Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Átölelték a tornyot a víz világnapján

Fertőszentmiklóson a gyerekek előbb átölelték a víztornyot, majd előadást hallgathattak a víz világnapján.

Az alkalomra rajzpályázatot is hirdettek, a nyertesek hétfőn vették át a díjaikat.

Ebben az évben harmincesztendős a fertőszentmiklósi víztorony, melyet tegnap meglátogattak és átöleltek a helyi óvodások és kisiskolások. A torony 37 méter magas és egymillió liter víz befogadására alkalmas.

– A kettős alkalmat – az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává – megragadtuk arra, hogy beszélgessünk a gyerekekről az ivóvíz fontosságáról, ebben Papp János környezetmérnök volt segítségünkre – tudatta Vámos Katalin, programszervező. Az alkalomra kiírt rajzpályázatra százötven alkotás érkezett. A korosztályok legjobbjai – Horváth Panka (1. o.), Bordács Anna és Marton Virág (3.), Balogh Letícia (5.), Ivancsics Zoltán (6..), Megyeri Patrícia (6.), Tóth Lorina (7.), Tóth Dániel (8.), Kovács Ágnes (8.). – rajzeszközöket nyertek.

Háromszáz kisiskolás köszöntötte fel a szülinapos víztornyot.
Háromszáz kisiskolás köszöntötte fel a szülinapos víztornyot.

Az első osztályos Eőri Bálint is felköszöntötte a születésnapos víztornyot.

– Én a környéken látható szőlőtőkéket is ábrázoltam a képemen. Tudom, hogy víz nélkül nincs élet. Szeretek lubickolni, és látom, hogy az anyukám főzéshez és mosogatáshoz is használja – osztotta meg velünk gondolatait a kisdiák.

Háromszáz gyerek ment el a toronyhoz, mely a Fertőmenti Regionális Vízmű magas tározójaként 10 település vízellátását szolgálja. A rendszer a térség félnapi vízfogyasztását fedezi. Az elhasznált víz a fertőendrédi szennyvíztisztító telepre jut, ahonnan megtisztítás után az Ikva patakba kerül.


A vízlábnyom

Az emberiség rengeteget vizet használ el ivásra, főzésre és mosásra, és még többet olyan ipari folyamatokra, mint például az élelmiszer-, papír- és pamutszövetgyártás. Meglepő adatok derülnek ki, ha az ökolábnyom-kutatás egyik jelentős részét, a vízlábnyomszámítást megismerjük. Egyetlen csésze kávénk 140 liter tiszta vizet igényel, egy kilogramm marhahús előállításához 16 ezer(!) liter vizet használunk fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondnokot kérnek a lakók a holdingtól

˝Az épületet 1985-ben újították fel, azóta nincs, aki takarítsa a közös helyiségeket, megtisztítsa a… Tovább olvasom