Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Az Alföldről jönnek szüretelni Sopronba

A szőlősgazdák már most toborozzák a szüretelőket. A helyiek euróért inkább Ausztriát választják. Sopronba pedig az Alföldről jönnek.

A mezőgazdaságban már mutatja hatását, hogy Ausztria májustól megnyitotta a munkaerőpiacát. A szőlőkben a nyári zöldmunkák egy részét több gazdánál már az Alföldről érkezett munkavállalók végezték el. S mindez a szüretkor fokozódni fog.

A soproniak inkább Ausztriába járnak át. Persze ez nem meglepő, elég csak a fizetéseket nézni. Magyarországon egy óráért 500-550 forintot fizetnek, mindezért Ausztriában 3,5-5 eurót kaphatnak. Megtörtént, hogy az Alföldről érkezett ember pár napot dolgozott Sopronban, majd a határ túloldalán vállalt munkát. Neki sem mindegy, hogy ugyanannyi munkáért mekkora bérben részesülhet.

– Az elmúlt hetekben tizenöt-húsz Alföldről érkezett munkást foglalkoztattunk – mondta el érdeklődésünkre Szita Miklós, a Winex Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez nem egyedi jelenség, sok szőlős gazdának fel kell készülnie arra, hogy nem talál helyi alkalmazottat. Egyes számítások szerint a szüreti munkák harmadát a távolról érkezettek fogják elvégezni.
Az alföldi, Kelet-magyarországi munkaerő érkezhet közvetítőn keresztül, valamint egyénileg is. A munkavállaló és az alkalmazott megegyezésén múlik, hogy ki fizesse a szállás, az étkezés költségét.

A soproni borvidéken egy átlagos szüret során 2-300 idénymunkást foglalkoztatnak. Tegyük hozzá, ebben nincsenek benne a családtagok, barátok. A szám attól is függ, hogy mekkora területeket aratnak le géppel.

– Olyan híreket hallottunk, amely szerint tovább egyszerűsödnek a foglakoztatás feltételei – folytatta Szita Miklós. – Az már tavaly is működött, hogy telefononjelenttettük be az egyes alkalmazottakat. Problémát jelentett, hogy a közterheket akkor is egy teljes napra kellett leróni, ha éppen délelőtt eleredet az eső. Úgy tudjuk, idén lehetőség lesz a munkaidő utáni arányos befizetésre.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 4. polgmester 2011. augusztus 07. 14:40
  „Kukac40!:Felmerül a fizetés,és még más is!Még az is,hogy ezek az emberek még erre is rá vannak kényszerülve,mert nincs más nekik a megélhetéshez.!
  -Ez nem új,hogy Sopronba közvetítik ki Őket,sok esetben feketén güriznek,kötelező napi 12 órát,mert ha ezt nem teszik,akkor különböző megvonásban részesülnek!Pl:utazás hozzájárulás,csökkentik a bérét,stb!”
 • 3. Kukac40 2011. augusztus 05. 20:59
  „Az ugye fel sem merül, hogy az alföldieknek fele annyit kell fizetni mint egy soproninak. Nem is akarnak soproniakat alkalmazni, mert többet kellene fizetni.”
 • 2. polgmester 2011. augusztus 04. 17:12
  „Annyi szőlő van,hogy alföldről jönnek a szüretelők?
  --Eddig azt jelezték,hogy elverte a jég,stb.!Akkor mégis lesz bor?”
 • 1. matuskaszilveszter 2011. augusztus 03. 23:38
  „talán Magyarországon is annyit kellene fizetni mint ausztriában ! Hisz nálunk is minden annyiba kerűl (ha nem többe)mint ott!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább működhet a meteorológiai állomás Sopronban

Augusztus elsejétől egy kft. üzemelteti a soproni meteorológiai állomást. Tovább olvasom