Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Ausztriában kötelező a téli gumi

Sopronból gyakran indulnak Ausztriába az autósok hétvégi bevásárlásra, kirándulásra vagy az adventi vásárokra. Néhány napja az osztrák rendőrök ellenőrzik a téli gumit, aki útnak indul, ügyeljen erre, mert komoly lehet a büntetés.

November elsejétől április 15-ig egész Ausztria területén kötelező a téli gumik használata, melyeknek legalább 4 milliméteres profillal kell rendelkezniük. A szabályt megszegők 35 eurótól akár 5000 euróig terjedő bírságra számíthatnak a szúrópróbaszerűen ellenőrző rendőrségtől. A legnagyobb akkor lehet a büntetés – s a lebukás sem kerülhető el –, ha a téli gumik hiánya miatt akadályozza a forgalmat a közlekedő. Baleset esetén a biztosító kérheti annak bizonyítását, hogy a nyári gumiknak nem volt szerepe a balesetben és egy ilyen szakértői vizsgálat költségei sem elhanyagolhatók.

Olvasóink írták

 • 15. zolikom 2010. december 03. 12:26
  „Hahó, valaki el tudná magyarázni, hogy a gumin hogyan jelölik, hogy nyári, téli vagy 4 évszakos?
  Ki tudja mi van most fent.”
 • 14. OláhMarianna 2009. november 27. 19:53
  „Annyian írják, hogy tegyék kötelezővé a téli gumit. Leszögezném, nekünk van, de felnin és akkor tesszük fel, ha tényleg téli az időjárás. De nagyon sok autót láttunk nyáron 35 fokos melegben téli gumival. Ez legalább olyan veszélyes, mint télen a nyári. Erről is lehetne ódákat zengeni. Egyébként tényleg nem ártana, ha az újság pontos tényeket közölne és nem részigazságokat.”
 • 13. bernie72 2009. november 25. 06:32
  „Akkor ezek szerint karcsi9641-nek mégis igaza van??? A múltkor jó páran lehurrogták! Előbb olvasni kellene, utána okoskodni!”
 • 12. soproni 2009. november 24. 20:13
  „Azt az autós,akit egy kicsit is érdekel a biztonságos közlekedés és a saját testi épsége,azt biztos,hogy nem kell figyelmeztetni ilyesmire,mert nem sajnálja a pénzt téli gumira.”
 • 11. pacalpöri 2009. november 24. 09:11
  „Akinek autoja van annak legyen pénze TÉLI GUMIRA is!!!!Mert mások életét is veszélyezteti!Itt Magyarországon furcsa minden,ami kint természetes:)”
 • 10. mega 2009. november 24. 07:37
  „Nálunk is kötelező kellene hogy legyen .
  Bár az élet lassan úgy is utoléri magát - szinte már mindenkinek van - aki kicsit is gondolkodik.
  A teherautókra viszont felesleges : fizika : lassan mennek - 100 alatt - a nagy súly miatt nagyon jó a tapadásuk és a gumik " üzemmelegek "”
 • 9. Shaki 2009. november 23. 21:28
  „Pistike
  Mert vásároljon itt, nem biztos, hogy szarabbul jár. De ha már van pénze benzinre és vásárolgat- tudom milyen au-ban vásárolni, voltam már, még a kutyaszart is megvesszük, mert csak 59 cent:))))-, akkor igen, koppanjon. Mert ha azt tudja, hogy a gouda sajt, meg a tej, meg a stb. mennyibe kerül és azért kimegy, akkor ugyan már tudjon arról is, hogy mi a regula ott!!!!”
 • 8. SAmu 2009. november 23. 21:18
  „Köszönjük beléptem, hogy a tévedéseket korrigáltad.
  Kérdésem: miért téved a Kisalföld olyannyiszor?”
 • 7. info2009* 2009. november 23. 21:13
  „Es miert nem kotelezo a teligumi Magyarorszagon??? Kamionokra, teherautokra es buszokra is. Kevesebb baleset lenne, ami ugye olcsobb a vegen.”
 • 6. Pistike 2009. november 23. 19:56
  „2. Shaki

  "És aki csak vásárolni megy ki,az meg nem baj, ha koppan!"

  Miért is?”
 • 5. beleptem 2009. november 23. 18:25
  „Kedves Kisalföld, Szerkesztők, Újságírók !

  Ahogy az előttem szóló is jelezte a cikk így nem igaz, kérem azt javítsák, ellenkező esetben az esetleges reklamációk miatt kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mint a hír forrása.

  A helyzet a következő: Ausztria területén November 1. és április 15. között ún. helyzetfüggően kötelező a téligumik használata.
  Téli útviszonyok között, azaz havas-jeges útszakaszokon nyári gumival közlekedni az említett időszakban tilos, és azt büntetik. Amennyiben ezzel még akadályozza is a forgalmat (pl elakadt), akkor a büntetés összege még magasabb lehet, akár forgalomkivonással is súlyosbítva a pénzbírságot
  Alternatív megoldásként használható a nyári gumi hólánccal. Azonban hólánc csak a teljesen vagy javarészt hóval-jéggel fedett útszakaszokon használható.

  Tehát! Ha most valaki nyári gumival megy Burgenlandba és megállítja a rendőr nem fogja megbüntetni. De, ha ugyanezt két hét múlva teszi egy havas útszakaszon, akkor már számíthat a büntetésre.

  Kérem a hírt javítsák, maguk is utána nézhetnek
  itt:
  http://www3.news.at/articles/0841/97/221441/winterausruestungspflicht-die-exekutive
  vagy akár itt:
  http://www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1127991&menu_active=0194

  ""Wer dann sein Auto ab dem 1. November auf Eis- oder Schneefahrbahn nicht entsprechend ausgerüstet hat, muss zumindest mit einem Organmandat in der Höhe von 35 Euro rechnen. Gefährdet man zusätzlich noch andere Verkehrsteilnehmer, drohen theoretisch sogar bis zu 5.000 Euro Strafe", sagt die Juristin. Passiert ein Unfall mit Sommerreifen auf Winterfahrbahn, muss man - neben den unangenehmen Unfallfolgen - mit weiteren Unannehmlichkeiten rechnen. "Wenn der Autofahrer, der mit Sommerreifen unterwegs gewesen ist, nicht beweisen kann, dass der gleiche Unfall auch mit Winterausrüstung passiert wäre, trifft ihn jedenfalls ein Teilverschulden", erläutert die Expertin. "Im Klartext bedeutet das, dass der Autofahrer der gegen die Winterausrüstungspflicht verstoßen hat, einen Teil seiner Schadenersatz-Ansprüche selbst bezahlen muss.""

  Aki viszont nem tudja meghatározni, hogy a havas napokon ne menjen , mert pl. Ausztriában dolgozik vagy síelni megy, annak mindenképpen téli gumi (és hólánc) javasolt. Ez már az én magánvéleményem.”
 • 4. karcsi9641 2009. november 23. 14:03
  „Ismételten leírom, de minek?
  Nem igaz, ami a cikkben le van írva!!!!”
 • 3. KicsiCsíra 2009. november 23. 13:52
  „Nálunk is kötelezővé kellene már tenni!”
 • 2. Shaki 2009. november 23. 13:16
  „Ez hír????? Aki ausztriában dolgozik, mind tudja mi a kötelező! Bár még mindig jobb az ilyen hír, mint a "drogozáson kaptak...." félék!:))) És aki csak vásárolni megy ki,az meg nem baj, ha koppan!”
 • 1. Reddie 2009. november 23. 09:19
  „Node mi a helyzet a négy évszakos gumikkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét pályamű a Várkerületre

Eredményes, bár nem egyértelműen lett sikeres a Várkerület funkcióváltására, új arculatára kiírt… Tovább olvasom