel, megrántották a vállukat, nem az ö bajuk.

  amit az elfekvöben tapasztaltam mig nagynéném ott volt, azt nem irom le, mert még ma is (másfél év múlva ) rossz álmokat okoz.

  nagynéném az elfekvöben csendesen elhúnyt 5 hetes ott tartózkodás után.”
 • 26. soproni 2010. május 08. 19:43
  „Valjan! Öröm volt olvasni minden mondatodat.
  Sajnos ma nem 8 órát kell dolgozniuk az embereknek,hogy megéljenek .A kevés bérből élő Magyarok megkeseredettek,közömbösek,barátságtalanok,idegesek,folyamatosan stresszelnek és így telik el az életük,ha képtelenek kitörni és változtatni.Nem csak az egészségügyben dolgozók közt találunk ilyen tulajdonságokkal megáldott embereket és az is elképzelhető,hogy vannak akik a Ti munkavégzésetekkel elégedetlenek. Hova lett az összetartás a megértés és a szeretet? Szerintetek csak az anyagiakon múlik,hogy már nagyon sok emberből kivesztek ezek az érzések?Szomorú,ha ez így igaz!”
 • 25. Valjan 2010. május 07. 16:11
  „nem veletlenul van hiany Orvosokbol es Apolokbol....
  Lehet gondolkodni,mar akinek van ertelme hozza...”
 • 24. egysoproni_ 2010. május 06. 19:06
  „17. Sopron-Berlin!
  A ruhát nem a rongyos zsákból hozzák hanem kérdezd meg a Győri Mosodát, hogy miért ilyenek a textíliák. Ha valaki bekerül a kórházba akkor vigyen magával evőeszközt és ha szüksége van rá akkor tányérat és poharat illetve wc papírt, papírzsebkendőt stb... Mindezek biztosítása nem a kórház feladat sem Sopronban sem pedig máshol az országban. Van róla fogalmad, hogy hányan hazavinék az evőeszközöket ha az intézmény biztosítaná? Ebben a kórház nem hibás! De ha a nővér olyan amilyen akkor igenis felelősségre kell és lehet vonni a felettesének, főleg ha nem egyedi esetről van szó. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy sok esetben a beteg sem úgy áll a dolgokhoz ahogy kellene. Tudod, vannak oylan betegek akik tegnap még kint kapáltak a kertben és a amikor meg befekszenek egyfolytában a nővért hívogatják feleslegesen. Jajj, nővérke ágytalt vagy kacsát kérek, stb... Sok ilyen is van hidd el.”
 • 23. S.opron 2010. május 06. 15:56
  „8. hozzászólás iparos 2010.05.05. 17:49

  S.opron!

  A bolti eladok is azonos bérért dolgoznak, talán még rosszabb körülmények között. Rajtuk kivül még sokan mások! Még is mosolyogva kell dolgozniuk!

  6. hozzászólás S.opron 2010.05.05. 15:51

  "5. hozzászólás SZILAJ 2010.05.05. 15:09

  Majd ha a fizetésük is elfogadható "barátságos" lesz utána jön majd az udvarias jómodor is....
  Addig is éhbérért ne várj viháncoló nővérkéket kedves Sopron-Berlin..."

  Talán lenne, - vagy van is - aki kap nővérként is kicsi borítékot. Ez a beteghez való hozzállástól nagymértékben függ. Tapasztalatból tudom.

  Bemásoltam az eredeti bejegyzéseket. Én az idézetre válaszoltam, amit idézőjelbe tettem. A véleményünk megegyezik és a bolti eladó vagy bárki bárhol dolgozzon és nem kedves az ügyfelekkel-vevőkkel, akkor pár nap múlva azt veheti észre, hogy az utcán van.”
 • 22. Valjan 2010. május 06. 14:57
  „Miért dolgozom most Svédországban?
  Mi volt annyira rossz otthon?
  Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.
  Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?

  Akkor bizony eljut oda, hogy feladja és pakolni kezd.
  Egyedülállóként lehet vállalni a mártír szerepet, lehet a végletekig feszíteni a húrt, bevállalni,hogy nagy valószínűséggel 10 évvel hamarabb fogsz meghalni orvosként mint az átlag magyar (akinek mint tudjuk, az európai társaihoz képest így is jóval kevesebb van megírva a nagykönyvben), de 3 gyerekkel felelősséggel ezt már nem lehet tenni.

  Vívódtam a külföldi munkán sokat. Cserben hagyhatom-e betegeimet?
  Aztán valaki egyszer kinyitotta szemem. Azt mondta, értsem már meg végre, nem nekem van ellátási kötelezettségem, hanem az államnak. Sőt, ha sokan elmennek, akkor talán előbb-utóbb muszáj lesz itthon is csinálni végre valami értelmeset, hasznosat.
  Ha tűrünk mint birkák még tovább romlik a helyzet.
  Az én kötelezettségem, hogy a jogos (és nem több) munkaidőben,a tudásomnak megfelelő legmagasabb szinten és a legpozitívabb hozzáállással (fáradság miatti morgás nem számít bele) végezzem el a munkámat.

  Slussz, ennyi nem több. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy ezt megtettem.
  Sajnos a politikusok kényükre -kedvükre használják céljaiknak megfelelően az egészségügyet, csatatérré változtatva azt.
  A média pedig (ki tudja milyen érdekből) több évtizede egymás ellen hangolja a betegeket és az orvosokat.

  Az orvosnak és a betegeknek azonos oldalon kellene állniuk és végre kiharcolni a politika mentes egészségügyet, ami csak a szakma szabályait veszi figyelembe. Itt az ideje, hogy politika végre húzzon el a francba!
  Nem állok sem a jobb, sem a bal oldalon. Utálom mind a kettőt. Lényegi változás soha nem történt a kormányváltások alatt. A választások előtt ígértek fűt-fát, aztán helyette csak a folyamatos lenyúlások, elvonások által az egészségügy teljes térdre kényszerítése, derékba törése lett az eredmény.

  Az emberek pedig még mindig nem látnak az orruknál tovább. Még mindig fel lehet korbácsolni az indulatokat a csontig lerágott hálapénz témával. Odáig fajult a helyzet, hogy a felhergelt népség veri az orvosokat. Még jó hogy ezt nem vártam meg!
  Vegyük már tudomásul, a hálapénz nem az orvosok találmánya!
  Az 50-es évek politikájának szüleménye, ami azóta is a politikai manipuláció legfőbb eszköze. A hálapénznek a betegek mellett az orvosok a legfőbb áldozatai.
  Több ezer magyar orvos dolgozik külföldön úgy, hogy eszébe sem jutnak már azok az idők, amikor csak a hálapénzből tudott hónap végén a kölykeinek enni adni.
  Kell a fenének, nagyon jól elvagyunk nélküle, sőt igazi megkönnyebbülés!
  Élénkek még az emlékeim, amikor nem is olyan nagyon régen, egy banktól 300 000 Ft kölcsönt akartam felvenni, hogy a Trabantomat lecseréljem egy 10 éves nyugati roncsra és elhajtottak a susnyásba. Meg arra amikor a szegedi Opel szalonban a kezdetben mézes-mázas eladó szó nélkül sarkon fordult és otthagyott a szalon közepén állva, amikor rákérdeztem az orvos kamarai kedvezményre. (a vastag bukszát az asztalra dobó kisebbségnek viszont azonnal széket nyomtak a feneke alá és rohantak cicababák a kávéval)

  Ők nyilván valós adatokra támaszkodva ítélik meg a kedves kuncsaft hitelképességét és nem a média véres szájú cikkeiből tájékozódnak.
  A hálapénz nevű ördögi kör megszakításának azonban csak egy módja van és ez nem az orvosok kezében van. Akinek lehetősége volna megoldani, az meg nem akarja.

  Mindig szerettem a matekot, hát most számokban is elmondom mi franc bajom volt az otthoni élettel.

  23 év otthon a magyar egészségügyben.
  Átlag havi 6 ügyelet, néha 10, ezért szabadságot nem számolok bele.
  1656 éjszakát töltöttem éjszakai ügyeletben eddig az életemből .
  1656x nem adták ki a kötelező pihenő időmet másnap (munka törvénykönyve írja elő.)
  15 évvel dolgoztam eddig többet, mint az, aki csak napi 8 órát dolgozott.
  Nem mehetek előbb nyugdíjba ennek fejében.
  50 %-t fizették csak ki a törvény által előirt ügyeleti díjnak.
  Ezt is csak azért mert állandó felvételes, kiemelt ügyeletet csináltunk. A nem felvételes osztályokon ügyelő kollegáknak csak a 25%-t.
  15476 ki nem fizetett ügyeleti óra (havi 4 hétköznap és 2 hétvége)
  7.2 év ingyen munka (napi 8 órás munkaidővel számolva az átláthatóság érdekében, de mint tudjuk ennek nagy része éjszakai munka volt)
  552 szombat, vagy vasárnap, amit nem a családommal töltöttem.
  Felhívnám a figyelmet arra, hogy a 2004-es EU csatlakozás óta az évi 200 órás túlmunkát engedélyező szabályt többszörösen megszegve évi 1344 óra túlmunkám volt.

  Az igaz, hogy sok egyéb diplomást is nagyon alul fizetnek (az én családomban is vannak pedagógusok), de nincs még egy olyan foglalkozási csoport a diplomások körében Magyarországon, akit ilyen aljas és szemét módon kihasználnak immáron sok évtizede. Az alagút vége pedig egyre messzebb kerül.
  Miért? Hát ezért.”
 • 21. gabuka 2010. május 06. 14:14
  „Maximálisan egyetértek "intar" hozzászólásával.A rossz tapasztalataink miatt a mi családunk is a győri PETZ
  kórházat választja mindig .Sopronban nagyon komoly szemléletváltásra lenne szükség .Ez pedig nem pénzkérdés......”
 • 20. Spectrasoul 2010. május 06. 12:46
  „itt vannak sopronba a legnagyképübb legbekébzeltebb orvosok...
  itt olyan h. kedvesség, tolerancia, nem ismerik. az orvosok hanyagok (egy sor esetet tudnék felhozni, orvosi műhibákból kifolyó hibákra)”
 • 19. coolzsu 2010. május 06. 11:17
  „szép, felszerelt, modern kórház, precíz műszerek és csapnivaló alkalmazottak! embertelenek, ridegek, merevek - mintha az ember azért kerülne be, mert nincs jobb dolga, mint őket bosszantani.... - jó volna az ő szemléletváltásukra is fordítani némi összeget - vagy ne vállaljon munkát az egészségügyben az, akinek nincs türelme beteg emberekhez”
 • 18. intar 2010. május 06. 08:29
  „Minden elismerésem az egészségügyben dolgozóknak,de azért egy megjegyzés:Sajnos mindkét vezető megyei kórház szolgáltatásait meg kellett ismernem. Nem panaszkodom,de a győri Petz kórház alkalmazottai -orvosok ,nővérek- sokkal gondosabb , EMBERIBB, EMBERSÉGESEBB ellátásban részesítettek! Az életemet köszönhetem Nekik!!”
 • 17. Sopron-Berlin 2010. május 06. 08:11
  „Tisztelt 5. Szilaj,

  én nem várok *viháncoló* növéreket.

  én ezt már megirtam, de ma reggel kikerestem, hogy idézni tudjam.

  "nagynéném ott volt az erzsébet kórház neurologiai osztályán sokáig, mielött bekerült az pokol elökapujába, az *elfekvöbe*.

  sajnos nem tudok az osztályról sok jót mondani.
  nagynéném szüntelenül fázott, takarókat mi hoztunk neki.
  mikor a kedves növért megkérdeztem, kaphat e még egy takarót, felejthetetlenül nézett rám, biztos azt hitte, én ist egy beteg vagyok és valami nem stimmel az emeleten nálam.
  a kommentárjáról inkább hallgatok.
  az ottani ágynemü?????? nem tudom melyik rongyos zsákból hozták.
  mikor ott voltam, jött egy növér a vacsorával, és én azt hittem, nem látok jól.
  2 zsömle, egy doboz kinyitatlan halkonzerv és egy fehér retek.
  ezt a növér mind a kezében hozta,tálca, tányér, evöeszköz és szalvéta nélkül.
  lecsapta az éjjeliszekrényre, és mikor megkérdeztem, hogy képzeli el, a halkonzerv kinyitását, valami barátsagtalan jelzövel illetett és elvonult.

  ugyanúgy kifogásoltam, a betegek személyes holmijai biztonságát.
  nagynéném a férje karóráját hordta, ami neki nagyon fontos volt, ez az óra pillanatok alatt eltünt, és csak többrendbeli jogászi konzekvenciák emlegetésére került elö.

  én mindig azt gondoltam, egy kórházban a betegek a legfontossabbak, sajnos mást tanultam meg ez alatt a 3 hónap alatt.

  az úgynevezett *elfekvöröl* inkább hallgatok, mert nem szeretem, ha lidérces álmaim vannak."”
 • 16. Cerwin 2010. május 06. 07:58
  „Végtelenül sajnálom az egészségügyben dolgozókat! Sokat dolgoznak, keveset keresnek. Nem hasonlítanám őket a bolti eladókhoz, ők óránként látnak olyant, amitől egy átlag ember összecsinálná magát. Mondom ezt úgy, hogy a kereskedelemben dolgozom, ahol szintén kevés a pénz.”
 • 15. egysoproni_ 2010. május 05. 22:29
  „10. Csetneky!
  Nem dolgozom a korbonctanon. :-)
  A fejlesztés mind a beteg mint pedig a személyzet érdeke is. De... a beteg érdeke lenne az is, hogy rendesen kipihent személyzet lássa el és gyógyítsa. A beteg érdeke lenne az is, hogy tisztességes fizetésért dolgozzon az őt gyógyító/ápoló személyzet és ne a másod és vagy a harmadállásból menjen űjra munkába... Ugyanakkor nem minden plusz órát és napot tudnak kiadni amit természetesen ki sem fizetnek illetve az elmúlt évekről rengeteg elmaradt ügyeleti díj van amit még nem kaptunk meg. Bizonyos munkakörökben a az ott eltöltött évek függvényében járna 5 illetve 10 nap pótszabadság is amit szintén se ki nem fizettek se ki nem vehettünk mert a kórházvezetés szerint ez nem jár. Tudnék még mesélni, hogy hány és hány embernek villog a sz.gépen pirossal a TAJ száma és igénybe veszi az ellátást. Szerinted az APEH mikr fogja rajtuk behajtani a kezelés/vizsgálat költségeit? Persze a legjobban reklamálni ezek az embertársaink tudnak. Éjszakára 20 - 30 betegre 1 nővér felügyel. Gyógyszereljen ki reggelre, vigyen ágytálat, rendezze el a paír munkát, vegyen fel beteget éjszaka ha hoznak valakit, ne adja Isten, de ha újraélesztés van ott is helyt kell állnia miközben lehet, hogy valaki fájdalomcsillapítóért vagy épp kacsáért csenget... Mindez havi kb. 100 ezer Ftért.”
 • 14. hozsuzs 2010. május 05. 20:49
  „Imike! Kevesen fizetünk adót, sok a potyautas ...és még sok olyan, talán közhelynek tűnő dolgot írhatnék, ami Kanadában elképzelhetetlen.
  Amúgy: a bolti eladó sem mosolyog s bár kétségtelen, fontos munkát végez, de nem hasonlítanám felelősség tekintetében az egészségügyhöz. A mosoly pedig oda-vissza működik: Mosolyogj a világra és a világ visszamosolyog rád! ...nekem az esetek 90 százalékában bejön. (bár kétségtelen, hogy frusztrál, ha nem válik be:) )”
 • 13. molyhos_tölgy 2010. május 05. 20:43
  „az orvos és az ápoló személyzet van a betegért és nem fordítva!!!

  bátyám kezdő orvos és nevettséges, amit kap havonta. az egyetemen több volt az ösztöndíjja. mindezek ellenére kedves mosolygós pedig a még a szabadidejében, amikor épp nem a szakirodalmat bújja, két másik kórházban ügyeletesorvos. ennyi meló után is tisztelettel és megértéssel fordul a betegeihez. csak az a probléma, hogy nagyon kevés az ilyen kaliberű doki/ápoló, főleg itt sopronban. szinte az ember fél tőlük.”
 • 12. sup7ra 2010. május 05. 19:59
  „11.
  De...Kanadában.”
 • 11. Nagy_Imre_Vancouver 2010. május 05. 19:13
  „Ha vannak nyertesek akkor kik a vesztesek?
  Ennek nem ugy kene mukodni hogy az ember adot fizet es abbol finanszirozzak a korhazakat?”
 • 10. Csetneky 2010. május 05. 18:50
  „egysoproni_

  Ha a kórbonctanon dolgozol, ne csodálkozz! :)

  Bocs, de nem tudtam kihagyni.

  Egyébként én örülök, hogy jön ez a pénz és korszerűsíteni tudják az ellátást. Ez a betegek érdeke nem? Miért kell akkor fanyalogni?”
 • 9. egysoproni_ 2010. május 05. 18:37
  „8. iparos!
  220 - 230 órával 100 ezret megkeresni és emberi életekért felelni úgy érzem nemsok pénz. A szabadnapokat vagy kitudják adni vagy nem. A ki nem fizetett ügyeleti díjak is fejenként százezres illetve milliós nagyságrendűek. Én is eüben dolgozom. Fehér borítékot nemhogy nem fogadok el hanem nincs is mit. Évente 2x vagy 3x ha kapok valamit. Közel 10 éve vagyok ebben a szakmában, de 5 ezer Ftot még nem tettem zsebre összességében.”
 • 8. iparos 2010. május 05. 17:49
  „S.opron!

  A bolti eladok is azonos bérért dolgoznak, talán még rosszabb körülmények között. Rajtuk kivül még sokan mások! Még is mosolyogva kell dolgozniuk!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakancsos turistaútvonal a vasfüggöny mentén

Vasfüggöny mentén vezető, bakancsos turistaútvonal Fertőrákos-Rajka közti szakaszát várhatóan… Tovább olvasom