Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Avarégetés: tiltják is, meg nem is

Kormányrendelet tiltja a lakott területen belüli avarégetést, ugyanakkor az önkormányzatok hatáskörébe utalja az erről szóló rendelkezést.

Hogy szabad vagy sem a kerti füstölés, értelmezés kérdése, az viszont biztos, hogy káros.

Panaszos levelek és telefonhívások sora bizonyítja, hogy nincs kellően szabályozva a lakott területen belüli avarégetés. Portálunkon is több alkalommal foglalkoztunk a témával. Különösen kényes kérdés ez a kertvárosokban, ahol a sajátosan alakult beépítésnek köszönhetően ma még egymás szomszédságában él a hagyományos gyümölcsös gazdája az ultramodern városi ház lakójával. A szabályozás ugyanezt a helyzetet mutatja: a levegő védelméről szóló kormányrendelet tiltja a szabadban való avarégetést, hiszen kimondja: ˝Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.˝ Márpedig a falevelek füstje, különösen a Sopron környékén jellemző dió- és gesztenyefák esetében, csípi az orrot, a szemet. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, ugyanez a kormányrendelet az önkormányzat hatáskörébe utalja az avarégetés szabályozásának lehetőségét. Sopronban pedig május elsejéig lehet égetni, még az egyébként agyonszabályozott lövéreki városrészben is. A helyi rendelet a tradicionális ˝lőveri˝ gazdáknak kedvez, pedig ma már ők vannak kevesebben...

A helyi rendelet a tradicionális „lőveri
A helyi rendelet a tradicionális ˝lőveri˝ gazdáknak kedvez, megengedi az avarégetést.

Legutóbb Párizs István sokallt be a Tölgyfa sor és a Zerge utca környékét rendre belepő füsttől. – Nem lehet megmaradni az udvaron, a lakásba is beszivárog a bűz. Az utcában kisgyerekek élnek, néha fuldokolnak a mindent belepő füstben. Ez ma a kiemelt övezet, a jó levegőjű Lövérek! A legnagyobb baj, hogy akik égetnek, semmiféle kompromisszumra nem hajlandók, egyszerűen nem érdekli őket a szomszéd baja, ők csak az őszi avartól akarnak megszabadulni. Mindegy, milyen áron... – panaszolja a férfi, aki már a város jegyzőjének is megfogalmazta gondjait.

A falevelek füstje, különösen a Sopron környékén jellemző dió- és gesztenyefáké, csípi az orrot, a szemet. De a kormányrendelet az önkormányzat hatáskörébe utalja a szabályozás lehetőségét.
A Levegő Munkacsoport állásfoglalása szerint szállópor, szén-monoxid, aromás szénhidrogének, rákkeltő és erősen mérgező anyagok szabadulhatnak fel az avarégetés során. Ha az avar permetezőszer-maradvánnyal, műanyaggal szennyezett, akár dioxint is belélegezhetünk, amely az egyik legmérgezőbb anyag a világon. Már csak azért is tiltani kellene az égetést, mert van olcsó és kímélő megoldás: a komposztálás. Az önkormányzatoknak ezt a módszert kellene támogatniuk. Sopronban a korábbi években a holdingnak voltak is ilyen irányú akciói és el is szállították a zacskókba gyűjtött zöldhulladékot. Tavaly ősszel azonban már csak a külön megvásárolt zsákokba kitett avart vitték el.

– Ausztriában is tiltják a lombégetést és támogatják a környezetkímélő megoldásokat. Szeretnénk, ha Sopron e tekintetben is csatlakozna a ˝fejlett Nyugathoz˝. Ennek érdekében a környékbeliekkel tervezünk egy szélesebb körű összefogást, s szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat módosítsa a helyi szabályozást és tiltsa be az égetést a lakott területen – mondta el Párizs István.

Olvasóink írták

 • 6. orkodo 2010. április 26. 17:19
  „http://www.tuzoltosag-sopron.hu/content/view/57/2/
  http://www.tuzoltosag-sopron.hu/content/view/58/2/”
 • 5. boy1970 2010. április 26. 16:51
  „Nekem a szomszédomban van egy jól menő étterem és minden késő délután és este zárás előtt elégetik az étolajat meg a flakonokat!!! Olyan büdös van sokszor,hogy alig lehet kibírni.”
 • 4. miracle 2010. április 26. 14:56
  „ursula
  Jobb lenne, ha éjjel tüzelne, akkor nem kéne füstőt szívni, neki meg nem kéne lámpa.”
 • 3. alevike 2010. április 26. 13:41
  „Az legalább nem is büdös és nem is hangos:-)
  Egyetértek, tiltsák be!Vegyék a fáradtságot és (ha jól tudom ingyen) rakják le zöldhulladéknak vagy komposztálják,mindegy, de ne engem és a családomat mérgezzék. Azért az mégiscsak sok, hogy tavasszal ki sem lehet menni az udvarra, állandóan száll valahonnan a füst! A "gyógyklímájú" Lővérekbe meg így várjuk a jó levegőre vágyó vendégeket!Hajrá turizmus!”
 • 2. ursula 2010. április 26. 10:49
  „Az én idióta szomszédom csak és kizárólag gyönyörű időben, déli 12 órakor áll neki tüzelni. vasárnap délben tud csak füvet nyírni, és késő este meg lámpával a fején(!!!!!!!) gereblyézget....”
 • 1. info2009* 2010. április 25. 21:52
  „Eloszor le kell, hogy egjen az fel Loverek, a Plaza es az osszes uj lakas az Aranyhegyen es majd akkor gondolkoznak az illetekesek a megoldason, ha mar a borzalmas levego minoseg senkit sem erdekel igazan.
  Nyugat-Europaban senki sem eget mert tiltjak es BUNTETIK. Ez a csoda megoldas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új felszerelést kaptak a tűzoltók

A soproni tűzoltók speciális tűzvédelmi kesztyűket kaptak. Tovább olvasom