Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ausztria Klestilt gyászolja

Egyperces néma felállással adózott tegnap a burgenlandi tartományi kormány közgyűlése az osztrák államelnök emlékének. A szokatlanul rövid idejű ülés után küldöttség utazott Bécsbe, hogy búcsút vegyenek a népszerű politikustól. Egész Ausztria gyászol.

Tartományi kegyelet

Félárbocra engedték tegnap a kismartoni (Eisenstadt) tartományi székház, a Landeshaus előtti tér zászlóit. A burgenlandi tartományi kormány ülését a tervnek megfelelő időpontban tartották meg, de az Ausztria-szerte kibontakozó gyász miatt csak egy-két égetően fontos napirend ügyében döntöttek a képviselők.

– Néhány perc múlva indulunk a fővárosba – mondja dr. Engelbert Rauchbauer, a tartományi elnöki iroda vezetője. – A köztársasági elnököt a bécsi államelnöki hivatalban ravatalozták fel, ott vesz búcsút a burgenlandi küldöttség Thomas Klestiltől. P egyébként gyakran megfordult nálunk, szerette a burgenlandi embereket. Sokat tett a tartomány fejlődéséért és a legnépszerűbb talán éppen a kisemberek körében volt. Komoly szerepe volt abban is, hogy Ausztria az unió tagja lett, de a Magyarországot is érintő bővítésből is kivette részét az elnök.

Az osztrákok szerették

– Utoljára április 22-én járt a kismartoni tartományi székházban Thomas Klestil – veszi át a szót August Knappe főtanácsos. – Idén már háromszor volt nálunk, szívén viselte a tartomány sorsának alakulását. Május elsején magánemberként is megfordult Kismartonban. Különös, hogy éppen a hivatalának átadása előtti napon halt meg. Pártoktól függetlenül valószínűleg minden osztrák szomorúan vette tudomásul halálának hírét, hiszen egész életében hazáját, az itt élő embereket szolgálta.

Európai ember volt

– Jó elnökünk volt, annyi bizonyos – mondja Heidi Schiller asszony is. – Mindenkihez volt szava, ismerte az egyszerű emberek gondjait, pedig igazi diplomataként sokat látott a világból, talán éppen ezért válhatott ilyen népszerűvé. Manfred Vargyas az elhangzottakra csak helyeslően bólogat. Reggel ő engedte félbárbocra a Landeshaus zászlóit, a köztársaságit, a tartományit és az unióst.

– Az államfő igazi osztrák és európai ember volt – mondja búcsúzásunkkor szomorúan.
Az államfő koporsójánál először az ország politikai vezetésének tagjai róják le kegyeletüket, majd a lakosság előtt is megnyitják az államelnöki hivatal kapuját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenhet a magyar diákok száma Ausztriában

Változások várhatók szeptembertől az osztrák iskolákban, így egyes intézményekben csökkenhet a… Tovább olvasom