Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Átadták a magyar-osztrák határon átmenő utat Ágfalvánál

Átadták a magyar-osztrák határ közelében lévő Ágfalvát a burgenlandi Somfalvával (Schattendorf) összekötő utat vasárnap.


Az európai uniós támogatással megvalósult projekt keretében magyar és osztrák oldalon egy-egy kerékpáros pihenőt, a határon kilátót és az egykori határőrizet eszközeit bemutató emlékhelyet is létesítettek. A határ menti kapcsolatok erősítésére Ágfalva és három burgenlandi település együttműködési megállapodást kötött.

 A határon átnyúló együttműködési program során a 2 200 lakosú Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva közel 1,8 kilométer hosszú aszfaltutat épített ki az országhatárig. Egy meglévő földutat korszerűsítettek, s tettek alkalmassá arra, hogy a 3,5 tonna alatti autók, továbbá kerékpárosok, lovasok és gyalogosok használhassák. Mezőgazdasági gépek csak külön engedéllyel közlekedhetnek rajta - mondta Gaál István (független) polgármester az MTI-nek.
   
Osztrák oldalon 5 méteresre szélesítették a korábbi 3,5 méter széles úttestet, így vált lehetővé a közlekedés személyautóval Somfalva és Ágfalva között. A helyreállított útszakasz a trianoni döntésig élő kapcsolatot biztosított a két település között - emlékeztetett a polgármester.
   
A kerékpáros pihenők, továbbá a fából emelt kilátó és a természeti értékekről, a környék látnivalóiról magyar és német nyelvű tájékoztató táblák a turisták kényelmét és jobb eligazodását szolgálják. A határszakasz történetének megismeréséhez járul hozzá az egykori határőrizet technikai eszközeiből összeállított szabadtéri kiállítás. A felállított szögesdróthenger, az elektromos jelzőberendezés, a rekonstruált nyomsáv és aknazár képet ad arról, hogy milyen volt egykor az élet a határ mentén.
   
A projektre Ágfalva közel 347 400 eurót használt fel. Ennek 85 százaléka az uniós támogatás, 10 százaléka hazai forrás, 5 százalék pedig az önkormányzati önrész. Somfalva 132 400 eurót nyert, ehhez az összeghez még ugyanennyit tett hozzá önrészként. A megépült út révén megszűnt Ágfalva zsáktelepülés jellege, a község összekapcsolja Sopront a burgenlandi és a Fertő-parti kerékpárutakkal, s az így kialakított hálózat fontos feltétele a nemzetközi kerékpáros turizmus fellendítésének - ismertette a polgármester.
   
A határ menti települések az egykor megvolt emberi kapcsolatokat is szeretnék szorosabbra fűzni. Ezt a célt szolgálja az együttműködési megállapodás, amelyet Ágfalva, Somfalva, továbbá Lépesfalva (Loipersbach), Sopronkertes (Baumgarten) és Darufalva (Drassburg) kötött az útátadást követően. Ebben egyebek között azt vállalták a felek, hogy közösen szerveznek szabadidős programokat a gyerekeknek, cserelátogatásokat a pedagógusoknak, amelyek keretében a szakemberek ismerkedhetnek a társközségek oktatási-nevelési módszereivel. Kétnyelvű ökotáborokat szerveznek, és háromnyelvű imanapokat tartanak, a magyar és a német mellett horvát nyelven. Együttműködnek a tűzvédelemben, és kapcsolatokat építenek a sport területén is.


Előzmények:

Ágfalván kerül sor a TRANSBORDER nevet viselő határon átnyúló projekt záró konferenciájára szeptember 25-én.

A projekt részeként megépült az út Ágfalva és Schattendorf között. A projekt részeként tartott szemináriumokon a települések polgármesterei, intézményvezetői, civil és egyházi képviselői vettek részt és dolgoztak, gondolkodtak együtt 4 témakört érintő együttműködési lehetőségeikről: kultúra, oktatás, turizmus, emberi kapcsolatok.

A rendezvényen részt vevő polgármesterek a konferencia végén ünnepélyesen aláírják az öt település - Ágfalva, Drassburg, Loipersbach, Baumgarten, Schattendorf - közötti Együttműködési Megállapodást - tájékoztatta a CR-t Gaál István Ágfalva polgármestere. A záró konferencia az ágfalvi búcsú keretein belül valósul meg


Csatolt hanganyag >>

Olvasóink írták

  • 3. klaci. 2011. szeptember 26. 21:49
    „"...a község összekapcsolja Sopront a burgenlandi és a Fertő-parti kerékpárutakkal..." - Összekapcsolná, ha összekötnék Sopront Ágfalvával. E téren akad még némi űr (nem túl jó földút).”
  • 2. soproni 2011. szeptember 26. 17:21
    „Még csak most adták át? Hisz már régóta kész és használjuk :)”
  • 1. józanparaszt 2011. szeptember 24. 20:43
    „erröl már jópárszor tudósítottak, vagy csak nekem van dézsávü érzésem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvtudás Napja - Első alkalommal rendezik

Szombaton országszerte 26 nyelviskola várja programokkal az érdeklődőket, Soprontól Nyíregyházáig … Tovább olvasom