Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Ausztriába járnak gyakorlatozni a soproni tűzoltók

A Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrumban élethűen tudják szimulálni azon tűzeseteket, melyekkel a tűzoltók a mindennapi munkájuk során találkoznak.
Mint arról már beszámoltunk, az ausztriai Eisenstadtban (Kismarton) uniós támogatással 2010 októberében adták át az úgynevezett Brand Házat.

A Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrum az unió 2 380 000 eurós (85%) támogatásával, Burgenland Tartomány Tűzoltó Parancsnoksága és soproni tűzoltóság partnerségével valósult meg.

A négy szintből álló, speciális berendezésekkel felszerelt épület alkalmas szinte az összes tűzoltási és mentési technika gyakorlására. Az egyes tűzfészkek, az ipari valamint a lakberendezési tárgyak túlnyomó részt rozsdamentes acélból készültek, és rendeltetésüknek megfelelően helyezték el őket az adott helyiségben. Az egyes helyszínek úgy vannak kialakítva, hogy a hozzájuk kapcsolódó program segítségével minél valósághűbb oltást tegyenek lehetővé - olvasható a langlovagok.hu-n.

Az első beavatkozási lehetőség a pincegarázs, ahol egy rozsdamentes acélból készített személyautó oltását gyakorolhatják a beavatkozó egységek. A jármű alatt található vízgyűjtőben az oltás alatt felhasznált víz mennyiségét egy érzékelő figyeli és egy bizonyos határnál a jármű begyújtására használt gázt elzárja. A szabályzás azon felül, hogy egy vezérlőpultból irányítható még egy „ mobilvezérlő" is a trénerek rendelkezésére áll, így személyre szabottan lehet a füstöt és a tüzet fokozni vagy szükség esetén lezárni.

Minden helység többszörösen biztosítva van. A hőmérséklet, az oltóanyag mennyisége és egyéb mechanikus tevékenység megfigyeléséhez megfelelő szenzorokat építettek be. A helyiségekben hőmérsékletérzékelők találhatók a maximális hőmérséklet ellenőrzésére, füstgenerátorok a látást korlátozó meleg műfüst előállításához és gázérzékelőkkel is fel vannak szerelve. Az égető és elszívó berendezések éppúgy garantálják a megfelelő égési folyamatot, mint szükség esetén a gyors füstelszívást és a tűz szimulációs helyszínnek a gyors lehűtését. A beavatkozásokat hőkamerával figyelemmel kísérik, és a vezérlőpulton minden mért adat megjelenik, így elkerülhető az esetleges baleset.

A vezérlőhelyiségből engedélyezik az egyes tűzhelyszínek használatát. A szituációkat (mint például tűzhely, páraelszívó, teljes lángba borulás) előre lehet programozni. Automatikus üzemmódban ezeket a tárolt programokat lehet elindítani és a gyakorlatokat során alkalmazni. Kiválasztás után a folyamatok az érzékelők segítségével automatikusan zajlanak. Ezek alapján komplett épülettűzzel is találkozhatnak a gyakorló tűzoltók.

Az első emelet egy úgy nevezett eladótér, ahol bolti tűzesetek szimulálhatók. A kiképző a mobil irányítókészülékkel, valamint a megfigyelőteremből indíthatja és kontrollálhatja az előreprogramozott tűzesetet. A lángok kezdetben alacsony magasságban mutatkoznak, az eladópult alsó részén. A tűz továbbterjed, és a lángok akár a plafon magasságáig is felcsaphatnak. A tűzfészek - a szenzorok - realisztikusan válaszolnak az oltóanyag hatásaira. Az oltóanyag előírásszerű és előre meghatározott idejű felhasználása esetén kialszanak a lángok, a parázs izzását a tűzfészek világítása imitálja. Az oltás követően meghatározott idejű utómunkálatokat (hűtés) is elő lehet írni. Az utómunkálatokra megadott idő be nem tartása esetén, az előre megadott paraméterek között, automatikus újragyulladás következik be. Amennyiben az oltást nem sikerül időben végrehajtani, akkor a tűz átcsap a szomszédos tűzfészkekre is(programozható "láncreakció").

A következő helyiség a hálószoba. Itt tipikus ágytüzet lehet szimulálni. A láng, a hőség és a füst az ágyból tör elő, és előre meghatározható idő alatt egy előre meghatározható magasságig nőnek. A tűzfészekben elhelyezett szenzorok gondoskodnak a bevetett oltóanyagra adott valós válaszokról. Amennyiben a szenzorok az oltóanyagok előírásos bevetését érzékelik a meghatározott idő alatt, akkor kialszanak a lángok.

Lehetőség van konyhai tűzesetet szimulálására is. A folytatást itt olvashatják >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végleg bezárt az Esterházy Majorságok boltja?

˝Technikai okok miatt Szeptember 30-ig zárva˝ - ez a felirat körülbelül november elejéig fogadta a… Tovább olvasom