Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Az Aranyketrec segítette a pályaválasztásban

Sopron - Belényessy Albert, a Napszak Integrált Intézmény igazgatója modernné, nyitottá tette a pszichiátriai ellátást. Elősegítette a tébolydaszerű intézmény átalakítását. Többek között ezzel érdemelte ki a Humanitás díjat a képviselő-testülettől nemrégiben.

– Benedek István Aranyketrec című regényének hatására választottam pályát. A könyv egy elmeosztály életéről szól, mely a börtönszerű intézetből egy emberhez méltó otthonná és közösséggé formálódik – mesélte a kitüntetett gyógypedagógus, a modern pszichiátria országosan elismert, iskolateremtő képviselője.

Az olvasmányélmény szinte megelevenedett Belényessy Albert életében, aki mindig kiemelt figyelmet fordított a fogyatékosok nappali ellátásának fejlesztésére.

A kitüntetett intézményvezető hamarosan nyugdíjba megy, de nem akar teljesen elszakadni a munkájától.
A kitüntetett intézményvezető hamarosan nyugdíjba megy, de nem akar teljesen elszakadni a munkájától.


Több mint három és fél évtizede dolgozik a pszichiátria területén, végigjárta a ranglétrát.

Húsz éven át Simaságon dolgozott, segédápolóként kezdte a munkát 1970-ben. Az 1990-es évben lett intézményvezető, nyitottabbá tette a korábban a bánfalvi kolostorban helyet kapott tébolydaszerű intézményt. Szerepe volt abban is, hogy Ágfalvára költözhettek és abban is, hogy már egyáltalán nem olyan félelmetes és zárt a pszichiátria világa.
– Lassan kinőjük a mostani helyünket is. Egyre nehezebb a lyukas szociális hálón mindenkit fenntartani. Elfáradtam, nyugdíjba készülök, de már most tudom, hogy nagyon nehéz lesz és nem is akarok teljesen elszakadni a munkától – hangsúlyozta.

Olvasóink írták

  • 1. thurvj97 2009. január 27. 11:48
    „Őszintébben még érdekes is lehetne a cikk.Azért gratulálok az elismeréshez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosított az iskola és az óvoda működése

Sopronhorpács - A sopronhorpácsi településvezetők a közeli napokban végigjárják a települést, hogy… Tovább olvasom