Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Árrobbanás a soproni panellakás piacon?

A hét és félmilliós panellakás tíz perc alatt elkel, de ilyenből nem sok van a városban. A 30-40 milliós családi házakból is hiány van.

Az elmúlt egy-másfél évben jelentős drágulás figyelhető meg Sopronban a panellakás piacon. Most már 9-9,5 millió forint körüli összegért lehet venni legolcsóbban egy két szobás, 50-60 négyzetméteres lakást.

- A hét és félmillió forintért meghirdetett panellakás gyakorlatilag tíz perc alatt elkel - mondja Lendvai Csaba, a Lakáskulcs soproni tulajdonosa. - Az áremelkedés okai több tényezőre vezethetők vissza. Az elmúlt időszakban mind többen költöztek, költöznek Sopronba. Mivel nő a kereslet, az felhúzza az árakat is. Másrészt, voltak, akik úgy szabadultak meg a deviza hitelüktől, hogy eladták a nagyobb értékű ingatlanjukat. S a fennmaradó összegből vásároltak egy kisebbet. Harmadrészt, ha lassan is, de kezd beindulni a lakáshitelezés.

Mint megtudtuk, a panellakásokra továbbra is lenne igény, de ezekből eladó kevés van. Miként a nagy értékű, 30-40 millió forintos családi házakra is. Hiába jelentkeznek többet, hogy ilyent vásárolnának, mégsem találnak megfelelőt.

- Kevés az újszerű építésű lakás a városban - folytatja a szekértő. - Miként beépíthető telkekből is. Ez is magával hozza az árak emelkedését.
Lendvai Csaba tapasztalata szerint az albérleteket tekintve is hasonló a helyzet, mint a panellakásoknál.

- A legkeresettebb albérlettípus a másfél szobás, felújított lakás - említi a szakértő. - Nem ritka, hogy háromszáz euró (90 ezer forint) plusz rezsiért is kivesznek egy ilyen lakást. Az összeg első hallásra soknak tűnik. Ám, ha azt számoljuk, hogy Ausztriában akár 1200-1500 euró is megkereshető, akkor ezzel viszonyítva már elfogadhatóbbnak tűnik. 
Ám, nem ritka, hogy 650 euróért is vettek már ki lakást.

Ami tehát jó az eladónak, kiadónak, kevésbé lehet az a vevőnek. A soproni albérlet átlagára gyakorlatilag a magyar minimálbérnek felel meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály: 40 millió eurós kár Burgenlandban

Az előzetes becslések szerint a hosszan tartó aszály miatt a mezőgazdaság kára csak az ausztriai… Tovább olvasom