Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Átadták a Kiskastély-Jószágkormányzóság épületét Fertődön

Átadták a Kiskastély-Jószágkormányzóság épületét Fertődön
Lezárult a fertődi Esterházy-kastély felújításának harmadik üteme.
Befejeződött a fertődi Esterházy-kastély egykori jószágkormányzói épületének, a kiskastélynak a rekonstrukciója, ezzel lezárult egy hat éven át tartó, átfogó fejlesztési program. Egyúttal elkezdődött egy újabb beruházás, másfél milliárd forint állami támogatásból megújul a főépület nyugati szárnya - közölte a hétfői ünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára.

Felidézte, hogy az Esterházy-kastély és környezete felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. Akkor megújult többek között a díszudvar, a homlokzat, a bábszínház tetőszerkezete. A második ütemben helyreállították például a Marionettszínházat és a narancsházat, visszaépítették a barokk víztornyot is. A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt.

Továbbá kialakítottak egy belső udvart, ami újabb rendezvényteret jelent a kastélynak. Emellett létesült egy új épületszárny és újabb műtárgyakkal gazdagodott a Mária Terézia-kiállítás, valamint berendeztek egy barokk színháztörténeti tárlatot is. Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója elmondta, hogy a kiskastélyban kapnak helyet a rendezvényközpont irodái, a próbatermek, az öltözők. Egyúttal több mint 30 képet restauráltattak a Szépművészeti Múzeummal, amelyek folyamatosan kerülnek majd vissza Eszterházára.

A negyedik fejlesztési szakasz kivitelezési munkálatai is elkezdődtek már, a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója kizárólag állami támogatásból valósul meg. Ennek részeként a kincstár visszakerül a helyére és visszaviszik az Esterházy-kincseket is a Szépművészeti Múzeumból, amelyeket egy új kiállításon lehet majd bemutatni.

Galántai Esterházy Antal herceg kiemelte beszédében, hogy a fejlesztésekkel Eszterháza kisugárzása olyan lesz, hogy nemcsak Bécsből, hanem még messzebbről is idefognak jönni a látogatók. Az Eszterháza Kulturális Központ vagyonkezelésébe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély is, ott is felújítások lesznek idén - jelezte L. Simon László.

Utalta arra, hogy 225 éve született Széchenyi István és az évforduló alkalmából sor kerül a kastély kápolnájának a rekonstrukciójára, bővül és megújul a jelenleg is látható állandó kiállítás. Ezekre külön-külön mintegy 130 millió forintot tudnak fordítani - tette hozzá a főigazgató.

Az Esterházy-kastély és környezete megújítására, a négy fejlesztési ütem beruházásainak megvalósítására összesen mintegy 7 milliárd forint állami és uniós támogatást fordíthattak eddig - összegzett Bodrogai László Anzelm.

Korábban:

A közel 1,6 milliárd forintos beruházást uniós és állami támogatásból készült el Kiskastély-Jószágkormányzóság épülete. Továbbá egy új barokk színháztörténeti kiállítás is nyílt. Felújították és műkincsekkel bővítették a Mária Terézia lakosztály enteriörjét.

Az átadáson beszédet mondott Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár.

A fejlesztést méltatta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Galánthai Esterházy XIII. Antal herceg és Bodrogai László Anzelm főigazgató is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb lesz a vaddisznókár Sopronban

Kevesebb lesz a vaddisznókár Sopronban
A Tanulmányi Erdőgazdaság (Taeg) vadgazdálkodása tavaly a vaddisznók és a gímszarvasok gyérítését… Tovább olvasom